Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Μέτοχοι Mega και τράπεζες: "Εις υγείαν των κορόιδων"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέτοχοι Mega και τράπεζες: "Εις υγείαν των κορόιδων"

Πιστωτές, τράπεζες και μέτοχοι συνεχίζουν να επωφελούνται από τη συνέχιση της λειτουργίας του Mega επί επτά μήνες, σε ένα ιδιότυπο καθεστώς, το οποίο αγνοεί συμβατικές υποχρεώσεις του σταθμού προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως τους εργαζόμενους, παραβιάζοντας πλήθος κανόνων της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας.

Με εργασιακό κόστος μηδέν και χωρίς δελτία ειδήσεων -διάρκειας τουλάχιστον 1.30’ την ημέρα- όπως υποχρεώνεται από τον νόμο, το Mega συνεχίζει να λειτουργεί με πρόγραμμα / κονσέρβα, το οποίο καταφέρνοντας να κρατήσει σταθερό μερίδιο τηλεθέασης, αποφέρει σημαντικά διαφημιστικά έσοδα, τα οποία υπολογίζονται σε 2-3 εκατ. ευρώ μηνιαίως.

Πού πάνε αυτά τα έσοδα; Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, διανέμονται σε τρεις κατευθύνσεις: α) στην αποπληρωμή των χρεών του σταθμού στις τράπεζες, ύψους περί τα 110 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2016, οπότε και σταμάτησε το ζωντανό πρόγραμμα του σταθμού, β) στην πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΗ, τηλεφωνία, Digea κ.λπ.) αλλά και γ) στην εταιρεία ABC Factors (θυγατρική της Alpha bank) που είχε προεξοφλήσει οφειλές του τηλεοπτικού σταθμού προς την εταιρεία παραγωγών «Άνωση» του Ομίλου Μπόμπολα, ενός εκ των τριών βασικών μετόχων του σταθμού (συμμετοχή 32,7%), προκειμένου να πληρωθούν τηλεοπτικές παραγωγές των προηγούμενων ετών.

Με αργούς, αλλά σταθερούς ρυθμούς, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, το χρέος του Mega στην ABC Factors εξοφλείται και σήμερα βρίσκεται περίπου στο μισό, ενώ υπολογίζεται ότι... αν όλα πάνε καλά, η οφειλή θα έχει καλυφθεί πλήρως στους επόμενους 4-6 μήνες.

Πώς δουλεύει το σύστημα; Από τον Οκτώβριο του 2015 η οφειλή του Mega προς την «Άνωση» έφτανε τα 13,3 εκατ. ευρώ. Το ποσό, ωστόσο, είχε λάβει η «Άνωση» ως προεξόφληση, μέσω θυγατρικής της Alpha Bank (της ABC Factors, εταιρείας προεξόφλησης και είσπραξης επιχειρηματικών απαιτήσεων). Η σύμβαση της “Άνωσης” με τη θυγατρική της Alpha Bank υπεγράφη το 2009, οπότε όλες οι οφειλές του Mega στην “Άνωση” έγιναν οφειλές στη θυγατρική της Alpha Bank. Οι οφειλές όμως, σταθερές επί έναν χρόνο και μη εξοφλούμενες, άρχισαν να εξοφλούνται μόνο όταν το πρόγραμμα του καναλιού μπήκε στον... αυτόματο πιλότο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση:

* τον Οκτώβριο 2015 το χρέος του Mega (προς την ABC Factors) ήταν 13,3 εκατ. ευρώ,

* τον Σεπτέμβριο 2016 το χρέος του Mega μειώθηκε σε 12,9 εκατ. ευρώ,

* τον Νοέμβριο 2016 το χρέος του Mega μειώθηκε περαιτέρω σε 11,0 εκατ. ευρώ,

* τον Ιανουάριο 2017 το χρέος του Mega δεν ξεπερνά τα 7,3 εκατ. ευρώ.

Συμπέρασμα, το Mega μέσω των μπλοκαρισμένων λογαριασμών του "κατέβαλε" -αν και σε καθεστώς τραπεζικής ασφυξίας - περί τα 6 εκατ. ευρώ στη θυγατρική της Alpha Bank. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για καταβολή χρηματικών ποσών για την εξυπηρέτηση του δανείου αρχής γενομένης από τον περασμένο Ιούνιο. Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, το δάνειο του Mega έχει καταγγελθεί από τις τράπεζες, οπότε οι λογαριασμοί του είναι δεσμευμένοι από τις τράπεζες και σημαντικό μέρος των εσόδων του κατευθύνεται για την εξυπηρέτηση του δανείου.

Στις πλάτες των εργαζομένων

Τα ερωτήματα που τίθενται για τις τράπεζες χρήζουν απαντήσεων: Ήταν υποχρεωμένη η θυγατρική της Alpha Bank να προεξοφλήσει τα τιμολόγια της “Άνωσης” προς το Mega; Ήταν τόσο φερέγγυο το Mega, όταν ξεκινούσε η κατάρρευσή του, ένα χρόνο πριν; Και μάλιστα όταν εκκρεμούσε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου άλλον ένα χρόνο πριν, από τον Μάιο 2015; Γιατί η θυγατρική της Alpha Bank δεν στράφηκε εναντίον της “Άνωσης”, αλλά προτίμησε να εισπράττει από το Mega; Είναι προφανές ότι οι τράπεζες και βασικός μέτοχος του καναλιού, ο Όμιλος Μπόμπολα, συμφώνησαν τα «φέσια» του καναλιού να πληρωθούν στις πλάτες των απλήρωτων εργαζομένων.

Την ίδια ώρα, οι οφειλές του Mega στους εργαζομένους ανέρχονται σε περίπου 4,5 εκατ. ευρώ. Αν και για μέρος των απαιτήσεων των εργαζομένων έχουν επιβληθεί κατασχέσεις στις τράπεζες και στις θυγατρικές τους, δεν ικανοποιούνται, μολονότι είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αυτοί που συνεχίζουν να λειτουργούν το κανάλι, ώστε να έχει έσοδα.

Στις συναντήσεις με τους μετόχους του καναλιού οι εργαζόμενοι λαμβάνουν ως απάντηση ότι «θέλουμε να σώσουμε το κανάλι αλλά μας εμποδίζουν οι τράπεζες με τη δέσμευση των λογαριασμών και των εσόδων του». Στις συναντήσεις με τις τράπεζες λαμβάνουν την απάντηση «πιέστε τους μετόχους να βάλουν χρήματα με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου κι εμείς θα βάλουμε πλάτη». Για το αδιέξοδο, οι τράπεζες επιρρίπτουν την ευθύνη στους μετόχους και τούμπαλιν.

Μέτοχοι και τράπεζες γνωρίζουν πολύ καλά ότι στις πλάτες των απλήρωτων εργαζομένων τεράστια ποσά απ’ τα διαφημιστικά έσοδα του καναλιού κατευθύνονται προς την εξόφληση των οφειλών του Mega προς μια εταιρεία factoring που προεξόφλησε τιμολόγια του σταθμού προς έναν εκ των τριών βασικών του μετόχων. Ταυτοχρόνως, γνωρίζουν πολύ καλά ότι επωφελούνται οι ίδιες οι τράπεζες και οι τρεις βασικοί μέτοχοι του σταθμού, μέσω της συμμετοχής τους, οι όμιλοι Βαρδινογιάννη, Μπόμπολα και (μέχρι στιγμής) Ψυχάρη, καθώς δεν απαξιώνεται το περιουσιακό τους στοιχείο, δεν χάνεται η συχνότητα του σταθμού και τα ταμεία γεμίζουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL