Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Γ. Κυρίτσης: Το προσφυγικό στη δίνη των εκλογών στις ευρωπαϊκές χώρες (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Κυρίτσης: Το προσφυγικό στη δίνη των εκλογών στις ευρωπαϊκές χώρες (Video)

Αιτία των προσκομμάτων για την μετακίνηση του κόσμου από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα είναι οι εκλογές που διεξάγονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης «με πρίσμα ξενοφοβικό».

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κυρίτσης τόνισε: «Η μετακίνηση κόσμου από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, που υπάρχουν καλύτερες δυνατότητες φιλοξενίας, σκοντάφτει κυρίως λόγω του ότι ο εκλογικός κύκλος που έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη (οι μισές έχουν προεκλογική περίοδο) σε μεγάλο βαθμό διεξάγεται με άξονα το προσφυγικό, μέσα από ένα πρίσμα ξενοφοβικό, πράγμα που κάνει κάποιες κυβερνήσεις να είναι πιο αρνητικές και να μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο».

Σε σχέση με την Τουρκία η συμφωνία «κουτσά στραβά λειτουργεί» καθώς δεν έχουμε τις περσινές ροές που θα είχαν μπλοκάρει τελείως την κατάσταση.

"Δεν πρόκειται να πετάξουμε τους ανθρώπους στο κρύο"

Απαντώντας σε ερώτηση για το Ελληνικό ο κ. Κυρίτσης κατηγορηματικά δήλωσε: «Δεν πρόκειται να πετάξουμε τους ανθρώπους στο κρύο για να προχωρήσει η επένδυση. Πρώτα πρέπει να βρεθεί που θα πάνε οι άνθρωποι και μετά θα αδειάσουν οι εγκαταστάσεις του Ελληνικού».

Αναφερόμενος στα ακραία καιρικά φαινόμενα αυτά που αντιμετωπίζει η χώρα τις τελευταίες μέρες σημείωσε τις προσπάθειες που έγιναν για να καλυφθεί ο προσφυγικός κόσμος, «ελήφθησαν μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά με εσωτερικές αναδιατάξεις του πληθυσμού».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι έγιναν προσπάθειες από την κυβέρνηση να μετακινηθούν οι πρόσφυγες σε ξενοδοχεία και κλειστούς χώρους «αλλά δεν ευοδώθηκαν γιατί υπήρξαν τοπικές αντιδράσεις». Από τους 10.000 ανθρώπους που βολεύτηκαν έμειναν τελικά 1000 σε σκηνές θερμαινόμενες ή με θερμαντικά σώματα αλλά παρόλο που διευθετήθηκε μεγάλο μέρος του προβλήματος δεν σημαίνει ότι επιλύθηκε πλήρως το πρόβλημα, εξήγησε.

Είναι η πρώτη φορά που "δεν πέρασε του Σόιμπλε"

https://www.youtube.com/embed/c-ACdUAJCn8

Για το επίδομα που δόθηκε στους συνταξιούχους ο κ. Κυρίτσης δήλωσε ότι παρά τον κουρνιαχτό που σηκώθηκε στην Ευρώπη είναι «η πρώτη φορά που δεν πέρασε του Σόιμπλε» ενώ πρόσθεσε ότι «και μία και δύο και δέκα επιστολές αξίζει να κάνει η κυβέρνηση από τη στιγμή που δεν περιέχουν επιπλέον δεσμεύσεις» και κατάφερε τελικά να δώσει χρήματα στους συνταξιούχους για να κάνουν γιορτές .

«Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να πάρει τα ακραία μέτρα που θέλει το ΔΝΤ και απ’ ότι φαίνεται ούτε η Ε.Ε. συμφωνεί με αυτά». Αυτή τη στιγμή υπό προϋποθέσεις υπάρχουν δυνατότητες να κλείσει η αξιολόγηση αν καμφθεί η ιδεοληπτική αντίληψη του ΔΝΤ, διότι υπάρχει λανθασμένα μια αντίληψη σύμφωνα με την οποία θεωρούν ότι τα κόμματα, οι κυβερνήσεις έχουν θέσεις και οι διεθνείς θεσμοί δεν έχουν θέσεις. «Οι άνθρωποι είναι νεοφιλελεύθεροι στα όρια του κανιβαλισμού».  Απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα με το 6χρονο παιδί της Π. Ρούπα ο κ. Κυρίτσης τόνισε την άμεση κινητοποίηση του δυσκίνητου κρατικού μηχανισμού. Συγκεκριμένα είπε: Άκουσα τις δηλώσεις του δικηγόρου των κατηγορουμένων που ευχαρίστησε τους υπουργούς για την ευαισθησία που επέδειξαν και την άμεση κινητοποίηση τους. «Πάντα η αλληλεγγύη είναι καλό πράγμα αλλά αν σκεφθούμε ότι παρά την αργία, μέσα σε τρεις μέρες, από την Πέμπτη που έγινε η σύλληψη μέχρι την Κυριακή κατάφερε να κινηθεί ο δυσκίνητος κρατικός μηχανισμός, είχαμε μια αίσια έκβαση».

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL