Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Από τα κάτω επαναπροσδιορισμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Από τα κάτω επαναπροσδιορισμός

Η ελληνική κοινωνία (και πολλές άλλες) έχουν αποτύχει να αντιληφθούν το όφελος που μπορεί να αποκομίσει από πλήθος δραστηριοτήτων, εάν το κέρδος αυτών δεν είναι οικονομικό. Αυτό φάνηκε και με την έλευση της «κρίσης». Οι άνθρωποι είχαν μάθει να αυτοπροσδιορίζονται με βάση το επάγγελμα ή το κοινωνικό στάτους που τους απέδιδε η δουλειά τους ή με βάση τα χρήματα που έβγαζαν ή την αγοραστική δύναμη που είχαν. Έχεις; Αξίζεις. Πληρώνεσαι αδρά; Αξίζεις. Όταν όλα αυτά αναιρέθηκαν, οι άνθρωποι αναπόλησαν τις εποχές, που είχαν χρήματα και άρα «μετρούσαν» ως προσωπικότητες. Άλλοι προσπάθησαν να ορίσουν τι αξίζουν ως άνθρωποι και συναντήθηκαν με την κατάθλιψη, άλλοι γνώρισαν τον χαρακτήρα τους και ως γνήσια ανασφαλή πλάσματα υποβίβασαν τους γύρω τους για να μη φανούν τα ελαττώματά τους.

Η κοινωνία έχει έρθει σε τέλμα ως προς τον τρόπο που τα μέλη της αυτοπροσδιορίζονται. Το τέλος συμβαίνει. Ώρα για αναδιοργάνωση. Ο επαναπροσδιορισμός του τρόπου οργάνωσης των κοινωνιών σε κάθε τομέα, θεωρητικό και πρακτικό. Κοινωνικά κινήματα, παραγωγή, αλληλέγγυα οικονομία, επανακαθορισμός του ίδιου του ατόμου μέσα στην κοινωνία αλλά και του τι πραγματικά έχει σημασία είναι μερικά από τα ζητήματα προς επίλυση...

Τέτοια και ακόμη πιο ουσιαστικά θέματα θα συζητηθούν στο 1ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο για τα Κοινά και την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία στις 4-7 Μαΐου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Η διεπιστημονική ερευνητική ομάδα για τα κοινά και την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία (ΚΑΟ) έχει συσταθεί με κέντρο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και έδωσε παράταση στην υποβολή προτάσεων μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2017. Σε αυτή θα συμμετάσχει πλήθος επιστημόνων και καθηγητών πανεπιστημίων.

Οι συμμετέχοντες ειδήμονες των διαφόρων ειδικοτήτων θα πρέπει να μιλήσουν για μια κοινωνία, που αμφισβητεί τις αυθεντίες και τα κριτήρια της για την εγκυρότητα μιας πεποίθησης - πληροφορίας είναι: α) Τι κάνει / λέει η πλειοψηφία για ένα θέμα, β) Τι αναφέρεται στο διαδίκτυο. Η φράση «GOOGLαρε και λίγο» είναι συνηθισμένη της εποχής της πληροφορικής, ασχέτως του αν όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν και λάθος πληροφορίες σε έγκυρους κατά τα άλλα ιστότοπους.

Ένα ακόμη πρόβλημα. Η βάση της κοινωνίας, που δεν είναι τεχνοκράτες ή θεωρητικοί επαΐοντες, θα λείπει από το συνέδριο. Ακόμα και σήμερα μια οικονομική ελίτ αποφασίζει για τους πολλούς. Αυτό είναι πρόβλημα που δεν λύνεται με αλλαγή της ιδιότητας της ελίτ από οικονομική σε ακαδημαϊκή. Για ένα τόσο σοβαρό έργο χρειάζεται η δραστηριοποίηση και αυτών που θα αφορούν οι αποφάσεις, τους πολλούς, τους από κάτω!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL