Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Γλώττα λανθάνουσα τα αληθή λέγει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γλώττα λανθάνουσα τα αληθή λέγει

Επειδή ένας πολυπτυχιούχος αποκλείεται να κάνει λάθη επιπέδου Γ' Δημοτικού, η χρήση του όρου “εντολοδόχος” για τον λαό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μόνο άγνοια της ελληνικής δεν υποδηλώνει. Μόνο λεκτικό ολίσθημα δεν ήταν η απειλή του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας προς τον πρωθυπουργό πως θα απολυθεί “από τον εντολοδόχο ελληνικό λαό”. Το να αποκαλείς τον λαό εντολοδόχο δεν είναι λάθος όταν τον αντιλαμβάνεσαι ως τέτοιο. Όταν η πολιτική σου έχει ορθωθεί πάνω σε ένα ιδεολογικό οικοδόμημα που αντιλαμβάνεται τους πολίτες ως δέκτες εντολών από το πεφωτισμένο ιερατείο της πολιτικής εξουσίας, το “εντολοδόχος” και λίγο ήταν. Θα μπορούσε να τους αποκαλέσει και “πελάτες”, όπως έκανε άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του για τους μαθητές και κάποιοι έσπευσαν τότε να τον περιγελάσουν.

Δεν είναι για γέλια, όμως, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας όταν “πυροβολεί” λεκτικά το ακροατήριό του άλλοτε με "πελάτες" και άλλοτε με "εντολοδόχους". Για γέλια είναι όσοι δεν παίρνουν στα σοβαρά τις εκτελεστικές αντιλήψεις της "γαλάζιας" ηγεσίας, που ακροβατεί στην κόψη του πολιτεύματος όταν ο αρχηγός δίνει εντολές στους πολίτες και ο αντιπρόεδρος καλεί τα δικαστήρια να απολύσουν όποιον συμβασιούχο μονιμοποιηθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έτσι αντιλαμβάνονται την κοινωνία, το κράτος, και τους θεσμούς. Ως εντολοδόχους τους πολίτες και ως ιδιοκτησία τη χώρα. Ως πειθήνια όργανα των βουλών και όχημα των επιδιώξεών τους.

Μακάρι να ήταν θέμα αγραμματοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό θα ήταν ένα έλλειμμα που μπορεί να λέκιαζε το καλύτερο βιογραφικό της χώρας, αλλά θα καθησύχαζε έστω και εν μέρει όσους θυμούνται μεγαλοστελέχη της Ν.Δ. να προειδοποιούν από το 2014 ότι αυτή η παράταξη δεν πρόκειται να παραδώσει την χώρα και τα κλειδιά της στους ηττημένους του Εμφυλίου. Έτσι μας αντιλαμβάνονται. Ως κληρονομικό τιμάριο κατοικημένο από εντολοδόχους για τους οποίους καλό θα είναι να μην ανοίγονται παρενθέσεις ή σε περίπτωση που ανοίξουν να κλείνουν με άνωθεν εντολές.

Γιατί το -μακάρι να ήταν- λεκτικό φάλτσο του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια εντολή στους πολίτες να κλείσουν την παρένθεση που αδυνατεί να κλείσει ο ίδιος με την πολιτική του. Αντί να προσπαθεί να πείσει τους πολίτες, ο αρχηγός της Ν.Δ. προτιμά να τους δίνει εντολές. "Αφού δεν μπορώ να διώξω εγώ τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του με την κριτική και την πολιτική μου, κάντε το εσείς" είναι η εντολή του αρχηγού που περιγράφει και το στρατηγικό αδιέξοδο ενός κόμματος που αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει κοινωνικά τις στερήσεις της καθημερινότητας της πλειονότητας του ελληνικού λαού. Μια και η κοινωνία δεν είναι συσκευασμένα δημοσκοπικά μερίδια, και αυτό καλά το γνωρίζει ο Κ. Μητσοτάκης με το επιτελείο του και οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν στις ειδήσεις των 9, η έλλειψη μαζικής αποστροφής προς την κυνερνητική προσπάθεια είναι αυτή που γεννά νευρικές εντολές προς τους πολίτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL