Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Ομπάμα. Απερχόμενος και εκτεθειμένος...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομπάμα. Απερχόμενος και εκτεθειμένος...

Το παλιό βαθύ σύστημα των ΗΠΑ, με δογματική προσήλωση στην αρχιτεκτονική της εξωτερικής πολιτικής (όπως αυτή έχει περιγραφεί στα βιβλία του Ζ. Μπρεζίνσκι και του Χ. Κίσιγκερ), με τη διατήρηση και ανάδειξη του αντίπαλου δέους, παρ' ότι αυτό έπαψε από το 1990 να είναι κομμουνιστικό, έχει χάσει την ψυχραιμία του μπροστά στον κίνδυνο ο νέος πρόεδρος να μην επενδύσει, ούτε δολάριο στη συνέχισή του. Πολιτική που ξεκίνησε από τον Κλίντον και αναπτύχθηκε από τον Μπους Τζούνιορ πίεσε την Ευρώπη να περικυκλώσει μέσω του ΝΑΤΟ τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, όπου υπήρχε προοπτική υπονόμευσης της ρωσικής ισχύος, έγιναν ανιστόρητες συνεργασίες με δυνάμεις κατάλοιπα των ναζί και συμμορίες του κοινού ποινικού δικαίου. Η μαζική επέκταση της Ε.Ε. προς τις ανατολικές χώρες, οι περισσότερες των οποίων δεν ήταν έτοιμες να ενταχθούν στο συγκεκριμένο χρόνο στο ευρωπαϊκό σύστημα, ήταν αμερικανική επιλογή για τον έλεγχο της Ε.Ε.

ΕΚΕΙΝΗ την πολιτική υστερία κατά της Ρωσίας που εξυπηρετούσε το στρατιωτικό - βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ αποδέχτηκε και ο πρόεδρος Ομπάμα, που ολοκληρώνει την οκταετία του με σοβαρές αποτυχίες στην εξωτερική πολιτική. Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, τζίφος και χάος. Το μοναδικό εμπόλεμο πεδίο που βαίνει προς εξομάλυνση είναι τελικά αυτό της Συρίας και αυτό πιστώνεται αποκλειστικά στη δυναμική πολιτική του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Και τι έκανε ο πρόεδρος Ομπάμα ως ύστατη πολιτική κίνηση στις αμερικανορωσικές σχέσεις λίγο πριν παραδώσει την εξουσία; Απέλασε 35 Ρώσους από το προσωπικό της πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, διότι, λέει, είναι ύποπτοι για τις κυβερνοεπιθέσεις κατά της Χίλαρι την κρίσιμη προεκλογική περίοδο! Είχαν σίγουρα τα αντίποινα από τον Πούτιν. Πάλι τζίφος! Εκτός του είναι ταπεινωτικό η κορυφαία χώρα στις νέες τεχνολογίες να παραδέχεται τέτοιου χαρακτήρα ήττες, είναι και πρόκληση, όταν οι δικές της υπηρεσίες παρακολουθούν όλο τον κόσμο και όλους τους ξένους ηγέτες, χωρίς μάλιστα να ζητούν, όταν γίνονται αντιληπτές, ούτε μια απλή συγγνώμη.

ΓΙΑΤΙ δέχτηκε τις συγκεκριμένες εισηγήσεις ο Μπάρακ Ομπάμα; Ο στόχος είναι διπλός. Να παγιδεύσει τον νέο πρόεδρο στο εξωτερικό δόγμα του κατεστημένου και να τον έχει διαρκώς υπονομευμένο απέναντι στους Αμερικανούς πολίτες ότι έγινε πρόεδρος με τη βοήθεια της Ρωσίας! Με λίγα λόγια, οι δυνάμεις που κυριάρχησαν στη διαμόρφωση και εκτέλεση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ επί Κλίντον και επί Μπους δάμασαν και τον Ομπάμα που έδωσε πατήματα.

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ που παρέμειναν στον Λευκό Οίκο επί οκτώ χρόνια δεν είναι κυβέρνηση, είναι μια ομάδα αποτυχημένων στην εξωτερική πολιτική, κακόβουλων και κοντόφθαλμων. Σήμερα ο Ομπάμα το παραδέχτηκε αυτό επίσημα. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως, αφού δεν κατάφερε να καταγραφεί στην ιστορία της προεδρίας του κανένα επίτευγμα στον διεθνή στίβο, αυτός ο νομπελίστας κατάφερε, αντί να ολοκληρώσει τη θητεία του με έναν εκλεπτυσμένο τρόπο, να την αμαυρώσει”. Αυτά αναφέρει η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα και συνεχίζει γράφοντας ότι «Σήμερα ο αμερικανικός λαός ταπεινώθηκε από τον ίδιο του τον πρόεδρο. Όχι από τη διεθνή τρομοκρατία ή από τα στρατεύματα του εχθρού. Η Ουάσιγκτον δέχτηκε χαστούκι από τον ένοικο του Λευκού Οίκου, ο οποίος αύξησε σε υπέρτατο βαθμό τα επείγοντα ζητήματα για την επόμενη ηγεσία».

ΣΕ ΑΝΑΛΥΣΗ του ο βρετανικός "Guardian" υπενθυμίζει τα λάθη της «καταστροφικής», όπως τη χαρακτηρίζει, αμερικανικής πολιτικής έναντι της Ρωσίας από το 2000 και μετά: «Δεν υπολόγισε σωστά», γράφει, «την υπόγεια απάντηση της Ρωσίας στην ήττα που υπέστη στον Ψυχρό Πόλεμο. Απέτυχε να διδαχθεί από την καταστροφική περιπέτεια στο Αφγανιστάν. Έσπρωξε επιπόλαια το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανατολική Ευρώπη. Και τέλος, η Αμερική άφησε τον εαυτό της να ταπεινωθεί από τη Ρωσία στη Συρία». Εν κατακλείδι, σημειώνει ότι η Αμερική επέλεξε επί δύο δεκαετίες να αντιμετωπίζει τη Ρωσία με προκλήσεις και κυρώσεις, ενώ δεν θέλησε να δει τα οφέλη από ένα ενδεχόμενο άνοιγμα -διά του εμπορίου και των διμερών σχέσεων- της ρωσικής κοινωνίας στην εξωτερική επιρροή.

Η μεγαλύτερη όμως αποτυχία, το ισχυρότερο πραγματικό πλήγμα για τον Ομπάμα και το έργο του, είναι ότι, έπειτα από δύο θητείες στον Λευκό Οίκο, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ θα παραδώσει την εξουσία στον Ντόναλντ Τραμπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL