Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C21.9°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.9°C
3 BF 26%
Ο Κυριάκος, ως μνηστήρας που χάνει τη νύφη!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Κυριάκος, ως μνηστήρας που χάνει τη νύφη!

Πόσο σημαντικό είναι το προσύμφωνο μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης; Υπάρχουν δύο σκέλη για να καταλήξει κανείς σε ασφαλή συμπεράσματα, όσο αυτό είναι δυνατόν σε συνθήκες παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής ρευστότητας. Το ότι ξεμπλόκαραν οι διαδικασίες για τις οποίες συμφώνησε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, δείχνουν ότι το ελληνικό πρόβλημα έγινε αντιληπτό ως ευρωπαϊκό και μάλιστα μείζονος σημασίας. Στο προσύμφωνο αυτό, όποιο μέτρο φορολογικών επιβαρύνσεων προκύψει, αυτό θα έχει εφαρμογή στην περίπτωση που οι στόχοι αποκλίνουν από την 1-1-2019. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα μέτρο λιτότητας. Και αυτό διότι για κάθε ένα ευρώ φόρου, θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, από το 2019.

ΘΕΩΡΩ ως πολύ σημαντική τη δέσμευση, από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας, τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα, σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα καθώς και τα δύο επενδυτικά προγράμματα ανάπτυξης για τον ιδιωτικό τομέα, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, που θα τρέξουν από φέτος, μπορούν να συμβάλουν θεαματικά στη μείωση της ανεργίας, που σημαίνει: αύξηση της ζήτησης και περιορισμό της ύφεσης.

ΥΠΑΡΧΕΙ ένα ερωτηματικό για το θέμα της ένταξης των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ για την ομαλή και άμεση χρηματοδότηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι χάθηκε η προθεσμία της συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας στις 9 Μαρτίου. Αν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες, ή αμέσως μετά στο άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα, η οποία θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ και την περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τότε η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσε να αποφασιστεί από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της 27ης Απριλίου.

ΕΙΝΑΙ λοιπόν εγγυημένη η διαδικασία απεμπλοκής από τα Μνημόνια με την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη; Κανείς δεν μπορεί να παράβλεψη ότι η οικονομία είναι κλίμα και η πολιτική σταθερότητα σημαντικός παράγοντας για την προσέλκυση επενδύσεων, τις οποίες επενδύσεις δεν τις παραγγέλνεις και έρχονται, όπως νομίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε μέχρι στιγμής ότι το σύνολο του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας εξαντλείται στην εξαγορά υπαρχουσών επιχειρήσεων του δημοσίου τομέα, όπως τα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Δεν είναι ασήμαντο, επειδή και στις δύο περιπτώσεις οι επενδυτές έρχονται με την εμπορευματική προίκα τους, που είναι μεγάλη και θα δημιουργήσει ανάπτυξη σε όλο το σύμπλεγμα των μεταφορών.

ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ το εγχώριο πολιτικό σύστημα την καλλιέργεια κλίματος σταθερότητας στη χώρα τώρα που η συμφωνία, την οποία απαιτούσε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση επετεύχθη; Μετά το προσύμφωνο στο Eurogroup της Δευτέρας, η Ν.Δ. έσπευσε να ανακοινώσει ότι σχεδόν δεν συνέβη τίποτα! Για άλλη μια φορά, τονίζεται στην ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση επιχειρεί να κοροϊδέψει τον Ελληνικό λαό. Άλλη μια ημερομηνία πέρασε χωρίς συμφωνία και μάλιστα με απροσδιόριστο χρόνο της ολοκλήρωσής της. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η επιστροφή των θεσμών συνοδεύεται από πρόσθετες υποχωρήσεις επώδυνα μέτρα και διαπραγματευτικές ήττες της κυβέρνησης!

ΣΤΗΝ ηγεσία της Ν.Δ. πρέπει να υπάρχει μεγάλος πανικός! Δεν εξηγείται διαφορετικά να ζητάει και μάλιστα άνευ όρων συμφωνία οποιαδήποτε συμφωνία, αρκεί να είναι συμφωνία και τώρα που η συμφωνία γίνεται συγκεκριμένη, τη χαρακτηρίζει ετεροβαρή για τα ελληνικά συμφέροντα. Ποια είναι τέλος πάντων η πρότασή της τώρα που έμεινε μόνη και δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τον Σόιμπλε; Είναι τόσο επικίνδυνος ο Κυριάκος ώστε να αναλάβει την εργολαβία πιέσεων για λογαριασμό του Γερμανού υπουργού Οικονομικών; Μα δεν καταλαβαίνουν ότι αποκαλύπτουν το πάθος για την οποιαδήποτε εξουσία; Ποτέ άλλοτε δεν θυμάμαι τέτοιο κατάντημα από το κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το πολιτικό μας σύστημα χρειάζεται σοβαρή αντιπολίτευση με ιδέες και τεκμηριώσεις προτάσεων, για να δείξει την υπεροχή της. Το συγκεκριμένο διακύβευμα της αξιολόγησης δεν σηκώνει σαμποτάζ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL