Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.5°C26.6°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
20.2°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
19.8°C23.8°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
3 BF 36%
Ασυνέπεια χωρίς συνέπειες;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ασυνέπεια χωρίς συνέπειες;

Η πραγματικότητα

Ονομαστική μείωση των συντάξεων μέχρι και 55%, επαχθής φορολογία, μείωση του βασικού μισθού στα 492 ευρώ, απώλεια των οικονομιών χιλιάδων μικρο-ομολογιούχων, κλείσιμο άνω των 300 χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, εκτόξευση της ανεργίας (1.500.000 επίσημα άνεργοι), κούρεμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με το PSI, χρεοκοπία τους λόγω της έλλειψης εισφορών εργαζομένων (υψηλή ανεργία) και των εργοδοτών (κλείσιμο επιχειρήσεων), εργασιακές συνθήκες σε συνθήκες γαλέρας, ΕΝΦΙΑ.

Όλα τα παραπάνω, μαζί με τα σκάνδαλα των εκατοντάδων εκατομμυρίων, έγιναν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.. Αυτά δεν αμφισβητούνται.

Ασυνέπεια ή «ασυνέπεια»;

Απ’την άλλη κατηγορείται ο ΣΥΡΙΖΑ για ασυνέπεια. Ότι άλλα έλεγε προεκλογικά κι άλλα κάνει. Ό,τι και να έλεγε όμως προεκλογικά, τα πεπραγμένα των Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και των κατά καιρούς συνεργατών τους, δεν θα επηρεάζονταν στο ελάχιστο. Αποτελούν Ιστορία, κι όχι με την έννοια που την λένε οι Αμερικανοί.

Συμπέρασμα: Από την μια έχουμε τα γεγονότα, που συνέβησαν επί προηγούμενων κυβερνήσεων και μας έφτασαν σ' αυτήν τη δεινή θέση κι απ’ την άλλη λόγια που δεν παρήγαγαν αποτέλεσμα.

Όσοι υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ θα επικαλεστούν ότι αιτία της μη τήρησης των υποσχέσεων είναι η τραγική κατάσταση στην οποία παρέλαβε τη χώρα, ο ανηλεής πόλεμος που δέχεται από τους νεοφιλελεύθερους του εξωτερικού που ελέγχουν τα όργανα της Ε.Ε. και η εξόφθαλμη υπονόμευση από συμφέροντα στο εσωτερικό με ενέργειες που κάποια στιγμή έφτασαν στα όρια της προδοσίας. (Το «Γερούν γερά» δεν ξεχνιέται). Χώρια η ανηλεής επίθεση που δέχεται από τα κανάλια της «πολυφωνικής» ομοφωνίας.

Οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν την κριτική τους στα όσα έλεγε (κυρίως τον Ιανουάριο του 2015). Κι εστιάζουν στο ότι, αν δεν έδινε υποσχέσεις, δεν θα κέρδιζε τις εκλογές. Δηλαδή το θέμα τους είναι ότι βρέθηκαν εκτός των υπουργικών θώκων. Αυτό σε τι μας αφορά; Δηλαδή, αν κέρδιζαν εκείνοι τις εκλογές, ποιο θα ήταν το κέρδος για τον απλό πολίτη; Θα ήσαν πάλι κυβέρνηση οι ίδιοι που επί των ημερών τους φθάσαμε σ' αυτή την κατάσταση. Δεν θα είχαμε μια κυβέρνηση που κρατάει άμυνα με νύχια και δόντια βαλλόμενη πανταχόθεν. Θα είχαμε εκείνους που είναι η ιδεολογία τους και το σχέδιό τους να εξαθλιώσουν εντελώς τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας η οποία θα δεχόταν μια ολομέτωπη επίθεση σε πλήρη αρμονία Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ -τρόικας.

Από τη μια λοιπόν έχουμε πραγματικά περιστατικά κι απ’ την άλλη κριτική σε λόγια που δεν επηρεάζουν ούτε κατ’ ελάχιστον τα γεγονότα. Και οι αντιπολιτευόμενοι δεν έχουν πού να στηρίξουν την κριτική τους. Ό,τι και να πουν για τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, λειτουργεί ως αυτεπίστροφον, ελληνιστί μπούμερανγκ. Και χτυπούν τα τύμπανα για βενζίνες αεροπλάνων κι άλλα ευτράπελα. Και δεν κατανοούν ότι μ' αυτή τη συμπεριφορά ομολογούν, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν έχουν τίποτα να πουν...

* Ο Ν. Γεωργακόπουλος είναι συντονιστής της Ο.Μ. Τραπεζών Πειραιώς και Alpha

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL