Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ / Ιστορίες επιστημονικής "τρέλας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ / Ιστορίες επιστημονικής "τρέλας"

[...] Πολλοί πολίτες θεωρούμε ότι η υπερβολική ανάπτυξη του τομέα της ενέργειας στην Κρήτη θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ισόρροπη ανάπτυξη και πιθανότατα θα επηρεάσει αρνητικά το τουριστικό προϊόν της. Παράλληλα, στα πλαίσια της φιλελευθεροποίησης και απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε., προχωρεί με γοργούς ρυθμούς η διείσδυση στην Κρήτη εναλλακτικών παρόχων, εκτός της ΔΕΗ, που φτάνει σήμερα κοντά στο 10%.

Στο νησί, σε επίπεδο θεσμών, ΟΑΚ και Περιφέρεια Κρήτης ανταγωνίζονται για τη διαχείριση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που προωθούνται στο νησί, με νικητή, προς το παρόν, με μεγάλη διαφορά, την Περιφέρεια. Στη περίπτωσή μας και οι δυο φορείς αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα θετικά την άμεση ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Όμως, βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες τεχνολογικές αλλαγές που ανατρέπουν τα δεδομένα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η ισχυρή διείσδυση των ΑΠΕ, η διεσπαρμένη παραγωγή, η αξιοποίηση των τεχνολογιών των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, η ανάπτυξη ισχυρών αλγορίθμων διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ., καθιστούν εφικτή την αναβολή της διασύνδεσης του νησιού για μεγάλο διάστημα και την ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό ενός μικρού καλωδίου διασύνδεσης με στόχο την ευστάθεια του συστήματος και όχι την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την Κρήτη.

Δηλαδή είναι σήμερα τεχνολογικά εφικτή η ήπια ανάπτυξη μικρής και μεσαίας κλίμακας μονάδων ΑΠΕ με στόχο την κάλυψη των αναγκών του νησιού, η παρουσία περιορισμένου αριθμού, μικρότερου των σημερινών, συμβατικών σταθμών, και η χρήση, κύρια, ως στοιχείου αποθήκευσης, της ηλεκτροκίνησης, τεχνολογίες V2G και G2V.

Παράλληλα βέβαια πρέπει να προωθηθούν ισχυρά οι τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας. Προφανώς όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τα υπόλοιπα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπως τη Χίο, τη Μυτιλήνη κ.λπ.

Πόροι για την υλοποίηση τέτοιων έργων, σήμερα, εύκολα μπορούν να αναζητηθούν στα ταμεία της Ε.Ε. Ρόλo πολλαπλασιαστή θα μπορούσε να παίξει η ηλεκτροκίνηση, με την ανάπτυξη σχετικής βιομηχανίας στη χώρα. Έτσι και πολύ περισσότερες θέσεις απασχόλησης θα δημιουργηθούν, νέοι επιστήμονες θα απασχοληθούν στη χώρα μας στο γνωστικό τους αντικείμενο κ.λπ. Γενικά στην περίπτωσή μας έχουμε ένα παράδειγμα όπου όλοι κερδίζουν, win - win, όπως λένε στη θεωρία παιγνίων.

Είναι λοιπόν φανερό ότι χρειάζονται καινοτόμες λύσεις σε όλους τους τομείς, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, για να έρθει μια άλλη ανάπτυξη στον τόπο, με σεβασμό στο περιβάλλον, στις επόμενες γενιές, που θα οδηγεί σε μια ισόρροπη και «δίκαιη» ανάπτυξη του τόπου. Χρειάζονται, λοιπόν, άλλες πολιτικές και τρόποι ιεράρχησης και επίλυσης των προβλημάτων.

* Απόσπασμα άρθρου του Μανόλη Ντουντουνάκη, M.Sc. Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ΕΜΠ, ΕΔΙΠ Πολυτεχνείου Κρήτης, που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Αγώνας της Κρήτης”, 27.2.2017

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL