Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Για πρώτη φορά σταθερή χρηματοδότηση στο Πάρκο Τρίτση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για πρώτη φορά σταθερή χρηματοδότηση στο Πάρκο Τρίτση

Πνοή στο πάρκο Αντώνης Τρίτσης πρόκειται να δώσει η εξασφάλιση σταθερής χρηματοδότησης, η οποία σε μηνιαία βάση ανέρχεται στα 58.000 ευρώ. Για πρώτη φορά στα χρονικά λειτουργίας του φορέα διαχείρισης του Πάρκου λαμβάνεται τέτοια απόφαση, η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάταξη του χώρου προκειμένου να λειτουργήσει ως μητροπολιτικό πάρκο, προσφέροντας ανάσα ζωής όχι μόνο στη Δυτική Αττική, αλλά και σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο. Παράλληλα, από το ΕΜΠ διεξάγεται ειδική μελέτη για την αναβάθμιση του πάρκου, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Με την απόφαση των υπουργών Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη και των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη και Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλου καθορίζεται μηνιαία πρόσοδος υπέρ του πάρκου Τρίτση ύψους 58.000 ευρώ. Το ποσό προέρχεται από τη χρηματοδότηση των δήμων της Αττικής και αφορά την κάλυψη λειτουργικών δαπανών “ως αντιστάθμισμα της περιβαλλοντικής ζημίας στο περιβάλλον της Αττικής που προκαλείται από την αστική λειτουργία και τη δραστηριότητα των δήμων”, όπως αναφέρεται στην απόφαση.

Η εγκατάλειψη μετέτρεψε σε βάλτο τις πέντε λίμνες

Η μηνιαία απόδοση των 58.000 ευρώ πρόκειται να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα συντήρησης του πάρκου. Να σημειωθεί ότι μηχανήματα καθαρισμού παρέμεναν για χρόνια ακινητοποιημένα, αφού δεν υπήρχαν τα αναγκαία κονδύλια για την επισκευή τους, με αποτέλεσμα να μη γίνονται οι εργασίες κλάδευσης και καθαρισμού. Σε επίπεδο υποδομών, είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός του συστήματος ανακύκλωσης νερού στις πέντε λίμνες, καθώς, εξαιτίας της παραμέλησης, αυτές μετατράπηκαν σε βάλτους και εστίες μόλυνσης. Επίσης, η οικονομική κατάρρευση του φορέα διαχείρισης του πάρκου, σε συνάρτηση με τις αστοχίες στη ρύθμιση του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, είχε ως επίπτωση οι τρεις μόνιμοι εργαζόμενοι να είναι ενάμιση χρόνο απλήρωτοι και μόλις από τον Ιανουάριο άρχισαν να καταβάλλονται τα δεδουλευμένα τους.

Γ. Κομματάς: “Νιώθουμε δικαιωμένοι”

“Η καλή μέρα από το πρωί φάνηκε, μια και τον Αύγουστο του 2016 ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης κατέθεσε τροπολογία με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους πάρκου Τρίτση” σχολιάζει στην “Α” ο Γ. Κομματάς δημοτικός σύμβουλος Αγ. Αναργύρων - Καματερού και επικεφαλής της παράταξης Αλληλεγγύη η Δύναμή μας. “Ήταν μια σημαντική στιγμή, καθώς χρονίζοντα προβλήματα, που είχαν οδηγήσει στην πλήρη εγκατάλειψη και στο σημείο καταστροφής του μοναδικού μητροπολιτικού πάρκου της Αττικής, θα επιλύονταν. Μέσα σε όλα τα σημαντικά ζητήματα που η τροπολογία θα ρύθμιζε ήταν και η χρηματοδότηση” υπογραμμίζει ο Γ. Κομματάς, θυμίζοντας ότι: “Πολλοί τότε δεν πίστευαν ότι η ρύθμιση, ως προς τη χρηματοδότηση, θα μπορούσε να υλοποιηθεί, παρ’ ότι η ΚΥΑ τους διαψεύδει”. “Από συστάσεως του φορέα διαχείρισης του πάρκου με το Π.Δ. 184/2002, ποτέ δεν υπήρξε ρύθμιση για τη σταθερή χρηματοδότηση, κάτι το οποίο είχε αποτελέσει αντικείμενο διεκδίκησης πολλών κομμάτων, ακόμη και με επερωτήσεις στη Βουλή” τονίζει ο Γ. Κομματάς, ο οποίος καταλήγει: “Η παράταξή μας από το 2014 είχε εντάξει την διάσωση του πάρκου Τρίτση στα βασικά ζητήματα για την περιοχή των Αγίων Αναργύρων και του Καματερού και σήμερα νιώθουμε δικαιωμένοι”.

Κ. Κάβουρας: “Το πάρκο θα αλλάξει σελίδα”

“Πρόκειται για μια πολύ καλή εξέλιξη, η οποία ακουμπά στην προσπάθεια που γίνεται όλο το τελευταίο διάστημα για τη διάσωση και την ανάδειξη του πάρκου” υπογραμμίζει στην “Α” ο Κ. Κάβουρας, δημοτικός σύμβουλος Ιλίου και επικεφαλής της παράταξης Συνεργασία Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης - Αλληλέγγυα Πόλη. “Όλο το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει σαφές ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπιζε το πάρκο ήταν αυτό της ελλιπούς έως και μηδενικής χρηματοδότησής του”, σημειώνει προσθέτοντας: “Με την πρόσφατη νομοθετική της παρέμβαση της κυβέρνησης η κατάσταση αυτή αποτελεί πλέον παρελθόν”. “Εκτιμούμε πως με τη χρηστή διαχείριση των συγκεκριμένων πόρων, που έχουν εξασφαλιστεί και από την Περιφέρεια Αττικής (700.000 ευρώ), και από το Πράσινο Ταμείο (200.000 ευρώ), ο χώρος θα μπορέσει να αλλάξει σελίδα και θα μπορέσει να παίξει τον ουσιαστικό ρόλο που του αναλογεί ως πόλου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αλλά και αναψυχής για τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και συνολικά του Λεκανοπεδίου” τονίζει ο Κ. Κάβουρας.

Γ. Πολύζος: “Τον Ιούνιο θα ολοκληρωθεί η μελέτη του ΕΜΠ για την αναβάθμιση του πάρκου”

Να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη μελέτης (master plan) από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Σε επικοινωνία μας με τον ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ Γ. Πολύζο, ο ίδιος σημειώνει ότι η εξασφάλιση σταθερής χρηματοδότησης συνιστά “εκπλήρωση μίας από τις βασικές προϋποθέσεις για να μπορέσει ο χώρος των 913 στρεμμάτων να λειτουργήσει επ’ ωφελεία της Δυτικής Αττικής και του Λεκανοπεδίου ώστε και οι εργαζόμενοι να πληρώνονται, και οι λογαριασμοί να εξυπηρετούνται, και να γίνουν οι πρώτες καθοριστικές κινήσεις στην λειτουργία του πάρκου”. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει “άμεση προτεραιότητα” την 24ωρη φύλαξη του πάρκου, η οποία συνυφαίνεται με την επιδίωξη για αύξηση της επισκεψιμότητας.

Θυμίζοντας ότι “η πρωτότυπη παρέμβαση που έγινε στο πάρκο Τρίτση το 1995 χρίζει αναβάθμισης και επικαιροποίησης”, ο Γ. Πολύζος υπογραμμίζει την ανάγκη “διασφάλισης του ενιαίου και δημόσιου χαρακτήρα του πάρκου”. Φωτίζοντας τις πτυχές του master plan, ο Γ. Πολύζος τονίζει ότι “Το σχέδιο γενικής διάταξης του πάρκου Τρίτση θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2017 και θα έχει ως στόχο του να θωρακίσει θεσμικά τον δημόσιο χώρο του πάρκου”. “Οι δραστηριότητες δεν θα βασίζονται στην εμπορική υπερεκμετάλλευση, αλλά θα προάγουν αυτές τις νέες μορφές της κοινωνικής οικονομίας μέσα από συνεταιριστικές ενώσεις” υπογραμμίζει ο Γ. Πολύζος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL