Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
14.8°C20.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.5°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
11.0°C17.7°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.8°C17.7°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C18.0°C
0 BF 82%
Τι θα κάνει η Ελλάδα / 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι θα κάνει η Ελλάδα / 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ

Το 2017 έχει οριστεί από τη Γ.Σ. του ΟΗΕ Διεθνές Έτος Βιώσιμου Τουρισμού και Ανάπτυξης. Τι θα κάνουν στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση και οι κοινωνικοί φορείς της χώρας μας; Υπενθυμίζω ότι όταν ο προηγούμενος γεν. γραμματέας του ΟΗΕ είχε επισκεφτεί την Ελλάδα και τη Λέσβο για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, επιδώσει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και έγγραφο με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης μέχρι το 2030. Μήπως οι στόχοι αυτοί πρέπει να τύχουν προβολής και συζήτησης στη Βουλή των Ελλήνων, όπως προτείνει το ΠΑΔΟΠ;

Επιγραμματικά οι 17 στόχοι είναι: Πρώτος: Μηδενική φτώχεια. Δίνουμε τέλος σε όλες τις μορφές φτώχειας παντού. Δεύτερος: Δίνουμε τέλος στην πείνα, πετυχαίνουμε την επισιτιστική ασφάλεια, βελτιώνουμε τη διατροφή και τη βιώσιμη γεωργία. Τρίτος: Διασφαλίζουμε μια ζωή με υγεία και προάγουμε την ευημερία για όλους, σε όλες τις ηλικίες. Τέταρτος: Διασφαλίζουμε την ελεύθερη, ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση προάγοντας, τις ευκαιρίες για δια βίου μάθηση. Πέμπτος: Επιτυγχάνουμε την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση όλων των γυναικών και των κοριτσιών. Έκτος: Διασφαλίζουμε τη διαθεσιμότητα και τη βιώσιμη διαχείριση του νερού και των εγκαταστάσεων υγιεινής για όλους. Έβδομος: Διασφαλίζουμε την πρόσβαση σε οικονομική, αξιόπιστη, βιώσιμη και σύγχρονη ενέργεια για όλους. Όγδοος: Προάγουμε τη διαρκή, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη, την πλήρη απασχόληση και αξιοπρεπή εργασία για όλους. Ένατος: Οικοδομούμε ανθεκτικές υποδομές, προάγουμε την ανοιχτή και βιώσιμη βιομηχανοποίηση και ενθαρρύνουμε την καινοτομία. Δέκατος: Μειώνουμε την ανισότητα εντός και μεταξύ των χωρών. Οι υπόλοιποι 7 στόχοι είναι: Ενδέκατος: Δημιουργούμε ασφαλείς, προσαρμοστικές βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, χωρίς αποκλεισμούς. Δωδέκατος: Διασφαλίζουμε τη βιώσιμη κατανάλωση και μεθόδους παραγωγής. Δέκατος τρίτος: Αναλαμβάνουμε άμεση δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της. Δέκατος τέταρτος: Προστατεύουμε και χρησιμοποιούμε με βιώσιμο τρόπο τους ωκεανούς, τις θάλασσες και τους θαλάσσιους πόρους για βιώσιμη ανάπτυξη. Δέκατος πέμπτος: Προωθούμε τη βιώσιμη χρήση των χερσαίων οικοσυστημάτων και δασών, καταπολεμούμε την ερημοποίηση, αναστρέφουμε την υποβάθμιση του εδάφους και της βιοποικιλότητας. Δέκατος έκτος: Προάγουμε τις ειρηνικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες, παρέχουμε πρόσβαση στη δικαιοσύνη για όλους και οικοδομούμε αποτελεσματικούς θεσμούς σε όλα τα επίπεδα. Δέκατος έβδομος: Ενισχύουμε τα μέσα εφαρμογής και ανανεώνουμε την παγκόσμια συνεργασία για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Επισημαίνω ότι οι προαναφερθέντες στόχοι εμπίπτουν στην αρμοδιότητα όλων σχεδόν των υπουργείων και έκαστο εξ αυτών μπορεί να κάνει δικό του πρόγραμμα δράσης.

Εννοείται ότι πολλοί από τους στόχους απαιτούν ορίζοντα πολύ μακρύτερο της δεκαπενταετίας, ενώ η υλοποίηση στο σύνολό τους απαιτεί ριζικές πολιτικές αλλαγές στον κόσμο στην κατεύθυνση ρήξης και απομάκρυνσης από τη νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση. Για παράδειγμα, η κυριολεκτικά μηδενική φτώχεια είναι ανέφικτη στο πλαίσιο ενός κοινωνικού και διεθνούς συστήματος που αναπαράγει και διευρύνει τις ανισότητες. Η φτώχεια υπάρχει και εξαπλώνεται, δυστυχώς μέσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όχι γιατί είναι φτωχές αυτές οι περιοχές της Γγς, αλλά διότι κυριαρχεί σ’ αυτές ο νεοφιλελευθερισμός.

Σήμερα, ζούμε σε έναν πλούσιο κόσμο από κάθε άποψη, που διαθέτει τα μέσα τόσο για την εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας όσο και για ποιοτική εκπαίδευση και καθολικά συστήματα υγείας, γενικότερα για πλήρη απασχόληση και νέα ποιότητα ζωής.

Θα μπορούσα να περιγράψω την κατάσταση με το δίπτυχο: «Πλούσιος Κόσμος - Φτωχοί Άνθρωποι».

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι οικονομολόγος - διεθνολόγος, πρόεδρος του συνεργαζόμενου με τον ΟΗΕ Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL