Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Μπρα ντε φερ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπρα ντε φερ

Πολλά επιεικώς απαράδεκτα είπε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, αλλά όλοι αυτοί στις πρωτεύουσες της Ευρώπης, που ήταν σχεδόν σίγουροι ότι δεν θα εκλεγεί, έσπευσαν μετά να διασκεδάσουν την αγωνία τους εκτιμώντας ότι το βάρος του αξιώματος θα τον... συνετίσει. Και οι περισσότεροι τήρησαν μια προσεκτική - και αρκετά σιωπηρή- στάση αναμονής.

Καθώς, όμως, ο Τραμπ λειτουργεί ως μπουλντόζα, υπογράφοντας με καταιγιστικό ρυθμό αδιανόητα διατάγματα και απειλώντας ανοιχτά όλους τους “κακούς”, από τον αμερικανικό Τύπο μέχρι τους παλαιούς συμμάχους των ΗΠΑ, η αμήχανη σιωπή της Ευρώπης δεν μπορούσε να συνεχιστεί.

Αυτός που ανέλαβε να τη σπάσει ήταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ -προφανώς όχι χωρίς συνεννόηση- με μια επιστολή, την οποία δεν έστειλε βεβαίως στην Ουάσιγκτον, αλλά σε όλες τις πρωτεύουσες των κρατών - μελών. Στην επιστολή αυτή, που αποτελεί πάγια εισαγωγή σε κάθε σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., ο Τουσκ παραθέτει τις προκλήσεις και τους κινδύνους που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι -οσονούπω- “27”.

Για πρώτη φορά πλάι στην “εν μέρει επιθετική” πολιτική της Κίνας, τη ρωσική “επιθετικότητα” στην ανατολική Ευρώπη, τον “αυταρχισμό” του Ερντογάν και την τρομοκρατία του “Ισλαμικού Κράτους”, ο προεδρεύων της Ε.Ε. προσθέτει την “ανησυχητική” συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι “η αλλαγή στην Ουάσιγκτον” - η οποία “φαίνεται να θέτει εν αμφιβόλω την αμερικανική εξωτερική πολιτική των τελευταίων 70 χρόνων”- θα μπορούσε να αποτελέσει μείζονα κίνδυνο για την Ε.Ε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν χθες επίσης ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα υποστήριζε ότι τώρα “η Ε.Ε. έμεινε μόνη”.

Είναι προφανές ότι η αναμονή τελείωσε και το μπρα ντε φερ ξεκίνησε.

Η πρόταση του Ντάισελμπλουμ είναι “να ψάξουμε άλλους εταίρους”, ενώ η εισήγηση του Τουσκ προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος συμπυκνώνεται στο “όλοι ενωμένοι”. Μόνο που η Ε.Ε. ενωμένη δεν είναι. Δεν ήταν ούτε πριν κάνει την εμφάνισή του ο Τραμπ. Οι δύο μεγάλες κρίσεις που βιώνει, η οικονομική και η προσφυγική, την έχουν διχάσει βαθιά. Η χρόνια αποδοχή της “ατμομηχανής” του γαλλογερμανικού άξονα έχει εξελιχθεί σε άγρια δυσφορία για τη “μονοκρατορία” του Βερολίνου. Το οποίο, αντί να κάνει τολμηρές κινήσεις για μια νέα ενότητα, προς όφελος όλων, απλά “κλωσσάει” τα πλεονάσματά του. Κι αυτό ακριβώς κάνει το ευρωπαϊκό... μπράτσο αδύναμο κόντρα στην ορμή του οδοστρωτήρα Τραμπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL