Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Οι σκελετοί στο ντουλάπι τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι σκελετοί στο ντουλάπι τους

Η πρόταση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαλευκανθεί άλλο ένα σημαντικό κομμάτι των μεγάλων αμυντικών προγραμμάτων που βρέθηκαν επί πολλά χρόνια στο επίκεντρο καταγγελιών και αποκαλύψεων.

Όπως αποδείχθηκε στο πέρασμα του χρόνου ο χώρος της άμυνας και της Υγείας ήταν δύο προνομιακοί χώροι στους οποίους άλλοτε με την συμμετοχή και άλλοτε την προκλητική ανοχή πολιτικών είχε στηθεί ένα όργιο σπατάλης και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος.

Στο κείμενο της πρότασης των βουλευτών της πλειοψηφίας αναφέρονται μια σειρά υποθέσεις προμηθειών και αντισταθμιστικών συμβάσεων που αφορούν την περίοδο υπουργίας του Γιάννου Παπαντωνίου, όπου γίνεται αναφορά στον λογαριασμό της συζύγου του στην Ελβετία που βρέθηκε στη λίστα Λαγκάρντ. Τη λίστα που έχει μείνει δικαίως στη συνείδηση του πολίτη ως μια από τις μεγαλύτερες προσπάθειες συγκάλυψης από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ξεχασμένη όλως τυχαίως επί μακρόν σε ιδιωτικά συρτάρια υπουργών, χωρίς ποτέ να ζητηθεί περαιτέρω συνδρομή για την αποκάλυψη των κωδικοποιημένων μυστικών της.

Τώρα, πιεσμένα από τις καταστάσεις, τα κόμματα που συγκρότησαν κυβερνήσεις κι έθρεψαν όλα αυτά τα φαινόμενα συμφώνησαν να ερευνηθεί η υπόθεση των εξοπλιστικών όμως το θέμα δεν είναι να λες “ναι, να ερευνηθούν οι υποθέσεις” όταν έχουν βρεθεί τα στοιχεία ή οι ενδείξεις. Το θέμα είναι να ερευνάς συνεχώς για να αποκαλύψεις αυτά τα στοιχεία. Και αυτό όχι μόνο δεν το έπραξαν στο παρελθόν. Ούτε και τώρα. Από τη Novartis έως το ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και σε πολλές άλλες που αποκαλύπτονται, αντί να είναι αυτοί που δεν θα αφήνουν την κυβέρνηση σε ησυχία σφυρίζουν αδιάφορα.

Όταν όμως κατηγορείς τους άλλους για λαϊκισμό ή επικαλείσαι “συμφωνίες αλήθειας” και θέλεις να κρατήσεις ακόμη στην ντουλάπα σου τους σκελετούς, ο μόνος τον οποίο κοροϊδεύεις είναι ο εαυτός σου. Οι πολίτες έχουν κουραστεί πια από τα επικοινωνιακά τρικ. Μπορεί να ακούν αυτό που λες, αλλά συμφωνούν μαζί σου μόνο όταν τους αποδεικνύεις ότι αυτό που εννοείς το κάνεις και πράξη. Όχι μια φορά, αλλά συνεχώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL