Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Σερβία: Νέες βολές κατά του δικαιώματος έκτρωσης

Με ακτιβιστές και δημοσιογράφους βρίσκεται αντιμέτωπη η Σέρβα υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Σλάβιτσα Ντετζανόβιτς, καθώς πρόσφατα σε συνέντευξή της ανέφερε ότι πρόκειται να προωθήσει πλάνο για «ένα συμβουλευτικό σώμα που θα ευαισθητοποιούσε τις γυναίκες σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες των εκτρώσεων». Η Σερβία, με πληθυσμό που ανέρχεται περίπου στα 7 εκατομμύρια κατοίκους, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εκτρώσεων στην Ευρώπη, με 200.000 επεμβάσεις ανά έτος. Σύμφωνα με την Ντετζάνοβιτς -που παρότι δεν έχει χαρτοφυλάκιο, της έχει ανατεθεί η δημογραφική πολιτική της χώρας- οι γυναίκες θα πρέπει να ενημερώνονται πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης από διάφορους ειδικούς, αλλά και ιερείς. Μάλιστα στις δηλώσεις της είχε αναφέρει ξεκάθαρα την συμμετοχή ιερέων στο συμβουλευτικό σώμα που επιθυμούσε να διαμορφώσει.

Την ίδια ημέρα μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες ακτιβιστών για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατάργηση της αυτοδιάθεσης του σώματος των γυναικών, η υπουργός δήλωσε ότι παρεξηγήθηκαν τα λεγόμενά της στη συνέντευξη και αρνήθηκε ότι υπήρξε ποτέ τέτοιο κυβερνητικό πλάνο. Αντιθέτως, είπε ότι σχεδίαζαν απλώς την αύξηση των υπηρεσιών που θα λειτουργούν συμβουλευτικά με στόχο να μειωθεί ο αριθμός των εκτρώσεων μέσω της ενημέρωσης για την αντισύλληψη. Δεν απέκλεισε το ρόλο των ιερέων πάντως, αλλά δήλωσε ότι θα βρίσκονται εκεί μόνο για τις γυναίκες που επιθυμούν να μιλήσουν μαζί τους. Επιπλέον μίλησε και για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων, λέγοντας ότι θα έπρεπε να παρέχεται και μέσω του σχολείου ενημέρωση για την αποτροπή ανεπιθύμητων κυήσεων. Μετά από αυτό, πήρε και επίσημα θέση η κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει σύγκλιση κράτους και εκκλησίας στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς όπως είπαν θα ήταν αντιδημοκρατικό να υποβληθούν όλες οι γυναίκες στον έλεγχο της εκκλησίας.

Η ιδέα του συμβουλευτικού σώματος με τη συμμετοχή της εκκλησίας θεωρείται ότι προέρχεται από τη Ρωσία, της οποίας την πολιτική σχετικά με τις εκτρώσεις θέλει να μιμηθεί η Σερβία (...)
«Πράξεις που αποσκοπούν στον καταναγκασμό των γυναικών να πάνε σε συμβούλους, στους οποίους θα περιλαμβάνονται ιερείς, είναι σίγουρα όχι προς το συμφέρον των γυναικών», δήλωσε η Τάνια Ιγκνάτοβιτς, οργανώτρια πρότζεκτ μιας ΜΚΟ στο Βελιγράδι, για τα δικαιώματα των γυναικών. Ενώ δημοσιογράφοι παρατηρούν ότι αντί για την αλλαγή στο σύστημα τω εκτρώσεων, η κυβέρνηση θα έπρεπε πρώτα να σκεφτεί την αντιμετώπιση των μητέρων στο χώρο της εργασίας. Να σημειωθεί ότι η κυβερνητική προπαγάνδα κατά των εκτρώσεων δεν είναι κάτι νέο, καθώς επί Μιλόσεβιτς η έκτρωση χαρακτηρίζονταν ως «λευκός λοιμός», ανάλογος όρος με το «Μαύρο Θάνατο» της μεσαιωνικής πανούκλας.

Από κείμενο της Όλγας Βερελή, 8.1.2017

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL