Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.0°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.4°C18.5°C
3 BF 83%
Ο γόρδιος δεσμός του ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο γόρδιος δεσμός του ΔΝΤ

Η έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και η δημοσιοποίηση των αντιπαραθέσων που διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσαν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η καθυστέρηση στην αξιολόγηση οφείλεται στις βαθιές αντιθέσεις που υπάρχουν στο τρίγωνο Βρυξελλών - Βερολίνου - Ουάσιγκτον και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με την ελληνική κυβέρνηση και την υλοποίηση του προγράμματος, όπως προσπαθούσαν να πείσουν συγκεκριμένοι κύκλοι στη χώρα μας.

Επιπροσθέτως, μέσα από την έκθεση των οικονομολόγων του Ταμείου, πάνω στο τρίπτυχο μέτρα - χρέος - υψηλά πλεονάσματα ξεδιπλώνεται μια εντελώς διαφορετική οπτική των προτεραιοτήτων που θέτει το ΔΝΤ, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις προτεραιότητες των Βρυξελλών και του Βερολίνου τη συγκεκριμένη, τουλάχιστον, χρονική στιγμή.

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και από τις χθεσινές σκληρές δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων κατά του ΔΝΤ. Παρ' ότι όλοι σχεδόν οι αξιωματούχοι μίλησαν για νέα προσπάθεια συμβιβασμού μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και Ταμείου, όλοι καταλαβαίνουν ότι, τη δεδομένη στιγμή λύση, με το ΔΝΤ δεν φαίνεται ορατή.

Η μοναδική ορατή προοπτική επίλυσης του γόρδιου δεσμού της δεύτερης αξιολόγησης και της ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος συνολικά είναι να δοθεί πολιτική λύση.

Αθήνα και ευρωπαϊκοί θεσμοί να έρθουν σε συμφωνία που να βάζει προτεραιότητα αυτό που σημειώνουν πολλές πλευρές συχνά τον τελευταίο χρόνο. Να μείνει όρθια η Ε.Ε., αλλά και η ελληνική κοινωνία. Μια Ε.Ε. που επιλύει τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει πάντα σε ένα πλαίσιο αρχών και κανόνων για όλους.

Την ίδια ώρα πρέπει να δοθεί το σήμα της προοπτικής και της ανάπτυξης για την Ελλάδα, όχι μόνο επειδή έχει πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα τα χρόνια της κρίσης, αλλά διότι θα λειτουργήσει θετικά και για την Ε.Ε. Θα είναι ένα σήμα ότι η Ε.Ε. μπορεί να απαντά στις προκλήσεις μόνη της, χωρίς διεθνή δεκανίκια.

Επειδή, όπως εκτιμούν όλες οι πλευρές, χρόνος δεν υπάρχει -άλλωστε οι προκλήσεις από τις τρεις εκλογικές διαδικασίες σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία είναι μεγάλες-, είναι προς το συμφέρον όλων να ξεδιπλώσουν γρήγορα πολιτικές πρωτοβουλίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ούτε η Ελλάδα έχει δυνατότητα να χάσει αυτή την ευκαιρία ούτε η Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL