Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Περί της δανειοδότησης ΜΜΕ και κομμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί της δανειοδότησης ΜΜΕ και κομμάτων

Οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είπαν ότι το σχέδιο πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταλογίζει πολιτικές ευθύνες, διότι σ' αυτό δεν κατονομάζονται πολιτικά πρόσωπα. Πρόκειται για σκόπιμα εσφαλμένη διαπίστωση. Και αυτό διότι άλλο ο καταλογισμός πολιτικών ευθυνών που διατρέχουν ολόκληρο το σχέδιο πορίσματος και άλλο η παράθεση ονομάτων.

Παρά ταύτα, οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ επέμειναν ότι από τις καταθέσεις των μαρτύρων (τραπεζικών στελεχών, μιντιαρχών και πολιτικών στελεχών) δεν προέκυψε ανίερη σχέση μεταξύ τραπεζών, ΜΜΕ και πολιτικού συστήματος. Σοβαρά, θα έλεγε ρητά κάποιος από τους μάρτυρες - εκπροσώπους των αιχμών της διαπλοκής ότι για τη χορήγηση δανείων προς τα ΜΜΕ και τα κόμματα παρενέβη ο άλφα ή βήτα πολιτικός; Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο, δηλαδή επειδή όλα τα εξετασθέντα τραπεζικά στελέχη επρόκειτο να απαντήσουν αρνητικά, οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ τα ρωτούσαν συνεχώς αν είχαν δεχθεί πολιτικές παρεμβάσεις!

Πάντως, η τριγωνική σχέση διαπλοκής απεδείχθη από γεγονότα και συγκεκριμένα από τις γνωστές (ν)τροπολογίες μέσω των οποίων οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ παρενέβαιναν σε εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες, π.χ. στην περίπτωση που ετέθη στο αρχείο η πορισματική αναφορά του επίκουρου εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Γ. Καλούδη κ.λπ. Αλλά και από ρητές αναφορές εξετασθέντων μαρτύρων, όπως των εκδοτών Γιάννη Αλαφούζου, Γ. Κουρή και Ι. Κουρτάκη, και βεβαίως από την περίπτωση της εφημερίδας "Κήρυξ" Χανίων της οικογένειας Μητσοτάκη, που έχει λάβει από το 2005, το 2007 και το 2008 τρία τραπεζικά δάνεια 300.000, 1,300 εκατ. και 850.000 ευρώ αντίστοιχα, μη ενήμερα και μάλιστα για το πρώτο δεν είχε δοθεί ούτε ευρώ επί 11 χρόνια (!) και για τα οποία υπήρξαν τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο του 2016 (!) αντίστοιχα ρυθμίσεις, και μάλιστα προκλητικά ευνοϊκές.

Επιπλέον οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ επανέλαβαν και πάλι ότι ούτε τα ΜΜΕ ούτε τα κόμματά τους δανειοδοτήθηκαν υπέρμετρα, συσχετίζοντας τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων τους με αυτά επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων. Η συσχέτιση αυτή, εκτός των άλλων, παραβλέπει το γεγονός ότι τα ΜΜΕ «εμπορεύονται» την ενημέρωση των πολιτών και συνεπώς τους επηρεάζουν. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια αυτή η επιρροή έχει μετασχηματιστεί σε μονόπλευρη χειραγώγηση. Όσον αφορά τα κόμματα, αυτά αποτελούν θεσμούς της δημοκρατίας, που, ως φορείς αυτών, πρέπει να είναι υπόδειγμα για τους πολίτες.

Επομένως η δανειοδότηση των ΜΜΕ και των κομμάτων και η μη αποπληρωμή των δανείων τους συνιστά άλλης τάξεως, θεσμικό - πολιτικό ζήτημα και εν τέλει πρόβλημα πολιτικής ηθικής, μη συγκρίσιμο με τη δανειοδότηση άλλου είδους επιχειρήσεων.

* Ο Γιώργος Η. Παπαηλιού είναι βουλευτής Αρκαδίας. Το παρόν βασίζεται στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της 20.1.2017 της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και ιδρύματα της χώρας»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL