Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Η λογοτεχνία, εμείς και οι πρόσφυγες;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η λογοτεχνία, εμείς και οι πρόσφυγες;

Στο βιβλίο του με τον τίτλο «Καναδάς», ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Αμερικανός συγγραφέας Ρίτσαρντ Φορντ ενστερνίζεται την άποψη ότι σε περίπτωση μεγάλων δυσκολιών του βίου, αξίζει, ίσως, να σκεφτόμαστε πως τα πράγματα ποτέ δεν μένουν ίδια και ότι με την πάροδο του χρόνου όλα θα έχουν αλλάξει. Το ποια θα είναι η κατάσταση ύστερα από μερικούς μήνες, ή και χρόνια, εξαρτάται από τη στάση και τις αποφάσεις που θα υιοθετήσουμε και από τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε στον καιρό της δυσκολίας.

Θα ρωτήσετε, βεβαίως, και εύλογα για το πώς σχετίζεται η άποψη του Αμερικανού συγγραφέα με εμάς και τους πρόσφυγες; Η ιδέα είναι πως το αποκαλούμενο «προσφυγικό ζήτημα» στη χώρα μας δεν είναι ένα στατικό και αμετάβλητο ζήτημα. Αντίθετα, η κατάσταση με τους πρόσφυγες και τα προσφυγόπουλα δεν θα είναι η ίδια σε μερικούς μήνες, πόσο μάλλον σε ένα ή δύο χρόνια. Πράγματι, μπορούμε εύκολα να φανταστούμε την κατάσταση ότι σε ένα ή δύο χρόνια, με αρκετούς από τους πρόσφυγες και τα προσφυγόπουλα που θα παραμείνουν στη χώρα μας, θα είμαστε γείτονες και συμπολίτες. Αλλά και με αυτούς και αυτές που θα επιλέξουν να μετοικήσουν στην Ευρώπη πάλι γείτονες και συμπολίτες θα είμαστε· αν βεβαίως επιλέγουμε, ακόμα, να θεωρούμε τους εαυτούς μας Ευρωπαίους πολίτες.

Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε είναι φανερό ότι η στάση, οι πρωτοβουλίες και οι ενέργειες που θα αναλάβουμε σήμερα σε σχέση με τους πρόσφυγες και τα προσφυγόπουλα θα κρίνουν εν πολλοίς τη μεθαυριανή σχέση μας μαζί τους. Με άλλα λόγια, είναι στο χέρι μας το αν οι μελλοντικές μας σχέσεις θα είναι σχέσεις συμβίωσης, αλληλεγγύης και αρμονικής γειτονίας ή, αντίθετα, θα είναι σχέσεις εχθρότητας, καχυποψίας και αντιπαράθεσης.

Όλα, όμως, εξαρτώνται από το τι θα κάνουμε εμείς εδώ και τώρα.

* Ο Απόστολος Κ. Καρύδας είναι σχολικός σύμβουλος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, από τη Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL