Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.2°C16.6°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
14.5°C14.5°C
2 BF 60%
Κάθαρση και διαφθορά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάθαρση και διαφθορά

Η κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, ο αθέμιτος πλουτισμός πολιτικών και συγγενικών τους προσώπων, οι δωροδοκίες, μίζες, ρουσφέτια, χατίρια σε ημετέρους, όλο αυτό το χρήμα στην Ελβετία, όλος ο εθνικός πλούτος που σπαταλήθηκε υπερφίαλα και ανόητα τις τελευταίες δεκαετίες δημιούργησαν δικαιολογημένα αισθήματα οργής και αγανάκτησης σε όλους αυτούς που η κρίση τους πέταξε βίαια στο περιθώριο.

Στους άνεργους που άδικα έχασαν τις δουλειές τους και όσο περνάνε τα χρόνια βυθίζονται στην κατάθλιψη, στους συνταξιούχους που ζουν στην ανασφάλεια, στους νέους που βλέπουν ένα μέλλον γκρίζο, με χαμηλούς μισθούς, επισφαλείς όρους εργασίας, 12ωρα απλήρωτα βεβαίως, στους μισθωτούς που μειώθηκαν οι αποδοχές τους, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους εμπόρους που τσακίζονται από τους φόρους.

Η διαφθορά και η διαπλοκή πρέπει να παταχθούν για να υπάρξει ένα αίσθημα δικαίωσης και όσα χρήματα μπορούν να ανακτηθούν από τις διάφορες λίστες που ήταν κρυμμένες στα συρτάρια αλαζόνων πολιτικών πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να γυρίσουν πίσω και να φορολογηθούν. Εκείνο που είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία και τη διατήρηση της ηθικής υπεροχής είναι να μετατραπεί η δικαιολογημένη οργή σε τυφλή εκδικητικότητα. Οι υποθέσεις που σχετίζονται με διαφθορά, υπεξαιρέσεις, δημόσιο χρήμα, μίζες κ.λπ. είναι καθήκον της Δικαιοσύνης να τις εξετάσει με τον πλέον ενδελεχή αλλά και διάφανο και αμερόληπτο τρόπο.

Όμως το μεγάλο στοίχημα της κάθαρσης είναι η καινούργια ηθική, που πρώτα με το παράδειγμα από τα κυβερνητικά στελέχη, με την αλλαγή σε δομές αλλά και νοοτροπίες σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής θα γίνει κοινωνικό κεκτημένο. Η αποκάλυψη σκανδάλων που συνδέονταν και με πολιτικούς εκβιασμούς ήταν το αγαπημένο θέμα των διαφόρων κομιστών, Ταρζάν της ζούγκλας και γενικά του κίτρινου Τύπου.

Μια αριστερή κυβέρνηση δεν έχει βασικό μέλημα την αποκάλυψη όλο και περισσότερο, όλο και πιο ζουμερών σκανδάλων. Μια αριστερή κυβέρνηση έχει βασικό μέλημα την καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών, την προστασία των αδυνάτων και την απάλειψη των αιτίων για τα διάφορα φαινόμενα διαφθοράς.

Η νέα ηθική, που θα αποκλείει τόσο τις μίζες της Siemens όσο και τα φακελάκια σε πολεοδομία, νοσοκομεία, εφορίες κ.λπ. που ο σεβασμός του δημόσιου χρήματος θα είναι προς όφελος της κοινωνίας -και θα το βλέπει ο κάθε πολίτης, πως η πολιτεία του ανταποδίδει την ηθική συμπεριφορά στο χώρο δουλειάς του, με παροχές σε δημόσια αγαθά, σε υγεία σε παιδεία, σε περιβάλλον.

Ρία Καλφακάκου είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL