Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C16.2°C
4 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.1°C17.7°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 61%
Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΕ ΝΕΟ ΡΟΛΟ / Η αναγκαιότητα ενός νέου δυναμικού ξεκινήματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΕ ΝΕΟ ΡΟΛΟ / Η αναγκαιότητα ενός νέου δυναμικού ξεκινήματος

Ολοκληρώθηκαν, το σαββατοκύριακο 21-22 Ιανουαρίου, οι Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή των νέων Νομαρχιακών Επιτροπών, σύμφωνα με την απόφαση του 2ου Συνεδρίου. Παράλληλα, έγιναν και οι εκλογικές διαδικασίες για την εκλογή Συντονιστικών Οργάνων στις Οργανώσεις Μελών του κόμματος.

Είναι ευκαιρία για ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να ξεπεραστούν όλες οι δυσλειτουργίες και η αδράνεια της προηγούμενης περιόδου.

Α. Προβλήματα και αίτια δυσλειτουργίας της οργάνωσης

Τα βασικά προβλήματα που έκαναν δύσκολη την οργανωμένη και δυναμική παρέμβαση της οργανωμένης βάσης του ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζονται στα παρακάτω:

* Αναντιστοιχία οργανωμένων μελών και εκλογικού ποσοστού

Τον Ιανουάριο του 2015 πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη ανατροπή που έφερε στην κυβέρνηση την Αριστερά, μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό και πολιτικό κλίμα. Αυτή η μεγάλη πολιτική ανατροπή του 35% βρέθηκε σε αναντιστοιχία με το ποσοστό των οργανωμένων μελών του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η συμμετοχή και η δραστηριοποίηση των μελών του κόμματος στις οργανώσεις βάσης ήταν μικρή και σε πολλές μικρές πόλεις και κοινότητες δεν γνωρίζαμε ποιοι είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ, ποιοι ψηφίζουν και τον στηρίζουν ώστε να απευθυνθούμε σε αυτούς και να ενισχύσουμε ποσοτικά και ποιοτικά τις οργανώσεις μας.

* Αναμονή και στασιμότητα τον πρώτο χρόνο

Το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης, κατά το οποίο η κυβέρνηση ασχολούνταν αποκλειστικά με τη διαπραγμάτευση, όλοι ήμασταν σε αναμονή, αναμονή που λειτούργησε αποσυσπειρωτικά και, σε αρκετές περιπτώσεις, διαλυτικά για τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αφού όλοι περιμέναμε τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης και δεν ασχολούμασταν ουσιαστικά με την ενδυνάμωση της βάσης του κόμματός μας, ώστε να γίνει ισχυρό και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη στήριξη της κυβέρνησης, που βαλόταν από παντού, και να παρέμβει ενημερωτικά στην κοινωνία για το τι πραγματικά συμβαίνει με τη διαπραγμάτευση και την καθημερινή διακυβέρνηση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη από τους πρώτους μήνες πήρε σημαντικές αποφάσεις για τον εκδημοκρατισμό της πολιτικής ζωής και για τη στήριξη των αδύναμων πολιτών και των θυμάτων της κρίσης. Πράγματα που τα ΜΜΕ δεν έλεγαν, αφού καθημερινά βομβάρδιζαν τους πολίτες με παραπληροφόρηση ότι για όλα τα δεινά ευθύνεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους λίγους μήνες διακυβέρνησης. Μάλιστα, ο κόσμος με την καθημερινή παραπληροφόρηση ήταν αρκετά διστακτικός στη συμμετοχή του στην οργανωμένη βάση.

* Αδυναμία παρέμβασης από την οργάνωση

Η δύναμη της αντίστασης, σε αυτόν τον ορυμαγδό της παραπληροφόρησης, από τη μεριά της οργάνωσης ήταν και είναι μέχρι και σήμερα ανίσχυρη και στις περισσότερες περιπτώσεις ανύπαρκτη. Τα οργανωμένα μέλη κλειστήκαμε στο καβούκι μας και, αντί να είμαστε επιτιθέμενοι, αμυνόμασταν και κρυβόμασταν, προσπαθώντας, αδύναμα και αμυντικά, να δικαιολογήσουμε λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης, αφού μόνο αυτές παρουσίαζαν και μεγέθυναν τα ΜΜΕ. Και στην πραγματικότητα δεν είχαμε τη δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης στα καθημερινά πολιτικά δρώμενα.

* Διάσπαση του 2015

Στη συνέχεια, ήρθε και η διάσπαση του καλοκαιριού του 2015 και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε εκατοντάδες στελέχη πρώτης γραμμής και έτσι αποδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο.

Εναπόθεση των ελπίδων στο συνέδριο του 2016

Το 2016 συνεχίστηκε η ίδια κατάσταση της νωθρότητας της οργάνωσής μας, αφού όλοι περιμέναμε το 2ο Συνέδριο, που καθυστέρησε αρκετά, για να ξεκαθαριστούν πολιτικά ζητήματα και να ξεκινήσει η ανασύνταξη. Έγινε το συνέδριο, τον Οκτώβριο του 2016, ξεκαθαρίστηκαν κάποια πολιτικά ζητήματα και πάρθηκε η πολιτική απόφαση να προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση του κόμματος για να μπορέσει να παίξει εκείνο τον ιστορικό ρόλο που παίζουν τα κόμματα της Αριστεράς όχι όταν είναι στην αντιπολίτευση, που όλα είναι εύκολα, αλλά όταν το κόμμα τους βρίσκεται στην κυβέρνηση σε μια τόσο κρίσιμη και οριακή πολιτική συγκυρία.

Β. Οι ευθύνες σήμερα και το χρέος των οργανώσεων

1. Αναμφισβήτητα, η εκλογή νέων οργάνων στην οργάνωση και η εκλογή νέων Νομαρχιακών Επιτροπών θα πρέπει να σηματοδοτήσουν, στην πράξη και όχι στα λόγια, την έξοδο του κόμματός μας από τη νωθρότητα και την απραξία και να δρομολογήσουν εξελίξεις παρέμβασης στην ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για ένα σοβαρό έλλειμμα που το χρεωνόμαστε όλοι εμείς, τα οργανωμένα μέλη, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν έχουν ευθύνες οι βουλευτές και τα ανώτερα στελέχη του κόμματος.

Θα πρέπει η εκλογή νέων Νομαρχιακών Επιτροπών να σηματοδοτήσει ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα. Αυτή την υπόσχεση θα πρέπει να δώσουμε όλοι, και αυτοί που εκλέχτηκαν, και αυτοί που δεν εκλέχτηκαν, αλλά συγκροτούν τις Οργανώσεις των μελών σε κάθε πόλη και κάθε χωριό. Έχουμε τεράστια ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, που μας στηρίζει ακόμη. Αυτή η κοινωνία που δοκιμάζεται και δέχεται καθημερινά ένα απίστευτο πληροφοριακό μπούλινγκ, έχει ανάγκη από τη δική μας πληροφόρηση, έχει ανάγκη να μάθει για το έργο που συντελείται καθημερινά.

Σήμερα, οι όροι της πολιτικής και κομματικής παρέμβασης έχουν πλέον αλλάξει και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις νέες δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία με την ηλεκτρονική πληροφόρηση και να τους πολεμήσουμε με τα ίδια μέσα. Μια πρώτη προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο στόχος της ενημέρωσης των μελών μας και, στη συνέχεια, η διάχυση της πληροφόρησης στην ίδια την κοινωνία, είναι να λειτουργήσει σε κάθε Νομαρχιακή Επιτροπή γραφείο Τύπου, ενημέρωσης και διαφώτισης, που καθημερινά θα αξιοποιεί όλο αυτό το ενημερωτικό υλικό που εκπορεύεται από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και ταχύτατα κοινοποιείται στα μέιλ μας. Αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα, στις πρώτες συνεδριάσεις των Νομαρχιακών και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να μοιραστούν συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ευθύνες. Για παράδειγμα, ένας μπορεί να αναλάβει τη διακίνηση του ενημερωτικού υλικού σε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού συγκεντρώσει τα μέιλ τους, που καλό είναι να έχουν όλα τα μέλη, αν πραγματικά θέλουμε να παίξουμε νικηφόρα στο «γήπεδο» της ηλεκτρονικής ενημέρωσης, που διακινεί ταχύτατα τις πληροφορίες σε μεγάλες ομάδες πολιτών, ένα «γήπεδο» στο οποίο ξέρουν να παίζουν καλά οι αντίπαλοί μας. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι οργανώσεις δεν μπορούν να διακινήσουν και έντυπο υλικό, ειδικά σε μικρές κοινωνίες, που αποτελούνται από ηλικιωμένους, που δεν έχουν τις γνώσεις και τη δυνατότητα πρόσβασης στην ηλεκτρονική ενημέρωση και καθημερινά τρομοκρατούνται από τις κάθε είδους καταστροφικές προβλέψεις για τις συντάξεις τους και το μέλλον των παιδιών τους.

Επίσης, επιβάλλεται η κομματική παρέμβαση, με την έννοια της ενημέρωσης και όχι της καθοδήγησης, σε όλους τους κοινωνικούς, πολιτιστικούς, επαγγελματικούς χώρους και στις κοινωνικές τάξεις, όπως είναι οι αγρότες, οι επαγγελματίες, οι επιστήμονες, οι δημόσιοι υπάλληλοι και άλλες κοινωνικές τάξεις. Τέλος, η νεολαία πρέπει να τεθεί ως άμεση προτεραιότητα γιατί είναι ανίσχυρη, έως ανύπαρκτη, η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό τον χώρο.

Έχουμε τεράστια ευθύνη απέναντι στους αγωνιστές της Αριστεράς που έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά της. Αν σήμερα η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πετύχει και επανέλθουν στην εξουσία αυτοί που οδήγησαν ώς εδώ τον τόπο, αυτό θα σημάνει σοκ και δέος για την ίδια την κοινωνία.

Κώστας Φ. Μαραγιάννης είναι φιλόλογος, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας, δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θέρμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL