Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Στα θολά νερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα θολά νερά

Απουσία άλλων πυροτεχνημάτων, η αξιωματική αντιπολίτευση έριξε στην αρένα της παραπληροφόρησης το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με περισσή προπαγανδιστική διάθεση.

Συνεχίζοντας το παιχνίδι στα θολά νερά ο Κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε όλως τυχαίως χθες ότι “βρέχει λεφτά”, για να κατηγορήσει στη συνέχεια την κυβέρνηση ότι “κρατάει ομπρέλα”, υπονοώντας ότι, αν και εφόσον βγει στην κυβέρνηση, θα κλείσει την ομπρέλα και τα χρήματα θα πέσουν ως μάννα εξ ουρανού στις τσέπες όλων.

Η αναφορά αυτή έγινε με αφορμή το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στο οποίο θα μπορούσε είχε το δίκιο με το μέρος της αν η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Και αυτό δεν ισχύει. Όλη η προσπάθεια της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση προκειμένου να ενταχθεί η χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης -και όχι μόνο.

Η αλήθεια είναι ότι το QE είναι ένα χρήσιμο και αναγκαίο εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, αλλά προϋποθέτει ότι θα υπάρξει από τους δανειστές δέσμευση εφαρμογής των μέτρων για το χρέος, τα οποία μέχρι πρόσφατα η Ν.Δ. δεν θεωρούσε απαραίτητα. Έτσι μόνο θα δοθεί συνολικά το μήνυμα στις αγορές ότι υπάρχει βιώσιμο πρόγραμμα με προοπτική ανάπτυξης.

Επιπλέον, όμως, για να υπάρξει αναπτυξιακή τροχιά, θα πρέπει ο συνδυασμός μέτρων - αντίμετρων, μικρότερων πρωτογενών πλεονασμάτων και μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνονται στην αξιολόγηση να λειτουργούν με τέτοιον τρόπο ώστε να υπάρχουν εργαζόμενοι που θα αμείβονται, επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με ενιαίους κανόνες, με λειτουργικό και όχι πετσοκομμένο Δημόσιο και φυσικά με ένα πλέγμα προστασίας για τα αδύναμα οικονομικά στρώματα. Τα οποία η Ν.Δ. δεν έχει στην ατζέντα της.

Επιπλέον η αντιπολιτευτική τακτική της Ν.Δ. είναι ανακόλουθη, διότι το μονότονο αίτημα “εκλογές τώρα” και το σύνθημα “υπάρχουν λεφτά που μας περιμένουν και χάνονται” είναι αντιφατικά μεταξύ τους.

Για να είμαστε ακριβείς, λεφτά υπήρχαν, τόσο επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ όσο και επί κυβερνήσεων Ν.Δ., και... έπεφταν βροχή, αλλά στις τσέπες των κρατικοδίαιτων εργολάβων, στους διαπλεκόμενους και σε κάθε λογής ευνοούμενα συμφέροντα.

Άλλο αν η αξιωματική αντιπολίτευση και οι συνοδοιπόροι τους, όταν πέφτουν βροχή οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις για μίζες, σκάνδαλα και θαλασσοδάνεια επί των ημερών τους, προσπαθούν να αλλάξουν ατζέντα.

Με τόση χαρακτηριστική σύγχυση στην πολιτική ρότα που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η Ν.Δ., είναι φυσικό να αυτοαναιρείται. Και σίγουρα αυτό δεν περιλαμβάνεται στη στρατηγική που θέλει να έχει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL