Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Προπάππους εναντίον δισέγγονου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Προπάππους εναντίον δισέγγονου

Ο εξάχρονος Πιότρ ρουφάει σα σφουγγάρι γνώσεις, ιδέες, τεχνάσματα. Ο ενενηντάχρονος Αλεξάντρ, δεξαμενή γνώσεων, χαίρεται να προσφέρει αποστάγματα εμπειρίας.

Ο Αλεξάντρ και ο Πιότρ είναι αντίπαλοι. Όχι πάντα, μόνο όταν παίζουν σκάκι!

Οι αναμετρήσεις ανάμεσα στον προπάππου και τον δισέγγονο καταλήγουν ενίοτε σε καυγά. Η δεξαμενή γνώσεων του Αλεξάντρ εμφανίζει ρωγμές. Ξεχνάει κάτι σημαντικό, κάνει αδικαιολόγητα λάθη, παραβλέπει απλούς συνδυασμούς. Θυμώνει με τον εαυτό του, όχι με τον αντίπαλο. Εκείνον τον καμαρώνει, αν και τον εκνευρίζει κάπου - κάπου η λάμψη θριάμβου στο βλέμμα του μικρού...

Το ότι «το σκάκι δεν γνωρίζει ηλικία» επιβεβαιώνεται διαρκώς. Στους πρόσφατους πίνακες βαθμών αξιολόγησης της διεθνούς σκακιστικής ομοσπονδίας συναντάμε τον 98χρονο Βέλγο Πάουλ Ντεμουλίν, καθώς και δύο τετράχρονους από το Ιράν, τον Ρεζά Χοντακαραμί και τον Αράς Τζαφαρί Γκουρτανί.

Πόλος έλξης στα ελληνικά σκακιστικά τουρνουά γίνονται οι αγώνες του 93χρονου Σπύρου Λομβέρδου (ένας από τους 12 ενεργούς σκακιστές αυτής της ηλικίας παγκοσμίως!), του 88χρονου Στέλιου Ευκαρπίδη και του 87χρονου Αχιλλέα Μητσάκου. Στη Γερμανία διαπρέπει (χωρίς δόση υπερβολής ο χαρακτηρισμός, αφού είναι δεύτερος σε βαθμό αξιολόγησης μεταξύ των συνομήλικων του σε όλο τον κόσμο!) ο 88χρονος Χρήστος Παπαποστόλου, μέλος της Εθνικής Ελλάδας πριν από πολλές δεκαετίες!

Η ενασχόληση με το σκάκι διατηρεί τις πνευματικές λειτουργίες ακμαίες. Οι Άβερμπαχ, Λάσκερ, Σμίσλοβ, Κοστσνόι, Ταϊμάνοβ, Ούλμαν, Ούτσιγκερ, Νάιντορφ, Ρεσέφσκι, Μπλάκμπουρν, Μπρονστάιν, Ντένκερ, Κολτανίφσκι και αρκετοί άλλοι εξακολουθούσαν να κερδίζουν πολύ νεότερους μέχρι τα βαθιά γεράματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ζαν Κάρεβ, ο οποίος έζησε σε τρεις αιώνες (1797 - 1901) και έπαιζε σκάκι μέχρι τα 100!

Στην αντίπερα όχθη, τετράχρονα και πεντάχρονα αγόρια και κορίτσια δεν «μπουσουλάνε» σκακιστικά, αλλά διεκδικούν με αξιώσεις τη νίκη από μεγαλύτερα παιδιά, κάποιες φορές και από ενήλικες.

Οι παίκτες που μονομάχησαν τον Δεκέμβριο για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, ο Νορβηγός Μάγκνους Κάρλσεν (νικητής στα μπαράζ) και ο Ρώσος Σεργκέι Καριάκιν, έγιναν γνωστοί από τότε που ήταν μαθητές Δημοτικού σχολείου. Ο Καριάκιν, μάλιστα, διατηρεί το παγκόσμιο ρεκόρ απόκτησης τίτλου γκραν μετρ σε ηλικία 12 ετών και 7 μηνών!

Τα ελληνικά σκακιστικά σωματεία και οι σκακιστικές ακαδημίες αποτελούν φυτώρια από τα οποία ξεπηδούν παίκτες διεθνών προδιαγραφών. Τα τελευταία χρόνια καμαρώνουμε τη Σταυρούλα Τσολακίδου για την κατάκτηση τριών παγκόσμιων νεανικών πρωταθλημάτων!

Την επόμενη φορά που θα δείτε έναν υπερήλικα να παίζει με ένα παιδί μη σταθείτε να τους κοιτάζετε ξαφνιασμένοι. Πλησιάστε τη σκακιέρα και απολαύστε την παρτίδα τους. Κάποιες φορές, η εντελώς διαφορετική σκακιστική σχολή και το ξεχωριστό ταμπεραμέντο έχουν ως αποτέλεσμα ένα συναρπαστικό παιχνίδι!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL