Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
"Καλύτερα παπάκι, παρά τον Μητσοτάκη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Καλύτερα παπάκι, παρά τον Μητσοτάκη"

Ακούγοντας κάποιος τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να περιφέρεται ανά την Ελλάδα και να επαναλαμβάνει μονότονα, από τότε που έγινε αρχηγός της Ν.Δ. το «Εκλογές, εκλογές, να φύγουν οι άχρηστοι και ανίκανοι για να έρθουμε εμείς», αναρωτιέται, και με το δίκιο του, αν κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της «(Ν)Δανιμαρκίας».

Με υποκρισία που περισσεύει, προσπαθούν παντί τρόπω να πειθαναγκάσουν την κοινωνία να πιστέψει ότι η πολιτική ζωή στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015. Είναι έλλειψη οράματος, στρατηγικής, πολιτικής παρακμής, συνειδησιακής κρίσης, στερητικό σύνδρομο εξουσίας ή όλα αυτά μαζί;

Γλώσσα ξύλινη, λόγος φτωχός, σχεδόν απολίτικος, βαθιά διχαστικός, με αφορισμούς, έντονα σημάδια κακεντρέχειας και συνάμα έκδηλα τα συναισθήματα άγχους για την εξουσία που χάθηκε, καθώς και τη φανερή αγωνία και λαιμαργία για την επανάκτησή της.

Αποφεύγει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο διάβολος το λιβάνι, να πάρει θέση για τα νέα μέτρα που ζητούν προκαταβολικά ο Σόιμπλε και το ΔΝΤ, παρά επαναλαμβάνει μονότονα να κλείσει άρον-άρον η αξιολόγηση. Στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα προθυμίας στους θεσμούς ότι, σε αντίθεση με την ιδεοληπτική κυβέρνηση της Αριστεράς, «Με εμάς δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Θα εφαρμόσει, λέει, οψέποτε έρθει στην εξουσία, ένα άλλο μείγμα πολιτικής που θα πείσει τους ξένους δανειστές. Πρέπει να πει όμως στον ελληνικό λαό ποιο είναι αυτό το μείγμα πολιτικής και τι... μπαχαρικά θα περιλαμβάνει. Θα έχει μέσα Siemens, Novartis, εξοπλιστικά, υποβρύχια που γέρνουν, ΚΕΕΛΠΝΟ, δομημένα ομόλογα, χρηματιστήριο, φαγοπότι Ολυμπιακών Αγώνων, δανεικά κι αγύριστα στα κόμματα και τα ΜΜΕ, διαφθορά, PSI για τα ασφαλιστικά ταμεία, απολύσεις, μαύρο στην ΕΡΤ, πελατειακό κράτος, πλαστές συντάξεις, καταπατημένα δάση και αιγιαλούς, ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες; Ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό...

Ή νομίζει πως με ένα «έγιναν λάθη και στο παρελθόν» ξεμπερδεύει και παίρνει συγχωροχάρτι; Όλα τα παραπάνω έχουν ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις, η λεηλασία, η πτώχευση της χώρας και τα δεινά των πολιτών δεν προέκυψαν εξ ουρανού, έχουν προϊστορία τουλάχιστον σαράντα χρόνων. Η κοινωνία απαιτεί δικαιοσύνη.

Το πολιτικό παιχνίδι δεν παίζεται έτσι, με γιουρούσια, σιγοντάρισμα φίλιων δυνάμεων μέσα και έξω από τη χώρα, διαπλεκόμενα ΜΜΕ, πειραγμένες δημοσκοπήσεις και προσδοκία ατυχημάτων από τις τρικλοποδιές του Σόιμπλε για να πάρουμε τα... ανάκτορα.

Πρέπει να ειπωθούν αλήθειες στον λαό για να πειστεί· όχι μισόλογα, χαϊδέματα κουρασμένων αυτιών, ψεύτικες υποσχέσεις, αερολογίες. Να πει ο Κυρ. Μητσοτάκης αυτά που πιστεύει πραγματικά, όσα εφάρμοσε ως υπουργός του Αντ. Σαμαρά, όσα ως γνήσιος νεοφιλελεύθερος θα εφαρμόσει ξανά εξυπηρετώντας το μεγάλο κεφάλαιο, τον ΣΕΒ, όλα εκείνα τα συμφέροντα που έχασαν τα προνόμια με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και αδημονούν να ξανάρθουν στα πράγματα και τα ατελείωτα πάρτι.

Αλλιώς ο κόσμος, δικαιολογημένα, συνειρμικά και χαριτολογώντας, θα σκεφτεί και θα συγκρίνει τις υποσχέσεις ενός άλλου Μητσοτάκη, του Κωνσταντίνου, τη δεκαετία του ‘80, για φτηνά αυτοκίνητα και το περίφημο σλόγκαν που απλώθηκε τότε σ’ όλη τη χώρα: «Καλύτερα παπάκι, παρά τον Μητσοτάκη».

Καλύτερα λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα, που, παρά τις ανυπέρβλητες δυσκολίες, τους εκβιασμούς και τις υποχωρήσεις αγωνίζονται για το καλό του λαού, παρά τον λαίμαργο για εξουσία και ρεβανσισμό Κυριάκο Μητσοτάκη, που υπόσχεται το γνωστό νεοφιλελεύθερο και αντιανθρώπινο μείγμα της πολιτικής του.

Ο σοφός λαός βλέπει και κρίνει και όταν θα 'ρθει η ώρα θα αποφασίσει για το μέλλον του!

Ανδρέας Πιλάλης είναι συντονιστής της δημοτικής παράταξης Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή στο Περιστέρι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL