Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Να μπει βαθιά το μαχαίρι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να μπει βαθιά το μαχαίρι

Το 2013, την ώρα που η χώρα βυθιζόταν στην κρίση, καταλάμβανε ταυτόχρονα την τρίτη θέση στην κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Χωρίς μάλιστα να υπάρχει σε εξέλιξη κάποια επιδημία, η χώρα μας βρισκόταν πολύ πιο μπροστά από τη Γερμανία, την Ελβετία κι άλλες πλούσιες χώρες.

Επιπλέον να σημειώσουμε ενδεικτικά ότι, από τα 2,2 δισ. ευρώ που δαπανούσε το Δημόσιο για φάρμακα και αναλώσιμα το 2009, έφτασε να δαπανά 5,2 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά φυσικά δεν προέκυψαν από τη μία ημέρα στην άλλη. Ήταν το αποτέλεσμα μιας πολιτικής καταστροφικής για τα δημόσια οικονομικά. Ένα σκάνδαλο που ποτέ μέχρι σήμερα δεν διερευνήθηκε σε βάθος.

Επί χρόνια υπήρχαν καταγγελίες για το πάρτι που γινόταν με τις φαρμακευτικές εταιρείες -και όχι μόνο στον χώρο της υγείας.

Υπερτιμολογήσεις, ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση, κυκλώματα διαφθοράς σε όλα τα στάδια των προμηθειών ιατροφαρμακευτικών υλικών και υπόνοιες για πολιτικά πρόσωπα συγκροτούσαν των παζλ των καταγγελιών, για τις οποίες ποτέ η έρευνα δεν προχώρησε σε βάθος.

Το μόνο που αποδείχθηκε περίτρανα ήταν ότι το πάρτι που γινόταν όλα αυτά τα χρόνια το πλήρωνε η κοινωνία και το πλήρωσε διπλά και τριπλά, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκλειναν την πρόσβαση στη δημόσια υγεία από τους πολίτες που είχαν πληγεί περισσότερο από την κρίση και τα Μνημόνια, αλλά και όταν μείωναν τις παροχές των ασφαλισμένων γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν πέσει έξω κι από την έκρηξη των δαπανών προς τις φαρμακευτικές.

Με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την υπόθεση Novartis και την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων σε βάθος δεκαετίας, όλοι περιμένουν να προχωρήσει η έρευνα σε βάθος και μόλις στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες να αποδοθούν τόσο οι ποινικές όσο και οι πολιτικές ευθύνες, όπου υπάρχουν.

Επειδή όσοι έχουν γνώση των πρώτων στοιχείων μιλούν για υπόθεση που ξεπερνά ακόμη και το σκάνδαλο της Siemens, είναι κατανοητό γιατί πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη τώρα και να έρθουν στο φως όλα αυτά που οι προηγούμενες κυβερνήσεις, απ’ ό,τι φαίνεται είχαν κάθε λόγο να μην ερευνούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL