Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Ελεγχόμενη βία εναντίον δημιουργικής ενέργειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Ελεγχόμενη βία εναντίον δημιουργικής ενέργειας

Η ανέχεια, η φόρτιση από τις υποχρεώσεις και η αίσθηση ατιμωρησίας που παρουσιάζονται στις κοινωνίες παγκοσμίως οδήγησαν στην αύξηση βίας στους δρόμους, στα γήπεδα, στις πορείες. Η ελεγχόμενη εκτόνωση της βίας έρχεται ως αντίβαρο στη δημιουργική διοχέτευση της ενέργειας.

Το προφανέστερο παράδειγμα είναι αυτό που συμβαίνει στις πορείες ή τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Πριν από λίγες εβδομάδες δημιουργήθηκαν επεισόδια στη Γαλλία στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας, με αφορμή την επίθεση εναντίον του Τεό, του νεαρού μαύρου που κακοποιήθηκε σεξουαλικά κατά την προσαγωγή του από τις αστυνομικές αρχές. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα σε κάθε πορεία διαμαρτυρίας εκδηλώνονται μεγάλης ή μικρής έκτασης επεισόδια, όπως στη χθεσινή διαμαρτυρία των αγροτών έξω από το υπουργείο. Ακόμη και η ίδια η αντίδραση των αστυνομικών, όταν ξεπερνά τα όρια του καθήκοντος, αποτελεί μια ελεγχόμενη εκτόνωση της βίας. Με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες «ηρεμούν» μέχρι το επόμενο μέτρο λιτότητας - σκάνδαλο διαφθοράς- ατιμωρησία των αρχών που θα δημοσιευτεί.

«Οι θάνατοι και οι τραυματισμοί από τροχαία ατυχήματα είναι αποτέλεσμα επιθετικής συμπεριφοράς. Στις χώρες όπου η έκφραση της επιθετικότητας και της βίας είναι αυξημένη, αναμένεται ότι μεγάλο ποσοστό αυτής θα εξωτερικεύεται και μέσω της επιθετικής οδήγησης και της εκδήλωσης βίας στους δρόμους» αναφέρει στο βιβλίο του «Death on the Road» ο F.A. Whitlock, πρώην καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ και επίτιμος σύμβουλος του Νοσοκομείου St. Lawrence της Κορνουάλης. Στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ (όπου η βία, έστω και ελεγχόμενη, είναι προφανώς απευκταία), επιχειρήθηκε η αντιμετώπιση του προβλήματος με την εφαρμογή του προγράμματος Smooth Operator, που περιλάμβανε τρία σκέλη: Περιπολίες και επιβολή αυστηρών κυρώσεων, ενημερωτικά μηνύματα στα ΜΜΕ και εκπαίδευση. Επιπρόσθετα δημιουργήθηκε ειδικός αριθμός τηλεφωνικών καταγγελιών περιστατικών επιθετικών οδηγικών συμπεριφορών.

Ο Ιγκόρ Λεμπέντεφ έχει δύο καίριες θέσεις: Είναι πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος (Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας) και μέλος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ρωσίας. Πριν από λίγες ημέρες πρότεινε να διοργανώνονται μάχες μεταξύ των χούλιγκαν. Σκοπός των μαχών θα είναι η εκτόνωση της βίας εντός των γηπέδων. Τα αίτια μιας τέτοιας πρότασης μπορούν να τα αντιληφθούν ακόμη και οι «υπνωτισμένοι» οπαδοί, αν και αυτό δεν συνάδει με τη συμπεριφορά τους εντός των γηπέδων.

«Οργή λαού, φωνή Θεού» έλεγαν παλιά. Σήμερα ο λαός μάλλον εξημερώθηκε, με τον απανταχού κρατικό μηχανισμό να ανέχεται, ενίοτε και να επιδιώκει, την ελεγχόμενη εκτόνωση βίας. Το τυφλό απερίσκεπτο ξέσπασμα είναι πιο εύκολο από τη συνένωση και τη διοχέτευση της δημιουργικής ενέργειας με τρόπο τέτοιο ώστε οι πολίτες να αλλάξουν ό,τι δεν τους αρέσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL