Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Το αβαντάζ που έγινε μπούμερανγκ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το αβαντάζ που έγινε μπούμερανγκ...

Τα κέντρα που έχουν βαρύνουσα συμμετοχή στη διαμόρφωσης της γερμανικής πολιτικής φαίνεται πως έχουν αποφασίσει να αποφύγουν τη διάλυση της Ε.Ε. και προσπερνούν τις ακρότητες του Σόιμπλε

Το συμβούλιο διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία είχαν παγώσει προσωρινά μετά την παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ζητήσει μονομερώς το πάγωμα των μέτρων ώστε να εξεταστεί αν οι έκτακτες παροχές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους κατοίκους των νησιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης ήταν συμβατές με το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ESM, το συμβούλιο διευθυντών και ο EFSF ενέκριναν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ είναι σχεδιασμένα ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο των επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής κάποιου χρέους με σταθερό επιτόκιο αντί κυμαινόμενου προκειμένου να διευκολυνθεί το βάρος της αποπληρωμής.

Τα μέτρα μπορούν να οδηγήσουν σε αθροιστική μείωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες ώς το 2060» δήλωσε ο επικεφαλής του ΕSM Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ. Λίγο μετά την ανακοίνωση, ο αρμόδιος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε: “Η Ευρωζώνη ξεκλειδώνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Χαίρομαι γιατί η ελάφρυνση που προσδοκούμε μπορεί τώρα να ξεκινήσει...” Σημαίνουν όλα αυτά ότι ο “ηγεμόνας” της ευρωπαϊκής οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει αποφασίσει να πάει στις γερμανικές εκλογές με το ελληνικό ζήτημα ρυθμισμένο; Θα σας έλεγα ότι αυτό σημαίνει, αλλά δεν θα έβαζα και στοίχημα.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έχει μεταφερθεί στη Γερμανία. Το Βερολίνο θα προτιμούσε η ελληνική κρίση να μην εμπλακεί στη γερμανική προεκλογική περίοδο. Τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά, κυρίως επειδή είναι εξαιρετικά αβέβαιο αν το ΔΝΤ θα εξακολουθήσει να συμμετέχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. «Στην ουσία, αυτή η υπόσχεση εξελίσσεται τώρα σε εκρηκτικό μηχανισμό στο εσωτερικό της Γερμανίας. Αποδείχτηκε βεβιασμένη, επειδή το ΔΝΤ πιστεύει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του. Από την άλλη, η Ελλάδα θα χρειαστεί προφανώς στις αρχές του καλοκαιριού μια νέα χρηματοδοτική ένεση. Οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να εμβάσουν τα χρήματα χωρίς πρόβλημα, η γερμανική Βουλή όμως μπορεί να συναινέσει μόνο αν συμμετέχει και το ΔΝΤ» σχολιάζει η “Süddeutsche Zeitung” του Μονάχου.

«ΜΙΑ κρίση» σε περίπτωση άρνησης από τον Σόιμπλε θα προκαλούσε τρομερή ζημιά στη Γερμανία και την Ευρώπη υποστηρίζει η “S.Z”. “Η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να την εμποδίσει αν αποδείξει έμπρακτα την πίστη της στην Ευρώπη επί του παραδείγματος της Ελλάδας. Υπάρχει εναλλακτική για το ΔΝΤ, είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης και έκτοτε έχει συλλέξει σχετικές εμπειρίες. Είναι και αυτός, όπως και το ΔΝΤ, διακρατικός και πολιτικά ανεξάρτητος. Τα στοιχεία αυτά είναι αρκετά για να υποκαταστήσει, ως ελεγκτικός μηχανισμός, το ΔΝΤ στην Ελλάδα».

ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ βρίσκεται σε θέση αναμονής για το ξεδίπλωμα της αμερικανικής πολιτικής. Υπάρχει αγωνία και αυτό είναι βέβαιο. Υπάρχει και μπέρδεμα μεγάλο, καθώς το μέλλον της Ατλαντικής Συμμαχίας δηλαδή, η αμερικανική συμμετοχή και κυρίως η αμερικανική δαπάνη στην ευρωπαϊκή άμυνα βρίσκονται υπό αναθεώρηση. Ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς και φαβορί για το χρίσμα του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Φιγιόν έστειλε μήνυμα στο Βερολίνο ότι είναι κατά των κυρώσεων στη Ρωσία και υπέρ της ανεξαρτησίας, από τις ΗΠΑ, της ευρωπαϊκής άμυνας, αλλά την ηγεσία αυτού το τομέα θα την έχει η Γαλλία, που διαθέτει τον ισχυρότερο στρατιωτικό μηχανισμό στην Ευρώπη, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις με το Βερολίνο.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ: Τα κέντρα που έχουν βαρύνουσα συμμετοχή στη διαμόρφωσης της γερμανικής πολιτικής φαίνεται πως έχουν αποφασίσει να αποφύγουν τη διάλυση της Ε.Ε. και προσπερνούν τις ακρότητες του Σόιμπλε, που έχασε το μέτρο και κουνάει το δάχτυλο στον Αμερικανό πρόεδρο και την πρωθυπουργό της Βρετανίας κατά παράβαση όλων των γνωστών πρωτοκόλλων και με την κυρία καγκελάριο να κρύβεται! “Κοντός ψαλμός αλληλούια” που λέει και η ρήση, καθώς αύριο έχουμε συνεδρίαση του Eurogroup. Και όπως δήλωσε χθες ο Μοσκοβισί: «Θα δούμε πώς μπορούμε να κινηθούμε σε γρήγορη ολοκλήρωση..., αλλά αυτό προφανώς δεν μπορεί να επιτευχθεί την Πέμπτη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL