Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Κρίσιμο σταυροδρόμι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρίσιμο σταυροδρόμι

Η πορεία της Ε.Ε. από την ίδρυσή της έως σήμερα καθορίστηκε μέσα από αλλεπάλληλους συμβιβασμούς. Μόνο στην πρόσφατη Ιστορία, από το πακέτο Ντελόρ έως τη διεύρυνση και από τη Συνθήκη Σέγκεν έως το κοινό νόμισμα, όλες ήταν συμφωνίες που επετεύχθησαν μέσω δύσκολων συμβιβασμών, ύστερα από σκληρές και πολύχρονες διαπραγματεύσεις. Ήταν όλες συμφωνίες, ώς έναν βαθμό, αφού δεν γίνεται σε έναν τέτοιο σχηματισμό τόσων χωρών να μιλάμε με απόλυτο τρόπο, προωθητικού συμβιβασμού.

Η ροή αυτής της πορείας διακόπηκε μέσα από την οικονομική κρίση. Σχετικά με τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης την Ελλάδα, στην Κύπρο, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και τη διαχείριση των προβλημάτων στην Ισπανία και την Ιταλία, μπορούμε να πούμε με απόλυτο πλέον τρόπο ότι δεν είχαν τα στοιχεία των συμβιβασμών της προηγούμενης περιόδου. Η στάση τόσο των Βρυξελλών όσο και της Γερμανίας είχε χαρακτήρα τιμωρητικό και θύμιζε περισσότερο πλαίσιο συνθηκολόγησης που υπέγραφαν οι ηττημένοι και οι νικητές ενός ακήρυχτου πολέμου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, για πολλούς λόγους, έχασε μέσα από τις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης αυτό το κομβικό στοιχείο ενότητας. Εκεί που πριν υπήρχαν αμοιβαίες υποχωρήσεις, τώρα έμπαιναν κόκκινες γραμμές.

Από το καλοκαίρι του 2015, που οι εξελίξεις με αφορμή το ελληνικό πρόβλημα έφτασαν σε οριακό σημείο, έως σήμερα έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα. Με αφορμή και τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης που γίνεται πλέον στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους, όχι μόνο τα μέτρα αλλά και τα αντισταθμιστικά μέτρα για την κοινωνία, όχι μόνο τα πλεονάσματα αλλά και το χρέος, μπαίνει ξανά στο τραπέζι η διαδικασία ενός προωθητικού συμβιβασμού. Και όντως μόνο έτσι μπορούν να προχωρήσουν και η Ελλάδα και η Ε.Ε.

Οι βάσεις έχουν μπει, αφού πλέον δεν μιλάμε για λιτότητα, αλλά για μηδενικό δημοσιονομικό αποτύπωμα. Αυτό ούτε που θα μπορούσε να το φανταστεί κανείς ότι θα το συζητούσε το Βερολίνο ή το ΔΝΤ. Κι όμως έγινε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη πολλά αγκάθια και εξαιρετικά δύσκολα πεδία στη διαπραγμάτευση. Αλλά, ευτυχώς, όλο και περισσότεροι μέσα στην Ε.Ε., πιστεύουν ότι μόνο αν σταθούν όλοι όρθιοι μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο βήμα η Ενωμένη Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL