Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τι μπορεί να γίνει σε δύο χρόνια που δεν γινόταν για μερικές δεκαετίες

ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δεν μπορούν να χωνέψουν ότι μέσα σε 2 χρόνια αυτή η κυβέρνηση πραγματοποίησε όσα αυτοί για πολλές δεκαετίες δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να προχωρήσουν

Δεν σκοπεύω να κάνω αναλυτική αναφορά στον γενικό απολογισμό της κυβέρνησης για τη συμπλήρωση των 2 χρόνων της. Να θυμίσω μόνο ότι εφάρμοσε πολιτικές και νομοθέτησε μέτρα που στόχευσαν και στοχεύουν αφενός στην ολοκλήρωση εφαρμογής της συμφωνίας του καλοκαιριού του 2015 και αφετέρου στη διασφάλιση -μέσα στις γνωστές δημοσιονομικές συνθήκες- μιας ικανοποιητικής προστασίας των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων, με ανάσχεση της πορείας προς την πλήρη εξαθλίωσή τους που είχαν δρομολογήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς «τα Μνημόνια έπρεπε να τα ανακαλύψουμε, ακόμα κι αν δεν μας είχαν επιβληθεί», κατά την προσφιλή διατύπωση του γνωστού θορυβώδους στελέχους της Ν.Δ. που ανταμείφθηκε γενναιόδωρα από τον σημερινό πρόεδρό της.

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε σχετική συνέντευξή του και ο υπουργός Γ. Σταθάκης στην πρόσφατη ομιλία του στην Πάτρα αναφέρθηκαν αναλυτικά και με ειλικρίνεια στο γενικό πλαίσιο των κυβερνητικών πεπραγμένων και στις προγραμματισμένες επόμενες κινήσεις και προοπτικές. Προοπτικές που μπορεί να είναι πολύ θετικές για την κοινωνία, ιδιαίτερα μετά το ξεπέρασμα της σημερινής συγκυρίας που αντικατοπτρίζει τη διαπάλη και την αβεβαιότητα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Εγώ θα περιοριστώ και θα εστιάσω στα θέματα που αφορούν την Πάτρα, τον νομό μας, τη Δυτική Ελλάδα. Αυτά λοιπόν τα δύο χρόνια:

* Οριστικοποιήθηκε και ολοκληρώνεται η οριστική παραχώρηση στον δήμο του θαλάσσιου μετώπου της Πάτρας, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις «έραβαν και ξήλωναν» κοροϊδεύοντας επί δεκαετίες τον πατραϊκό λαό. Όσοι -καλοθελητές ή όχι- δεν πίστευαν ή δεν ήθελαν να πιστέψουν ότι αυτό θα γίνει, σήμερα το αποσιωπούν ή προσπαθούν να καρπωθούν εκ των υστέρων (συχνά με αστείο τρόπο) ένα μερίδιο δικής τους συμβολής.

* Έγινε επανεκκίνηση και οδεύουν προς ολοκλήρωση τα έργα της Ολυμπίας και της Ιόνιας Οδού, έργα που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αφήσει «κουφάρια», υπολείμματα σκανδαλωδών συμβάσεων παραχώρησης. Τα έργα ολοκληρώνονται με κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων μικρότερο και σε χρόνους πολύ πιο σύντομους από τις αρχικές απαιτήσεις των παραχωρησιούχων.

* Έγινε επανεκκίνηση επίσης των έργων και οριστικοποίηση του χρονοδιαγράμματος έλευσης στην Πάτρα του ηλεκτροκίνητου σιδηρόδρομου, της γραμμής που θα φθάσει μέχρι το νέο λιμάνι της πόλης και θα δώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση όχι μόνο στο λιμάνι αλλά σε όλη την οικονομική ζωή της περιοχής. Εξασφαλίζοντας ότι η διέλευση από το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι δυνατόν να υπογειοποιηθεί, παρ’ όλες τις προσπάθειες και διαρροές εμφανών και αφανών συμφερόντων.

* Ξεκίνησε για πρώτη φορά και μπήκε με χρονοδιάγραμμα και σε ρεαλιστική βάση η έλευση του φυσικού αερίου στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή. Αίτημα και αυτό δεκαετιών, που είχε επανειλημμένα λοιδορηθεί από τους τότε κρατούντες. Με απαρχή την τροφοδοσία πλοίων, των βιομηχανικών μονάδων και μεγάλων καταναλωτών (νοσοκομεία, πανεπιστήμιο κ.τ.λ.) και κατάληξη την εμπορική και οικιακή κατανάλωση.

* Ξεκίνησε και μπήκε σε ρεαλιστική βάση η κατασκευή της Ε.Ο. Πατρών - Πύργου. Έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται οι τμηματικές δημοπρατήσεις με τρόπο που εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν πάνω από διακόσια εκατομμύρια. Και επειδή πολλή φασαρία γίνεται από ορισμένους, ας μην ξεχνάμε ότι επί των προηγούμενων κυβερνήσεων το έργο είχε ενταχθεί μόνο «κατ’ όνομα», χωρίς να εξασφαλίζεται χρηματοδότηση ούτε ενός ευρώ!

* Ξεκινά η επαναλειτουργία υδατοδρόμιου που είχε διακοπεί για πάρα πολλά χρόνια.

* Παραδίνεται το επταώροφο κτήριο του Νοσοκομείου Αγίου Ανδρέα.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε μια ιδιαίτερη δραστηριότητα σε επίπεδο ανακοινώσεων από τους τοπικούς εκπροσώπους των δύο κομμάτων που κυβερνούσαν (χωριστά ή αδελφωμένα) επί δεκαετίες μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Προσπαθούν να αντεπιτεθούν στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην πραγματικότητα προσπαθούν να θολώσουν τα πεπραγμένα -ή καλύτερα την απουσία πεπραγμένων- των δικών τους κομμάτων. Να κρύψουν την κατάρρευση του αφηγήματος της «αριστερής παρένθεσης» και το γεγονός ότι οι επισκέψεις υπουργών της κυβέρνησης σχετίζονται με συγκεκριμένα έργα και χρονοδιαγράμματα και όχι με αόριστες υποσχέσεις. Αυτές που συνήθιζαν οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., αφού οι πρώτοι θεωρούσαν την περιοχή δεδομένη και οι δεύτεροι ξεγραμμένη.

Γιατί δεν μπορούν να χωνέψουν ότι μέσα σε 2 χρόνια αυτή η κυβέρνηση πραγματοποίησε όσα αυτοί για πολλές δεκαετίες δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να προχωρήσουν. Και έπεται συνέχεια.

 

Κώστας Σπαρτινός, βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια