Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Σαν έτοιμοι από καιρό;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Σαν έτοιμοι από καιρό;

Στις 18/1/2017, Ρωσία και Τουρκία συνεργαζόμενες στρατιωτικά στο πλαίσιο κοινών αεροπορικών βομβαρδισμών, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, έπληξαν δυνάμεις του ISIS στη συριακή πόλη Al Bab [Ιnterfax news]. Η πόλη κατέχεται από τον ISIS και πολιορκείται από τους Τούρκους, που προσπαθούν να την καταλάβουν για να μην πέσει στα χέρια των Κούρδων. Η επιχείρηση είχε την απόλυτη συναίνεση του Ιράν και της Συρίας. Το σκηνικό είναι σε απόλυτη αρμονία μ' αυτό που έχει στηθεί στην Αστάνα του Καζακστάν, όπου, από τις 23.1.2017 έχουν προγραμματιστεί ειρηνευτικές συνομιλίες, με αντικείμενο τη συριακή κρίση. Οι συνομιλίες γίνονται υπό την αιγίδα δύο κρατών, της Ρωσίας και του Ιράν, με κοινή θέση στον συριακό εμφύλιο και απόλυτη υποστήριξη στον Άσαντ και το καθεστώς του, και ενός τρίτου κράτους, της Τουρκίας, το οποίο ανήκει στο ΝΑΤΟ, τάχτηκε από την αρχή κατά του Άσαντ και υπέρ των “μετριοπαθών” ανταρτών και που μόλις πριν έναν χρόνο ήταν στα μαχαίρια με τη Ρωσία. Τι ήταν αυτό που άλλαξε το τελευταίο διάστημα; Γιατί η Τουρκία πάει στην Αστάνα;

Η γειτονική μας χώρα έχει ένα βαρύ μειονοτικό πρόβλημα. Το 20% περίπου του πληθυσμού της είναι Κούρδοι. Αρχής γενομένης από το 1984 και υπό την ηγεσία του αριστερής ιδεολογίας Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν [PKK], εκδηλώθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία επαναστατική αυτονομιστική κουρδική κίνηση, που άφησε πίσω της κάποιες δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, και πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Η εξέγερση φάνηκε να καταστέλλεται γύρω στο 2000, από το Ιούλιο όμως του 2015, ενθαρρυνόμενο το PKK, από τον αγώνα των Κούρδων τού συγγενούς του ιδεολογικά Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης [PYD] στη Συρία, άρχισε να επιστρέφει στην ένοπλη δράση. Στις 24 Αυγούστου 2016, η Τουρκία εισέβαλε στη δυτικά του Ευφράτη βόρεια ζώνη της Συρίας, με βασικό σκοπό την εκδίωξη από την περιοχή του PYD, θεωρώντας ότι η παρουσία του και η παγίωση εκεί μιας αυτόνομης κουρδικής εξουσίας, θα στήριζε αποφασιστικά τους στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους του PKK. Η απάντηση της Δαμασκού, στην ξένη εισβολή, δεν ξεπέρασε τα όρια της λεκτικής αντίδρασης. Περισσότερο αρνητικοί στην επέμβαση ήταν οι Αμερικανοί, θεωρώντας ότι περιορίζει τη μαχητική αποτελεσματικότητα των Κούρδων της Συρίας ενάντια στον ISIS, την οποία έχουν ενισχύσει αποφασιστικά.

Η Τουρκία πάει στην Αστάνα γιατί εκεί πιστεύει ότι μπορεί να βρει συμπαραστάτες για την αντιμετώπιση του κουρδικού προβλήματος. Συμπαραστάτες της είναι η Συρία, για την οποία μετά την ανακατάληψη του Χαλεπίου, ένα σοβαρό πρόβλημα είναι πλέον οι αυτονομιστές Κούρδοι και το PYD, που ο συριακός εμφύλιος τους έκανε να σηκώσουν κεφάλι. Και το Ιράν, που έχει επίσης σημαντική κουρδική μειονότητα. Το ανακοινωθέν της σύσκεψης της 20/12/2016 στη Μόσχα ήταν σαφές: “Ιράν, Ρωσία και Τουρκία επαναλαμβάνουν τον πλήρη σεβασμό τους για την κυριαρχία, ανεξαρτησία, ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας, σαν ενός πολυεθνικού, πολυθρησκευτικού, δημοκρατικού και κοσμικού κράτους”. Εξάλλου, “ο ISIS είναι ένα παροδικό φαινόμενο. Οι Κούρδοι όχι” [Ηurriyet, 8.9.2016].

Ποιες θα είναι οι παρενέργειες της Αστάνα για την Τουρκία; Πηγαίνοντας ο Ερντογάν στην Αστάνα, παραμερίζει την αντισιιτική του ατζέντα και κοντράρεται με τους φανατικούς σουνίτες. Οι πιο ακραίοι απ' αυτούς, οι τζιχαντιστές, είπαν ήδη τη γνώμη τους με τον δικό τους τρόπο, το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στην Κωνσταντινούπολη.

Ψυχραίνεται όμως και με τη Δύση. Αλλά η Τουρκία δεν την εμπιστεύεται τη Δύση στο κουρδικό. Φοβάται ότι τα δυτικά συμφέροντα δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα από την ίδρυση ενός ισχυρού κουρδικού κράτους. Φοβάται τις περιβόητες δυτικές αξίες για τις οποίες επανειλημμένως κόπτονται οι Δυτικοί. Αντίθετα, το αξιακό οπλοστάσιο του Πούτιν δείχνει να μην την πολυανησυχεί. Τελικά, Ερντογάν και Πούτιν, εκλεκτοί των λαών τους, θρησκευόμενοι, που έχουν επιβάλει στις χώρες τους ένα μείγμα δημοκρατικού απολυταρχισμού, δίνουν την εντύπωση ότι είναι “Σαν έτοιμοι από καιρό” και ότι η Συρία τούς βοήθησε απλώς να το καταλάβουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL