Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Χρυσαύγειον άγος

Τίποτε ιταμότερο. Και τίποτε ανθελληνικότερο: Έλληνες να κακοποιούν ουρλιάζοντας τον Εθνικό Ύμνο, με το δεξί τους χέρι υψωμένο στον ναζιστικό χαιρετισμό, που ακόμα προκαλεί ανατριχίλα σε αμέτρητους λαούς και χώρες. Είχαν γλεντοκοπήσει πρώτα τα στελέχη της Χ.Α. με τα αιμοβόρα τραγούδια των Γερμανών χιτλερικών και των νεοναζιστών συμπατριωτών και κληρονόμων τους, είχαν κατασυγκινηθεί με το «Deutschland über alles», είχαν εξοντώσει με τη θανατηφόρα φαντασία τους όλους τους Εβραίους κι όλους τους Αφρικανούς «πιθήκους», κι έπειτα μαγάρισαν το ποίημα του Διονύσιου Σολωμού και ό,τι υψηλό συμβολίζει. Όπως μαγαρίζουν χρόνια τώρα τη σημαία, κάθε φορά που χρησιμοποιούν το κοντάρι της για να λιανίσουν αντιπάλους τους ή απλώς όσους ανήμπορους ανθρώπους βάζουν στο στόχαστρό τους. Στο πάρτι τους, πάντως, του 2005 δεν υπήρχε ελληνική σημαία. Την είχαν αντικαταστήσει οι σημαίες της Βέρμαχτ και οι αγκυλωτοί σταυροί.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσοι Ελληνες πέθαναν τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο, αποφασίζοντας να πουν τις τίμιες λέξεις του την ώρα που τους εκτελούσαν οι Γερμανοί ναζιστές, για να κατανοήσει πόσο το βάρος της χυδαιότητας αλλά και της μωρίας των ημεδαπών νεοφασιστών, και ποιο το άγος. Μιχαλολιάκοι, Κασιδιάρηδες, Γερμενήδες, Παναγιώταροι, αυτοί οι κατά δήλωσή τους πεντακάθαροι Ελληνες, λέρωσαν το ποίημα της Ελευθερίας με τους κρωγμούς τους και με τη θλιβερή υποτακτικότητά τους στους εθνικοσοσιαλιστές της Γερμανίας, παλαιούς και νέους. Τους βλέπουμε στο βίντεο της συναυλίας τους, που το έδωσε στη δημοσιότητα η «Εφημερίδα των Συντακτών», να κορυβαντιούν αδερφωμένοι με τους ιδεολογικούς απογόνους των χιτλερικών, απολύτως ταυτισμένοι μαζί τους. Και μες στον ενθουσιασμό τους, πού να σκεφτούν οι ντοϊτσλαντ-ουμπεράληδες (Ελληνότατοι, κατά τα λοιπά, αν όχι «οι μόνοι γνήσιοι Ελληνες») το Δίστομο, τα Καλάβρυτα και τη Βιάννο, το Χαϊδάρι, την Καισαριανή και την Κοκκινιά, την πείνα και τα αμέτρητα θύματά της, την καταλήστευση του τόπου. Τους Εβραίους της Ελλάδας; Είπαμε, τους Εβραίους τους θυμήθηκαν. Για να γελάσουν με την τραγωδία τους και για να απαιτήσουν με συνθήματα και τραγούδια μία επιπλέον «τελική λύση», όντως ριζική αυτή τη φορά.

Δικαιούμαστε άραγε να ελπίζουμε ότι αν δουν το βίντεο της ναζιστοσύναξης όλοι οι ψηφοφόροι της Χ.Α., κάποιοι θα κλονιστούν, θα ξανασκεφτούν το θέμα και θα πάρουν, έστω αργοπορημένα, τις αποστάσεις τους από ένα κόμμα που τα πρωτοκλασάτα στελέχη του υβρίζουν τον Εθνικό Ύμνο, μουντζώνοντάς τον με τη ναζιστικά υψωμένη παλάμη της ακροδεξιάς τους; Σίγουρα ορισμένοι θα νιώσουν ότι προσβάλλονται και οι ίδιοι από την ύβριν και από την πλήρη ταύτιση της χρυσαυγίτικης ηγεσίας με Γερμανούς περήφανους για τις βαρβαρότητες των παππούδων τους. Φοβάμαι όμως πως οι περισσότεροι θα αδιαφορήσουν. Ακόμα και γι’ αυτό.

Άρθρο του Παντελή Μπουκάλα, 15.2.2017

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL