Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Σκούζουν τα ορφανά της διαπλοκής...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκούζουν τα ορφανά της διαπλοκής...

Τα δάνεια των ΜΜΕ και ιδιαίτερα του ΔΟΛ, που έφτασε στο σημείο του πνιγμού, δεσπόζουν στην επικαιρότητα. Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και συνοδοιπόροι, αυτοί που συνεργάστηκαν και έφεραν το ΔΝΤ με τα... σωτήρια προγράμματά του, βρήκαν αμέριστη δημοσιογραφική υποστήριξη από τα μέσα του Ομίλου και ιδιαιτέρως από το Mega, στο οποίο ο Ψυχάρης είχε την ευθύνη του δημοσιογραφικού τομέα, τώρα σκούζουν.

Και σκούζουν διότι φοβούνται -λέει- την ανατροπή του πλουραλισμού (!) από τα μέσα του ΔΟΛ. Του ΔΟΛ που με με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, όπως λέει και ο Κυριάκος, είναι νεκρός. Φοβούνται ότι ο Μουλόπουλος, που διετέλεσε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος του Δ.Σ. της “Αυγής”, θα κάνει τα χρεοκοπημένα μέσα, από φερέφωνα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, φερέφωνα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ όμως τα πράγματα με τη σειρά τους. Πρώτος τομέας σκανδαλώδους δανεισμού, αυτός των κομμάτων. Το συνολικό χρέος της Ν.Δ. προς τις τράπεζες ξεπερνάει τα 315 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 289 τα έχει δανειστεί από την ΑΤΕ, την οποία χρεοκόπησαν για να βουτήξει μετά η Πειραιώς το καλό κομμάτι αφήνοντας το κακό στους φορολογούμενους! Για να λάβει αυτά τα δάνεια η Ν.Δ., με δόλο χρησιμοποίησε τις ίδιες εγγυήσεις σε διαφορετικές τράπεζες. Τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνται από το κόμμα της αριστείας. Ο δανεισμός του ΠΑΣΟΚ ήταν 52 εκατ. το 2004 και ο κ. Γιώργος τον έφτασε, μέσα σε πέντε χρόνια, στα 129 εκατ., δηλαδή τον αύξησε κατά 149%! Σήμερα ξεπερνάει τα 150 εκατ. ευρώ.

ΟΠΩΣ καταλάβατε, η Αγροτική (ΑΤΕ) ήταν το κομματικό ταμείο τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ. Εκεί διορίζονταν από τα κόμματα εξουσίας έμπιστοι διοικητές όπως ο ταμίας του ΠΑΣΟΚ Π. Λάμπρου και ο κουμπάρος του Καραμανλή Δ. Μηλιάκος. Όπως επίσης καταλαβαίνετε, το πόρισμα για τον εξωφρενικό δανεισμό του ΠΑΣΟΚ από τον Γιώργο το πήρε το ποτάμι, παρότι η κ. Φώφη μας διαβεβαίωσε ότι το έστειλε στον εισαγγελέα. Αλλά, αφού ο κ. εισαγγελέας αργεί να απαντήσει, ο Γιώργος, καθαρός και ωραίος, επέστρεψε στο μαγαζί. Κυριάκος και Φώφη, θρασύτατα υποκριτές, μας δουλεύουν κανονικά.

ΠΑΜΕ τώρα στα ΜΜΕ. Ο συνολικός δανεισμός τους ξεπερνάει τα 808 εκατομμύρια! Ουάου, που θα έλεγε και ο Γιάνης. Κατά σειρά δανεισμού σε εκατομμύρια: ΔΟΛ 198, Αντένα 169, Πήγασος 158, ΣΚΑΪ - “Καθημερινή” 105, Mega 71, Star 57. Μάλιστα για το Star, σύμφωνα με το εισηγητικό πόρισμα της Εξεταστικής, εγείρονται ζητήματα νομιμότητας στην πιστοδοτική πολιτική των τραπεζών να χορηγούν δάνεια 56 εκατ. ευρώ μέσα σε περίοδο κρίσης (1η Απριλίου 2015) βασιζόμενες αποκλειστικά στη φήμη της οικογένειας Βαρδινογιάννη, που βρίσκεται πίσω από τις πολλαπλές off shore, στο όνομα των οποίων χορηγείται ένα ή το άλλο δάνειο.

ΑΥΤΟ ήταν το μεγάλο πάρτι του τριγώνου της διαπλοκής. Κόμματα που άρπαζαν άφθονο χρήμα για να κατακτούν την εξουσία, ΜΜΕ που ζητούσαν μερίδιο για να κρύβουν και να στηρίζουν την εξουσία και τραπεζίτες που πριν αποχωρήσουν δέχτηκαν με το αζημίωτο να κανιβαλίσουν τα μαγαζιά τους. Αυτό ήταν το αποκορύφωμα της κρίσης, και ένα σαφές δείγμα για το πώς φτάσαμε στη χρεοκοπία της χώρας και ποιοι ευθύνονται γι' αυτό. Αυτή η μεγάλη κρίση που μας οδήγησε σε περιπέτειες, ανάγκασε τον ελληνικό λαό να αναζητήσει άλλη πολιτική λύση για την εξουσία και επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

ΕΥΛΟΓΩΣ θα αναρωτηθείτε: Και τώρα; Κανονικά σε μια σοβαρή χώρα τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ, δεν θα είχαν δικαίωμα να χρησιμοποιούν τους τίτλους τους, οι οποίοι θα έπρεπε να είχαν κατασχεθεί και θα μπορούσαν να αποδοθούν, μόνον με τη ρύθμιση για την εξόφληση των δανείων. Και αν οι θεσμοί της Πολιτείας δεν είναι σε θέση να εφαρμόσουν τους κανόνες, θα έπρεπε οι Πολίτες να μην δέχονται να ψηφίσουν αυτά τα κόμματα αν δεν ρυθμίσουν και εξοφλήσουν τα χρέη τους. Αλλά, επειδή στην Ελλάδα ζούμε όλοι, ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε σοβαρό κράτος με απαιτητικούς Πολίτες.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΥΜΕ με τα ΜΜΕ. Τα δυσθεώρητα χρέη δεν μπορούν να αποπληρωθούν. Οι κανόνες τις αγοράς υπαγορεύουν τη λύση της κατάσχεσης σε όσους δεν ρυθμίσουν και δεν εξοφλούν τα χρέη τους. Έτσι γίνεται στον καπιταλισμό, λέει και ο Κυριάκος. Μπορούν να επιβιώσουν τα ΜΜΕ ακόμα και με γενναία ρύθμιση των χρεών τους; Όπως είναι σήμερα, δεν μπορούν. Το χαρτί έχει ξεπεραστεί και οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν on time από τα πολυμέσα και τις ειδήσεις που μπορούν να επιλέγουν με τα υπερσύγχρονα τηλέφωνά τους.

Δεν είναι μακριά η εποχή -σε άλλες χώρες έχει φτάσει- που οι εφημερίδες θα διαβάζονται από το tablet, το κινητό και το laptop. Για να φτάσεις όμως εκεί χρειάζεται σοβαρή και σκληρή δουλειά, μεράκι, φαντασία και κυρίως ανεξαρτησία με δημοσιογραφική δεοντολογία. Χρειάζονται δημοσιογραφικές αποκαλυπτικές έρευνες και σεβασμός στον αναγνώστη. Και τι γίνεται μέχρι να φτάσουμε εκεί;

ΜΕΓΑΛΟ θέμα για συζήτηση των ανθρώπων που εργάζονται στον Τύπο με την κυβέρνηση. Οι ελαφρύνσεις στο κόστος έκδοσης των εφημερίδων θα πιάσουν τόπο και θα δώσουν χρόνο για την προετοιμασία τους στο επόμενο στάδιο. Διαφορετικά απλώς θα μεταθέσουν το τέλος τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL