Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
ΤΗΣ ΩΡΑΣ / Ανθοδέσμες αλληλεγγύης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΗΣ ΩΡΑΣ / Ανθοδέσμες αλληλεγγύης

Θα είδατε ίσως την ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για την εκκένωση της Βίλας Ζωγράφου και του κτηρίου στην Αλκιβιάδου: Η Αριστερά, παραδοσιακά, ξέρει να διεκδικεί χώρους και δικαιώματα με τον δικό της τρόπο. Με έμπνευση, αλληλεγγύη, με ανθρώπους, κίνημα, και ασφαλώς όχι με τα ΜΑΤ. Εμμέσως πλην σαφώς, δηλαδή, αν και με τρόπο σχετικά ήπιο, ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την εκκένωση των δύο κτηρίων, που έγινε με απόφαση του εισαγγελέα και επέμβαση της Αστυνομίας.

Για την Αλκιβιάδου η είδηση ότι έβγαλαν έξω τους πρόσφυγες και μετά δεν ήξεραν πού να τους στεγάσουν βάζει σε πολλές σκέψεις. Αλλά για τη Βίλα Ζωγράφου πολύ φοβάμαι ότι το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ παραγνωρίζει τη βούληση των ανθρώπων, βιοπαλαιστών στην πλειονότητά τους, που ζουν σ’ αυτό τον δήμο. Οι οποίοι έχουν εκλέξει στις τελευταίες εκλογές μια δημοτική αρχή για να υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους. Το γεγονός ότι αυτή η δημοτική αρχή στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ασφαλώς δευτερεύον, αλλά όχι και για πέταμα.

Ας συμφωνήσουμε, λοιπόν, ότι έχει και ο δημότης τα δικαιώματά του. Και ο δήμος επίσης, ως τοπική εξουσία με δημοκρατική νομιμοποίηση. Τι γίνεται, λοιπόν, όταν μια θαυμάσια έκταση πρασίνου, και μια βίλα, που ανήκουν στον λαό του Ζωγράφου και προσφέρονται για χίλιες δυο χρήσεις ψυχαγωγίας και πολιτισμού, καταλαμβάνονται με το “έτσι θέλω” από μια ομάδα ανθρώπων, όποιον θεό κι αν πιστεύουν; Όταν μάλιστα έχουν περιέλθει στην κυριότητα του δήμου μετά από μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες, που κόστισαν “ο κούκος αηδόνι” στους δημότες;

Γίνεται προσπάθεια έμπνευσης, αλληλεγγύης, ανθρώπινης συνεννόησης. Ωραία, και αριστερά. Προσπάθησε λοιπόν η δήμαρχος να βρει μια λύση συναινετική, που να μην πετάει έξω τους καταληψίες. Σειρά πήρε η προσπάθεια των τοπικών συλλόγων. Αποτέλεσμα: “Καφατζάκη, τη βίλα δεν θα κάνεις δικό σου μαγαζάκι”. Επαναστατική άποψη, την οποία στήριξαν διά ροπάλου, όταν πέταξαν έξω συνεργείο του δήμου. Όπως προηγουμένως είχαν κάνει και με εκπροσώπους κινημάτων του Ζωγράφου, που είχαν καταλάβει τη βίλα, όταν η τύχη της κρινόταν ακόμα στα δικαστήρια.

Τι κάνουμε εδώ; Προφανώς καλούμε το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ να νουθετήσει με έμπνευση όσους δεν σέβονται τα δικαιώματα των άλλων. Και μετά πάμε στα μέλη του ανθοδέσμες αλληλεγγύης στο νοσοκομείο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL