Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Συμφωνώντας με την αλήθεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Συμφωνώντας με την αλήθεια

Salvador Dali, Mountain Lake, 1938

1η Μαΐου 2012. Μπαίνοντας στην τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου που θα ολοκληρωνόταν με την αναμέτρηση της 6ης Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία, με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά, κυκλοφορεί επτάλεπτο προεκλογικό βίντεο. Σε αυτό παρουσιάζεται όλο το αφήγημα για την Ιστορία της Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει την αδιάλειπτη συνέχεια του έθνους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μάλιστα, λίγα δευτερόλεπτα πριν από την ολοκλήρωση του βίντεο κι ενώ ο κ. Σαμαράς μας παρουσιάζει το όραμά του για την Ελλάδα, εμφανίζεται κι η εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

17 Φεβρουαρίου 2013. Αμέσως μετά την απόπειρα εμπρησμού σε εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές της Χαλκιδικής, η αστυνομία προβαίνει σε περισσότερες από 40 προσαγωγές κατοίκων του χωριού και, λίγες ώρες μετά, αφήνονται ελεύθεροι,χωρίς καμία κατηγορία. Την περιοχή επισκέπτεται ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης της κυβέρνησης Σαμαρά, Νίκος Δένδιας, ο οποίος δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και πως αποτελεί υποχρέωση να εξασφαλιστεί η δυνατότητα ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Το βράδυ της Δευτέρας 19 Φεβρουαρίου αστυνομικοί εξαπολύουν πογκρόμ κατά των κατοίκων και γρήγορα γίνεται γνωστή η σύλληψη ενός άνδρα που, κυριολεκτικά, απήχθη από μαγαζί της περιοχής. Ο 54χρονος, κάτοικος της περιοχής των Μεταλλείων, προσήχθη μαζί με δύο ακόμη άτομα στο Τμήμα Ασφαλείας Πολυγύρου. Μετά την εξέτασή τους, οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψή του, καθώς, όπως έγινε γνωστό, εις βάρος του προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία, ενώ οι άλλοι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι.

Με εντολή του υπουργού, καλούνται, την αμέσως επόμενη εβδομάδα μετά την επίθεση, στην Ασφάλεια Πολυγύρου κάτοικοι της περιοχής και τους ζητείται να δώσουν γενετικό υλικό προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι δράστες της εμπρηστικής επίθεσης. Παρόμοια γεγονότα συμβαίνουν και στη συνέχεια, με πιο χαρακτηριστικό την εισβολή έξι διμοιριών των ΜΑΤ στο χωριό στις 6 Μαρτίου.

Οι ακραίες πρακτικές των αστυνομικών αρχών (νυχτερινές έφοδοι στα σπίτια, εισβολή ΜΑΤ στην Ιερισσό, απαγωγές κατοίκων, παράνομη λήψη DNA ακόμα και με τη βία κ.λπ.) και η κατάφωρη παραβίαση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκάλεσαν την παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας, που, στις 23 Μαρτίου, ζητά την «έγκαιρη, αμερόληπτη και αποτελεσματική έρευνα της συμπεριφοράς της αστυνομίας απέναντι στους κατοίκους πόλης που αντιτίθεται στην εξόρυξη χρυσού».

20 Ιανουαρίου 2014. Αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν 28 άτομα (25 Αφγανοί και 3 Σύροι), μεταξύ των οποίων πολλά γυναικόπαιδα, ανατράπηκε και βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Δεκαέξι από τους επιβαίνοντες περισυνελέγησαν από το Λιμενικό Σώμα. Οι υπόλοιποι βρέθηκαν τις επόμενες μέρες νεκροί.

Αναφερόμενη στο συμβάν η Διεθνής Αμνηστία επισήμανε πως από τις μαρτυρίες στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προκύπτει «σκανδαλώδης έλλειψη σεβασμού προς την ανθρώπινη ζωή, την οποία δείχνουν συνοριοφύλακες». «Άνθρωποι που περιέγραψαν στην Ύπατη Αρμοστεία την επιστροφή τους στην Τουρκία δήλωσαν στην οργάνωση ότι τα φουσκωτά τους σκάφη εμβολίστηκαν, τρυπήθηκαν με μαχαίρι ή κόντεψαν να ανατραπούν όταν ρυμουλκήθηκαν ή κυκλώθηκαν από σκάφη του λιμενικού. Δήλωσαν ότι καταστράφηκαν οι μηχανές των σκαφών τους και αφαιρέθηκαν τα κουπιά τους και εν συνεχεία εγκαταλείφθηκαν στη μέση της θάλασσας».

17 Σεπτεμβρίου 2016. Από την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: «Είμαστε ανάχωμα στον εθνολαϊκισμό και αυτό το ανάχωμα θα αντέξει. Δεν θα επιτρέψουμε η χώρα να γίνει σκοτεινή και αυταρχική».

18 Φεβρουαρίου 2017. Από την ομιλία του Ευ. Βενιζέλου σε εκδήλωση: «Η ζημιά που έγινε μέχρι το 2015 από μια λαϊκιστική αντιπολίτευση, που στην πραγματικότητα ενοχοποιούσε μια υπεύθυνη κυβερνητική πλειοψηφία, είναι εξίσου μεγάλη με τη ζημιά που έχει γίνει από μια εθνικολαϊκιστική κυβέρνηση τα χρόνια από το 2015 έως σήμερα».

Όπως προκύπτει, το «μέτωπο της λογικής» έχει μια ομολογουμένως πρωτότυπη σχέση με την επαλήθευση και τη συνέπεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL