Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Σύντομες ιστορίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Σύντομες ιστορίες

«Ούτε οι νεκροί δεν είναι ασφαλείς από τον φασισμό» Βάλτερ Μπένγιαμιν, 1940

Η πραγματική φύση της αρχιτεκτονικής του λαβύρινθου της σημερινής καπιταλιστικής κρίσης μάς διαφεύγει. Συγκεκριμένη είσοδος ή έξοδος, δυστυχώς, δεν υπάρχει. Ασφαλώς όμως, δεν μπήκαμε εκεί για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015. O λαβύρινθος της κρίσης μοιάζει, τηρουμένων των αναλογιών, με το Μνημείο για τους δολοφονημένους Εβραίους της Ευρώπης που βρίσκεται στο Βερολίνο. Όπως είχε δηλώσει κατά την τελετή των εγκαινίων του ο τότε πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Wolfgang Thierse, «το Μνημείο αποτελεί έναν δομικό συμβολισμό για το αδιανόητο του εγκλήματος του Ολοκαυτώματος. Καταφέρνει τη δημιουργία αισθητηριακής και συναισθηματικής αντίληψης για τη φύση της απομόνωσης, της καταπίεσης, της απειλής». Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο λειτουργεί η μεγάλη τέχνη του παρελθόντος αλλά και η νεωτερική τέχνη που έχει ακόμη κάποια πολιτική σημασία, όπως και η ίδια η διαδικασία της κατανόησης της φύσης της οικονομικής κρίσης. Αποτελούν δυναμικά συστήματα, όπως είναι αυτά που ερευνά η θεωρία του χάους, στην πρόσληψη και την κατανόηση των οποίων βαραίνει κυρίως η συνείδηση των αλλαγών που συντελούνται με το πέρασμα του χρόνου. Όμοια με τα εκτεταμένα Ομηρικά Έπη, αυτά τα συστήματα είναι δομημένα σε στοιβάδες. Αυτές είναι διακριτές και ξεκάθαρες στις επιμέρους παραμέτρους των συστημάτων, αλλά στο σύνολό τους είναι απρόβλεπτες, επειδή απειροελάχιστες μεταβολές στις αρχικές τους συνθήκες μπορεί να επιφέρουν τελείως διαφορετικά και απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Όμως υπό το σοκ της κατάρρευσης των μεταπολεμικών παραδοχών και με τη συστηματική διαστροφή της ιστορικής εμπειρίας, ο σημερινός άνθρωπος δεν επεξεργάζεται πλέον με επάρκεια ό,τι δεν μπορεί να συντομευθεί. Κυρίως χάνει την ικανότητά του να διακρίνει τις αποχρώσεις και τις διαφορές.

«Το επεισόδιο ΣΥΡΙΖΑ είχε μεγάλο κόστος για τον τόπο» αποφαίνεται με στόμφο στο σύντομο κύριο άρθρο της η “Καθημερινή” (26/1/2017) «και στην οικονομία και στην ποιότητα των θεσμών και της δημοκρατίας. Ενδεχομένως να ήταν ένα αναγκαίο φροντιστήριο προκειμένου οι πολίτες να αντιληφθούν ότι η ελληνική κρίση δεν έχει μαγικές λύσεις και πως το όραμα μιας αριστερής διακυβέρνησης ήταν απλώς μια χίμαιρα. Αναγκαίο μπορεί να ήταν το φροντιστήριο, ήταν όμως και πάρα πολύ ακριβό».

Ακολουθεί στο ίδιο φύλλο, ασχολίαστη, η σύντομη είδηση πως με μια απλή ανάρτηση στο Facebook ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Άδωνις Γεωργιάδης, επέλεξε να ζητήσει συγγνώμη από τον Εβραϊκό λαό για τη στάση ανοχής που είχε δείξει απέναντι σε αντισημιτικές απόψεις στο παρελθόν. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει από τον περαιτέρω ευτελισμό και την εξαέρωση της ιστορικής εμπειρίας από τους δημοσιολογούντες της νεοδεξιάς δεν είναι μόνο ηθικός: η πραγματική εμπειρία μιας εποχής που εγγράφεται στη συνείδηση των πολιτών είναι ταυτόχρονα και το κίνητρο για την πολιτική τους συμμετοχή. Αυτή όμως είναι ανεπιθύμητη και καθίσταται λειψή και ουδέτερη σαν την επιλεκτική δημοσιογραφία των κρατούντων.

Πράγματι, όπως διαπίστωσε πρώτος ο Βάλτερ Μπένγιαμιν, τα ΜΜΕ κατόρθωσαν να συρρικνώσουν και την ίδια τη διήγηση. «Βιώσαμε», επεσήμαινε, «τη γένεση του ‘short story’ (σύντομης ιστορίας), που διαφεύγει από την προφορική παράδοση και δεν επιτρέπει πλέον εκείνη την αργή αλληλοεπικάλυψη λεπτών και διαφανών στρώσεων, που δίνει την πιο επιτυχημένη εικόνα τού τρόπου με τον οποίο έρχεται στο φως η τέλεια διήγηση, μέσα δηλαδή από τη διαστρωμάτωση πολλαπλών μεταδιηγήσεων».

Στον χώρο των ονομάτων του μνημείου για το Ολοκαύτωμα (Raum der Namen), μια φωνή εκφέρει τα ονόματα και τις σύντομες βιογραφίες δολοφονημένων και αγνοουμένων Εβραίων από όλη την Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα προβάλλονται στους τέσσερις τοίχους το όνομα και οι ημερομηνίες γεννήσεως και θανάτου του κάθε θύματος. Έχει υπολογιστεί ότι η ανάγνωση των ονομάτων και των βιογραφιών όλων των θυμάτων θα διαρκέσει έξι χρόνια, επτά μήνες και 27 ημέρες. Πολύ περισσότερο ασφαλώς από τον ελάχιστο χώρο και χρόνο που χρειάστηκε η δήθεν σοβαρή εφημερίδα για να ξεπλύνει τον κ. Γεωργιάδη από το αντισημιτικό παρελθόν του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL