Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Εποχή Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εποχή Τραμπ

Ώς εδώ διακήρυξε ο νέος πλανητάρχης και κήρυκας του προστατευτισμού. Πάνω απ' όλους και απ' όλα η Αμερική, θα επαναφέρουμε τις δουλειές, τον νόμο και την τάξη. Αλλά η Αμερική στα πρώτα 24ωρα της εποχής Τραμπ παραμένει διχασμένη και ζαλισμένη.

Το πιστοποιούν οι εικόνες από την ορκωμοσία του μπροστά στο Καπιτώλιο, με τα μεγάλα κενά στις θέσεις που υποτίθεται ότι θα γέμιζαν οι οπαδοί του. Το πιστοποιούν οι διαδηλώσεις για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας των γυναικών. Αλλά και οι κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του Obamacare, της μοναδικής ασπίδας για την υγεία που έδωσε σε εκατομμύρια ανασφάλιστους Αμερικανούς ο Δημοκρατικός προκάτοχος του Τραμπ. Το πιστοποιεί και ένα από τα πρώτα μηνύματα του νέου ένοικου του Λευκού Οίκου: "Το επικίνδυνο κλίμα κατά τις αστυνομίας είναι λάθος. Η κυβέρνηση Τραμπ θα το τερματίσει".

Μακριά από τον "βάλτο της Ουάσιγκτον" που υποσχέθηκε ότι θα αποξηράνει ο Τραμπ, στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν και αγωνιούν. Νοσταλγούν ήδη τον κοσμοπολίτη Μπάρακ Ομπάμα. Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα ζήτησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που καλείται να δώσει μεγαλύτερο μερίδιο του γερμανικού θησαυροφυλακίου στην κοινή άμυνα του ΝΑΤΟ, ενώ βλέπει να φουντώνει ο ακήρυκτος εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ. Να μην γίνουν μονομερείς ενέργειες στη Νέα Υόρκη και στον χρηματοπιστωτικό τομέα ζήτησε το Παρίσι, την ώρα που το Λονδίνο περιμένει αμερικανική στήριξη στην περιπέτεια του Brexit σε αχαρτογράφητα νερά.

Στην πράξη θα δοκιμαστεί επίσης πόσο καλή ή κακή είναι η "χημεία" μεταξύ Τραμπ και Πούτιν στο εκρηκτικό καζάνι των γεωπολιτικών ανταγωνισμών ΗΠΑ - Ρωσίας στην ανατολική Ευρώπη, στη Μέση και την Άπω Ανατολή. Η Κίνα από την πλευρά της μάλλον ετοιμάζεται για το χειρότερο τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει νικητής από έναν εμπορικό πόλεμο.

Μια από τις πρώτες ενέργειες του προέδρου Τραμπ ήταν η ανακήρυξη μιας εθνικής ημέρας πατριωτισμού. Η εκλογική νίκη του φούσκωσε τα πανιά άλλων... πατριωτών και υπερπατριωτών στην Ευρώπη σε μια χρονιά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Τις προσεχείς ημέρες θα πάρουμε μια πρώτη γεύση του προστατευτισμού α λα Τραμπ, που καταριέται την "κακή" παγκοσμιοποίηση, αλλά ορκίζεται στον "σωστό" αμερικανικό καπιταλισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL