Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C24.0°C
2 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C23.2°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
24 °C
20.0°C23.8°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C26.0°C
1 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.1°C19.9°C
3 BF 60%
Κ. Γαβρόγλου: Το απολυτήριο, διαβατήριο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Γαβρόγλου: Το απολυτήριο, διαβατήριο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (Video)

https://www.youtube.com/embed/4Srw7SnNUDM

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τις αλλαγές στην Παιδεία είναι ο μακροχρόνιος σχεδιασμός (αποκλείεται οποιοδήποτε σχέδιο λιγότερο από 3 χρόνια) και μίνιμουμ συναίνεση σε βασικά ζητήματα. Τόνισε επίσης ότι ο διάλογος περιλαμβάνει «ιδέες που έχουν συζητηθεί», «δεν είναι πράγματα εντελώς καινούργια» και εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι θα βρεθούν «κοινοί τόποι με τα κόμματα».

Ο κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι είναι θεμελιώδες ζήτημα «να συμφωνήσουμε στο ποια είναι τα προβλήματα» και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, που είναι ακυρωμένες εκπαιδευτικά.

«Η απαξίωση του δημόσιου σχολείου τα τελευταία χρόνια οδήγησε πολλά παιδιά να ζητάνε τις δυνατότητες εισόδου στα Πανεπιστήμια, σε θεσμούς έξω από το σχολείο» υπογράμμισε ο υπουργός προσθέτοντας ότι «ουσιαστικά δεν υπάρχουν οι δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, το απολυτήριο δεν παίζει κανένα ρόλο και έχουμε ένα σύστημα Πανελληνίων Εξετάσεων που «καταβρόχθισε το σχολείο», το οποίο θεωρούμε «αξιοκρατικό», αλλά δεν είναι. Το μόνο θετικό είναι ότι είναι «αδιάβλητο» και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διατηρηθεί.

Επιπλέον όπως πρόσθεσε ο υπουργός, το πρώτο έτος στα Πανεπιστήμια είναι χωρίς ευελιξία και δεν παρέχει δυνατότητες επιλογής στα παιδιά.

Στόχος των αλλαγών είναι να αγαπήσουν τα παιδιά το σχολείο και ένα μέτρο σε αυτή την κατεύθυνση είναι «να μειωθεί δραματικά ο αριθμός των μαθημάτων». Σήμερα έχουμε 14, 16 μαθήματα από λίγες ώρες. Να κάνουμε λιγότερα σε βάθος και με περισσότερο χρόνο. Να υπάρχουν ελάχιστα υποχρεωτικά μαθήματα με πολλές επιλογές.

Ειδικότερα, για το θέμα της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τόνισε ότι θα ολοκληρωθεί ο διάλογος ως το τέλος Μαρτίου, ενώ για τα επόμενα τρία χρόνια θα έχουμε το ίδιο σύστημα . Ωστόσο όπως είπε ο υπουργός «από το Σεπτέμβριο θα αρχίσουν οι πρώτες αλλαγές στην α’ Λυκείου».

Ο κ. Γαβρόγλου υποστήριξε ότι ο βαθμός του απολυτηρίου θα πρέπει να είναι καθοριστικός για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, ανάλογα με τον κλάδο που θα έχει επιλέξει ο κάθε μαθητής. Απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας ώστε να αποδραματοποιηθεί η ένταξη στο Πανεπιστήμιο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε τρία χρόνια πρόσθεσε.

Θα πρέπει «να καταργηθεί η έννοια ότι δίνουμε τέσσερα μαθήματα και αυτά να καθορίζουν το μέλλον μας». Αντίθετα θα πρέπει να είναι ενταγμένα στο σχολείο και να συνδιαμορφώνουν το βαθμό του απολυτηρίου, υπογράμμισε.

«Τη λογική του αδιάβλητου συστήματος δεν θέλουμε προφανώς να την απολέσουμε» τόνισε ο υπουργός Παιδείας προσθέτοντας αναφορικά με τους διορισμούς ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε καλή πορεία.

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL