Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.2°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.8°C
4 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C24.1°C
4 BF 30%
"ΑνησυΧούντες γονείς"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"ΑνησυΧούντες γονείς"

«Είστε ένα κομμάτι μας, θα μείνετε εδώ όσο χρειασθεί, ώσπου να τελειώσει ο εφιάλτης του πολέμου» δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απευθυνόμενος στους μαθητές των πολέμων και της προσφυγιάς που φέτος θα φιλοξενηθούν στα σχολεία της χώρας μας, σε πείσμα της ρατσιστικής υστερίας μιας θλιβερής μειοψηφίας ακροδεξιών που επιμένουν να σπέρνουν το μίσος και τον φόβο. Την ώρα που 7.000 παιδιά εντάσσονται ομαλά στο σύστημα εκπαιδευτικής φιλοξενίας που το υπουργείο Παιδείας εκπόνησε, μια ομάδα από “Ανησυχούντες γονείς” με εθνικιστικά λάβαρα και ξενοφοβικά συνθήματα επιχειρεί να εμποδίσει την είσοδο εννέα μόλις μαθητών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο του Ωραιόκαστρου Θεσσαλονίκης.

Με μοναδικά τους επιχειρήματα το μίσος και τα ψεύδη, προσπαθούν εδώ και καιρό οι “Ανησυχούντες” να εμποδίσουν μια πολιτική που σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση αξιολογείται θετικά από το 67% των ερωτηθέντων. Άλλοτε με κατασκευασμένα ψηφίσματα συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, άλλοτε με την δυναμική συνδρομή των φουσκωτών της Χ.Α. και άλλοτε με εθνικιστικές φιέστες, οι “Ανησυχούντες” σπέρνουν φόβους για δήθεν επιδημίες και θερίζουν δημοσιότητα από επικίνδυνα αφελείς (;) τηλεοπτικούς οικοδεσπότες, που ενίοτε συμμερίζονται τις ανησυχίες τους. Παρ’ ότι το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει προχωρήσει στην πλήρη εμβολιαστική κάλυψη των μικρών προσφύγων που εντάσσονται στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, παρ’ ότι το υπουργείο Παιδείας έχει διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι “Ανησυχούντες” επιμένουν να ανησυχούν. Οι άλλοτε “αγανακτισμένοι κάτοικοι” του Άγιου Παντελεήμονα έγιναν στις μέρες μας οι “αγανακτισμένοι γονείς” μιας επικαιρότητας που διψά για αγανάκτηση και παραγνωρίζει τη συντριπτική αποδοχή από τους πολίτες ενός πρωτόγνωρου για τα ελληνικά δεδομένα κοινωνικού εγχειρήματος.

Είναι ευθύνη όλων μας η επιτυχία του συγκεκριμένου προγράμματος όπως και σε γενικότερο επίπεδο η ομαλή ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία για όσο -όπως επισήμανε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- αυτό χρειαστεί. Είναι ευθύνη της Πολιτείας να προστατεύσει αυτά τα παιδιά από τον ρατσιστικό εκφοβισμό των ακροδεξιών, όπως είναι ευθύνη των ΜΜΕ να αυτοπροστατευθούν από τη διολίσθηση προς την κινούμενη άμμο της αγανάκτησης που συχνά απειλεί να σε καταπιεί. Όπως περίπου έγινε χθες στο Ωραιόκαστρο, όταν δημοσιογράφοι τηλεοπτικού σταθμού έπρεπε να πέσουν κι αυτοί θύματα της επιθετικότητας των “αγανακτισμένων γονέων”, ώστε να αντιληφθούν πως είχαν να κάνουν απλώς και μόνο με μια ομάδα ακροδεξιών τραμπούκων που επιζητεί την επικοινωνιακή αναπαραγωγή του φόβου και του μίσους.

Όσο γρηγορότερα αντιληφθούμε όλοι με ποιους έχουμε να κάνουμε στο Ωραιόκαστρο, στο Πέραμα και όπου αλλού ξεφυτρώνουν “Ανησυχούντες” τόσο πιο ισχυρά θα είναι και τα ανακλαστικά της κοινωνίας στο σύνολό της απέναντι στον ρατσισμό και τον φασισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL