Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Ωραιόκαστρο: Παρέμβαση εισαγγελέα για τα ρατσιστικά επεισόδια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ωραιόκαστρο: Παρέμβαση εισαγγελέα για τα ρατσιστικά επεισόδια

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν τα επεισόδια έξω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου με πρωταγωνιστές μέλη της λεγόμενης «Πατριωτικής Ένωσης Πολιτών», που αντιδρά στη φοίτηση προσφυγόπουλων στο σχολείο. Και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι εισαγγελικές αρχές της Θεσσαλονίκης ασχολούνται με υπόθεση που εμπίπτει στον αντιρατσιστικό νόμο, αφού ο ίδιος ο «γαλάζιος» δήμαρχος της περιοχής, Αστέριος Γαβότσης, ελέγχεται για παράβαση των διατάξεών του, μετά την αποκάλυψη ενός βίντεο στο οποίο, εμμέσως πλην σαφώς, παρακινούσε διάφορους «θερμοκέφαλους» να ανοίξουν κεφάλια, για να μη λειτουργήσει στα διοικητικά του όρια δομή φιλοξενίας προσφύγων.

Φυσικά η «γαλάζια» δημοτική αρχή Ωραιοκάστρου, που χθες εξέδωσε ανακοίνωση για να καταδικάσει τη βία «από όπου και αν προέρχεται», πιστή προφανώς στις ξενοφοβικές απόψεις της, δεν έδωσε το «παρών» στην τελετή υποδοχής των εννιά προσφυγόπουλων στο σχολείο, την περασμένη Παρασκευή. Εξάλλου, οι συντάκτες της ρατσιστικής ανακοίνωσης του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού, που προβάλλουν το αίτημα «κανένα μη ελληνόπουλο στο σχολείο», επικαλούνται τις θέσεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς ο δήμαρχος και η διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου για να στηρίξουν την απάνθρωπη στάση τους έναντι των προσφυγόπουλων.

Σ. Σκανδάλης: Οι μαθητές μου στο Ωραιόκαστρο βλέπουν εφιάλτες

Στο στόχαστρο των φασιστοειδών και των θερμοκέφαλων βρέθηκε και ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Σωτήρης Σκανδάλης. «Τόσες βρισιές δεν έχω ακούσει στη ζωή μου ολόκληρη» έλεγε χθες και αποκάλυψε ότι πέρα από την προσβολή της προσωπικότητάς του δέχεται απειλές κατά της ζωής και της οικογένειάς του από τα φασιστοειδή. Χαρακτήρισε τα όσα έγιναν προχθές «τραγικά», τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να ακούνε αυτό το υβρεολόγιο παιδιά έξι, επτά, οκτώ χρόνων. Και δεν λέω μόνο για τα προσφυγόπουλα. Πιστεύω ότι μεγαλύτερο κακό έγινε στους μαθητές μας και δεν σας κρύβω ότι ορισμένα παιδιά μού είπαν ότι έβλεπαν εφιάλτες». Για το αν τα επεισόδια επηρέασαν τα προσφυγόπουλα, ο Σ. Σκανδάλης είπε ότι «τα παιδιά φοβήθηκαν και ίσως κάποια να μη θέλουν να έρχονται στο σχολείο...», ενώ δεν έκρυψε τη χαρά που ένιωσε την περασμένη Παρασκευή, όταν ξεκίνησαν τα προσφυγόπουλα τα μαθήματα.

«Παρά τα όσα «σουρεαλιστικά» έγιναν έξω, μέσα στο σχολείο επικρατούσε εντελώς διαφορετικό κλίμα. Ένιωθες το τι σημαίνει αλληλεγγύη, αγάπη, συμφιλίωση. Είναι αυτά που διδάσκουμε εμείς καθημερινά και είμαστε χαρούμενοι όταν τα βλέπουμε στους μαθητές μας». Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα ακροδεξιά στοιχεία που προκάλεσαν τα επεισόδια και τις εντάσεις, «δεν είναι γονείς μαθητών του σχολείου», αλλά εξωσχολικοί.

Απειλές και "πατριωτικά" συνθήματα

Χθες στήθηκε αστυνομικός κλοιός γύρω από το σχολείο και ήταν η πρώτη ημέρα που τα προσφυγόπουλα μπήκαν από την κύρια είσοδο. Τα μέλη της λεγόμενης «Πατριωτικής Ένωσης» συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο και φώναζαν «Ζήτω το έθνος», «Ζήτω η Ορθοδοξία», «Αντεπίθεση - εθνική αντίσταση», «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και προειδοποιούσαν εν χορώ «Μπλέξατε, μπλέξατε!!!». Μάλιστα, ο έχων το πρώτο παράγγελμα ζητούσε από τους περίπου 20 συγκεντρωμένους να μη δείχνουν τα πρόσωπά τους και έτσι αρκετοί φορούσαν κουκούλες και είχαν κρυμμένα τα χαρακτηριστικά τους. Η αστυνομία παρακολουθούσε διακριτικά και από απόσταση τη διαμαρτυρία τους και αφού έψαλαν τον εθνικό ύμνο αποχώρησαν.

Συνελήφθη ένας ακροδεξιός για τα επεισόδια

Στο μεταξύ ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, με έγγραφη παραγγελία του προς την Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Εμμανουέλα Κετσιατζή ζητάει να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία για όσους «πρωταγωνιστούν» σε αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις, που συνδέονται με τον αντιρατσιστικό νόμο. Με την ίδια παραγγελία ζητάει παράλληλα να διενεργηθεί και επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα γεγονότα που έλαβαν ήδη χώρα στο δημοτικό σχολείο του Ωραιοκάστρου και αφορούν αδικήματα όπως παράνομη βία και σωματικές βλάβες, απλές και επικίνδυνες. Στο πλαίσιο αυτό ζητάει να εντοπιστούν οι δράστες των παραπάνω πράξεων, με την αξιοποίηση του σχετικού αποδεικτικού υλικού, στο οποίο περιλαμβάνονται πλάνα τηλεοπτικών συνεργείων, μαρτυρικές καταθέσεις κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί ότι προσήχθη χθες ο 25χρονος που τραυματίστηκε κατά τη συμπλοκή του με ομάδα αντιεξουσιαστών μέσα στο προαύλιο του σχολείου και θεωρείται εκ των «πρωταγωνιστών» των επεισοδίων. Μέχρι αργά χθες το βράδυ κρατούνταν στο κτήριο της ΓΑΔΘ.

Νωρίτερα την Εισαγγελία ενημέρωσε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Παναγιώτης Ανανιάδης, ενώ η παραγγελία διαβιβάστηκε στον γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης. Αλλά και ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου ζήτησε να υπάρχει εισαγγελική παρουσία έξω από το σχολείο, προκειμένου να αποφευχθούν άλλα έκτροπα. Ο Π. Ανανιάδης σημείωσε ότι τα μέτρα ασφάλειας έξω από το σχολείο θα συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας και ίσως και την επόμενη. "Δεν επιλέγει ο Σύλλογος Γονέων το σχολείο αλλά το υπουργείο Παιδείας, το οποίο έκανε αυτό που πρέπει, να δώσει μόρφωση σε όλα τα παιδιά που για κάποιο λόγο βρίσκονται στη χώρα μας» τόνισε ερωτηθείς για την απαράδεκτη απόφαση του συλλόγου γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου και ξεκαθάρισε ότι "δεν υπάρχει περίπτωση μεταφοράς των παιδιών σε άλλο σχολείο". Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι σύντομα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. Όταν ρωτήθηκε για την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι πολίτες του Ωραιοκάστρου είναι «φιλόξενοι», αρκέστηκε να σχολιάσει «τουλάχιστον την πρώτη μέρα που ήρθαν τα παιδιά, έπρεπε να είναι εδώ ο δήμαρχος με το δημοτικό συμβούλιο, για να δείξουν σε όλο τον δήμο ότι στηρίζουν την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL