Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
Μια... ευφάνταστη ερμηνεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια... ευφάνταστη ερμηνεία

Τελικά, ποιος φταίει για τον ευρωσκεπτικισμό και τις συνεχώς αυξανόμενες διαλυτικές τάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Η λιτότητα; Το προσφυγικό; Η αύξηση των ανισοτήτων μεταξύ των κρατών - μελών μιας Ένωσης που κάποτε ευαγγελιζόταν ως μείζονα στόχο τη σύγκλιση και τη συνοχή; Η αναγέννηση των εθνικισμών ως παράπλευρη επίπτωση της παγκοσμιοποίησης; Οι “λαϊκιστές”; Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει μια άλλη ερμηνεία. Για το διαλυτικό κλίμα στην Ε.Ε. φταίνε αυτοί που δεν παίρνουν στα σοβαρά τους κανόνες. Και για τον ευρωσκεπτικισμό φταίει -περίπου- ο Μάρτιν Σουλτς, ο αντίπαλος της Άνγκελα Μέρκελ για την καγκελαρία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Προφανώς, ο παλαίμαχος πολιτικός, που έχει μάθει να δίνει σκληρές προεκλογικές μάχες εδώ και 45 χρόνια, παίρνει στα σοβαρά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν αλλαγή κλίματος στη Γερμανία και δείχνει τα δόντια του. Επιτίθεται κατά μέτωπο και προσπαθεί να αποδομήσει τον -κατά τα φαινόμενα- επικίνδυνο αντίπαλο και δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να βάλει στο προεκλογικό παιχνίδι την Ελλάδα. Ελπίζοντας σε μια επανάληψη του... περιπάτου του 2013, όταν η Μέρκελ έκανε προεκλογική εκστρατεία με μοναδικό επιχείρημα το “Με γνωρίζετε”. Και ξεχνώντας ότι πολιτικά έχει περάσει ένας... αιώνας από τότε.

Λέει, λοιπόν, ο Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο χθεσινό τεύχος του περιοδικού “Spiegel” ότι ο Σουλτς απειλεί την Ε.Ε. επειδή ζητάει αφενός τη θέσπιση ευρωομολόγων, αφετέρου “να είμαστε γενναιόδωροι με τους Έλληνες”. Και επιμένει ότι “Εάν χαριστούν τα χρέη της Αθήνας, δεν θα λυθεί κανένα πρόβλημα της χώρας”. Στην επισήμανση δε ότι ο Σουλτς μπορεί να επικαλεστεί ότι και το ΔΝΤ ζητά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο Σόιμπλε απαντά με το γνωστό του τρόπο, που καταντά πλέον αυτιστικός: Όχι, λέει, το ΔΝΤ ζητά περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα και ο Σουλτς θέλει να της επιτρέψουμε να κάνει λιγότερες. Κι αν δώσουμε την εντύπωση ότι αντιμετωπίζουμε τη συμφωνία που υπογράψαμε σαν να είναι ένα φύλλο χαρτί, το οποίο στα δύσκολα δεν δεσμεύει κανέναν, τότε ενισχύουμε τους ευρωσκεπτικιστές.

Πάντως, τουλάχιστον όσον αφορά τον ευρωπαϊκό Νότο, εάν θέλει να δει ποιος ενισχύει τον ευρωσκεπτικισμό, ίσως θα πρέπει να κοιτάξει τον καθρέφτη. Κάτι που φαίνεται να αντιλαμβάνεται ο Σουλτς και, χάρη στην εμπειρία του ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γι’ αυτό έχει βγάλει μπροστά τους Σοσιαλδημοκράτες συντρόφους του να κατηγορούν τον Σόιμπλε ότι δεν παίζει με την Ελλάδα, παίζει με τη φωτιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL