Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Κρίσιμες ώρες για το Κυπριακό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρίσιμες ώρες για το Κυπριακό

Σαράντα δύο χρόνια μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και την κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού, βρισκόμαστε πάλι σε εκείνο το κομβικό σημείο των διαπραγματεύσεων που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε προϋποθέσεις για ουσιαστική συζήτηση οριστική επίλυσης. Όπως όμως έχει αποδειχθεί περίτρανα όλα αυτά τα χρόνια, η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι μια κούρσα ταχύτητας. Άλλωστε, όποτε επιχειρήθηκε από κάποιες πλευρές επίσπευση, γρήγορα είχαμε κατάρρευση των συνομιλιών.

Πρόκειται για έναν μαραθώνιο, όχι κυρίως για τα χρονικά χαρακτηριστικά του ζητήματος, αλλά επειδή είναι πολλές οι ευθύνες από όλες τις πλευρές για πολλά χρόνια και φυσικά τεράστια τα νέα ζητήματα που άνοιξαν με τον πιο βίαιο τρόπο τον Ιούλιο του 1974.

Εκτός από το τεράστιο θέμα των κατοχικών δυνάμεων, το εδαφικό, το μείζον θέμα των εποίκων, το περιουσιακό, αλλά επίσης και το ζήτημα των εγγυητριών δυνάμεων είναι από τα κυρίαρχα ζητήματα όπου πρέπει να βρεθεί λύση. Έτσι, γίνεται πλέον κατανοητό ότι στο Κυπριακό έχει σημασία όχι μόνο το πότε θα δοθεί λύση, αλλά και το για ποια λύση μιλάμε.

Τόσο από τη Λευκωσία όσο και από την Αθήνα έχουν τεθεί ξεκάθαροι όροι και προϋποθέσεις και είναι σίγουρα πολύ σημαντικό βήμα ότι επαναβεβαιώθηκε η κοινή οπτική στο θέμα αυτό από όλα τα κόμματα στο εσωτερικό μέτωπο. Η κοινή εθνική γραμμή σε αυτή την κρίσιμη στιγμή είναι ασπίδα προστασίας, αφού ισχυροποιεί τη διαπραγματευτική δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όλοι συμφωνούν ότι βρισκόμαστε στην κρίσιμη στιγμή όπου όλες οι πλευρές θα πρέπει να τοποθετηθούν και από τη στάση τους αυτή θα κριθεί πόσο ειλικρινής είναι η πρόθεσή τους να λυθεί ένα από τα μακροβιότερα ανοιχτά ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο.

Με δεδομένο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί εδώ και χρόνια πλήρες ευρωπαϊκό μέλος, σίγουρα η παρουσία του Ζ.Κλ. Γιούνκερ στη Γενεύη, έστω και με την ιδιότητα του παρατηρητή, σηματοδοτεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο εφαρμογής της λύσης που θα αποφασίζουν οι Κύπριοι μεταξύ τους.

Έτσι κι αλλιώς, τον πρώτο λόγο για τη συμφωνία τον έχουν οι ίδιοι οι Κύπριοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL