Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.9°C26.6°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.7°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.7°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C24.4°C
5 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
3 BF 31%
Βιομηχανικές Περιοχές: Σκάνδαλα και προβλήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βιομηχανικές Περιοχές: Σκάνδαλα και προβλήματα

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και Βιομηχανίας, εδώ και τέσσερις μήνες, σε πέντε συνεδρίες της, συζήτησε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανικές περιοχές. Είναι αλήθεια ότι, ανοίγοντας το σοβαρό αυτό θέμα, κανένας δεν ανέμενε ότι το πρόβλημα θα ήταν τόσο σοβαρό αφού ενώπιον της Επιτροπής, κατατέθηκαν στοιχεία αλλά και μαρτυρίες οι οποίες αποδεικνύουν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Κακή αξιοποίηση που κοστίζει

Από σύνολο 773 εκμισθωθέντων τεμαχίων σε βιομηχανικές περιοχές, σε 133 από αυτά αναστάληκε ή δεν ξεκίνησε καν η λειτουργία των επιχειρήσεων. Δεκάδες τεμάχια έχουν εκμισθωθεί, αλλά δεν έχουν αξιοποιηθεί, όπως π.χ. στη Β' Βιομηχανική Περιοχή Πάφου. Την ίδια ώρα που δεκάδες επιχειρηματίες ζητούν απεγνωσμένα χώρο σε βιομηχανικές περιοχές για να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους.

Σοβαρά προβλήματα ασφάλειας

Αναφέρθηκαν επίσης προβλήματα που αφορούν θέματα ασφάλειας και η ανάγκη δημιουργίας πυροσβεστικών σταθμών και σύνδεσης των βιολογικών σταθμών με τα αποχετευτικά συστήματα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατάθεσε στην Επιτροπή δύο εκθέσεις της αναφορικά με τα σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και κυρίως της έλλειψης υποδομών πυρόσβεσης σε βιομηχανικές περιοχές. Σύμφωνα με τις εκθέσεις, δεν υπάρχουν καθόλου ή υπάρχει μη ικανοποιητικός αριθμός υδροστομίων πυρόσβεσης, κάποια εκ των οποίων έχουν καλυφθεί με χώμα ή άσφαλτο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, στη Γ' Βιομηχανική Περιοχή Λεμεσού (μια βιομηχανική περιοχή που λειτουργεί εδώ και χρόνια και στην οποία πρόσφατα είχε ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά) απαιτούνται ακόμα 12 υδροστόμια πυρόσβεσης.

Το σκάνδαλο των εκμισθώσεων

Σκάνδαλο, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί το γεγονός ότι 203 μισθωτές τεμαχίων οφείλουν στο κράτος 4, 4 εκ. αφού εδώ και χρόνια δεν έχουν καταβάλει ούτε ένα ευρώ από τα οφειλόμενα ενοίκια, ενώ το κράτος αδυνατεί να ανακτήσει τα εκμισθωθέντα τεμάχια.

Αποτελεί επίσης σκάνδαλο το γεγονός ότι όσοι έχουν υπογράψει συμβάσεις εκμίσθωσης τεμαχίων, μπορούν με την άδεια του υπουργείου και αφού αλλάξουν οι μέτοχοι των εταιρειών τους, να πωλήσουν τις συμβάσεις αυτές στους νέους μετόχους. Δηλαδή, με άλλα λόγια, κάποιοι χωρίς να ξοδεύουν ούτε ένα ευρώ για την αξιοποίηση του τεμαχίου τους μπορούν να μεταβιβάζουν τις συμβάσεις τους, κερδίζοντας τεράστια ποσά.

Ταυτόχρονα, το κράτος έχει απώλειες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως αφού παραχωρεί γη σε βιομηχανικές περιοχές έναντι χαμηλού ενοικίου και ο μισθωτής στη συνέχεια την υπενοικιάζει πίσω στο κράτος, εισπράττοντας πολλαπλάσιο ενοίκιο από αυτό που καταβάλλει.

Σε αυτά αναφέρεται και ο γενικός ελεγκτής στην ετήσια έκθεση του για το 2015 με συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι αυτό εταιρείας στη Βιομηχανική Περιοχή Στροβόλου, η οποία ενοικιάζει τεμάχιο προς 6,660 ευρώ τον χρόνο και υπενοικιάζει το τεμάχιο στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, προς 135,000 ευρώ τον χρόνο. Το κράτος έχει μέχρι σήμερα καταβάλει ενοίκια ύψους 1,7 εκατ. ευρώ και έχει εισπράξει μόλις 80,000 ευρώ. Και εύκολα μπορεί να διερωτηθεί κάποιος πόσες αποθήκες θα μπορούσε να ανεγείρει το κράτος με 1,7 εκατ. ευρώ και να λύσει το πρόβλημα. Παρόμοιες περιπτώσεις κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης εντοπίζει ο γενικός ελεγκτής και στις βιομηχανικές περιοχές Λάρνακας και Λεμεσού.

Όλα τα πιο πάνω, τα οποία έχουν αναφερθεί στη Κοιν. Επιτροπή Εμπορίου αλλά και στην Έκθεση του γενικού ελεγκτή, παρουσιάζουν με χαρακτηριστικό τρόπο την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις βιομηχανικές περιοχές. Φανερώνουν παράλληλα, τη διαχρονική αδιαφορία αλλά και ανικανότητα του κράτους να προχωρήσει σε λύση αυτών των προβλημάτων. Η κυβέρνηση φέρει την αποκλειστική ευθύνη να πάρει άμεσα μέτρα για να σταματήσει η κερδοσκοπική εκμετάλλευση και να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας, προτού θρηνήσουμε θύματα.

Κώστας Κώσταβουλευτής ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL