Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Χρονιά - ορόσημο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρονιά - ορόσημο

Στην αυγή της νέας χρονιάς όλοι συμφωνούν ότι το 2017 θα είναι χρονιά - ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα και την Ε.Ε. αλλά για όλο τον κόσμο. Το αν θα είναι για καλύτερες προοπτικές ή όχι και σε ποια θέματα, θα το ξέρουμε το επόμενο διάστημα. Εξάλλου τα ανοιχτά θέματα είναι τόσα πολλά και τόσο κρίσιμα που απαιτούν άμεσες αποφάσεις από όλους τους πρωταγωνιστές.

Είναι μια χρονιά που ξεκινά με νέο πρόεδρο στις ΗΠΑ, με ό,τι σηματοδοτεί ο Ντόναλντ Τραμπ στο τιμόνι της χώρας που παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις.

Θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι; Θα διαλυθεί η πρώτη αμηχανία τής παγκόσμιας κοινότητας στο άκουσμα της εκλογής του; Χωρίς να είναι δεδομένες πλέον οι βεβαιότητες που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, η νέα κυβέρνηση του Λευκού Οίκου από τα πρώτα δείγματα στα πολλά και κρίσιμα θέματα της παγκόσμιας σκηνής θα δώσει άμεσα το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει.

Στις επείγουσες εξελίξεις στη Συρία, στη Μέση Ανατολή, στις αμερικανορωσικές σχέσεις, που είναι και βαρόμετρο σε πολλά ανοιχτά θέματα, αλλά και στην οικονομία, οι επιλογές που θα κάνει θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό και τις εξελίξεις στον υπόλοιπο κόσμο.

Το 2017 είναι καθοριστική χρονιά και για την Ε.Ε. Όπως σημειώνουν οι πολιτικοί αναλυτές, οι τρεις μεγάλες εκλογικές διαδικασίες σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία και οι πιθανές εκλογές στην Ιταλία αναμένεται να αλλάξουν τις ισορροπίες στην Ε.Ε., που όχι μόνο δεν έχει βρει ακόμη τον βηματισμό για μια σταθερά αναπτυξιακή πορεία αλλά επιπροσθέτως καλείται να αναμετρηθεί με τις συνέπειες του Brexit και το προσφυγικό.

Οι αποφάσεις που καλείται να πάρει η Ε.Ε. ουσιαστικά θα ξεκαθαρίσουν για ποια Ευρώπη μιλάμε. Την Ε.Ε. που επιθυμούν οι πολίτες που βίωσαν με τον χειρότερο τρόπο τις συνέπειες της κρίσης και των ακραίων πολιτικών ή την Ε.Ε. που προσπαθούν να επιβάλουν τα ισχυρά οικονομικά κέντρα;

Το ελληνικό πρόγραμμα, με δεδομένη την αυτονομία που έχει ως θέμα, μπορεί να είναι η πρώτη ένδειξη για το πώς βλέπουν οι ιθύνοντες της Ε.Ε. την κοινή ευρωπαϊκή πορεία.

Έτσι κι αλλιώς το 2017 είναι και για τη χώρα χρονιά καμπής. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγάλη πρόκληση της επόμενης ημέρας αφού, με δεδομένη την καλή πορεία των οικονομικών μεγεθών, θα κριθεί μέσα από την αξιολόγηση του προγράμματος η σηματοδότηση μιας νέας πορείας, που θα οδηγήσει σε μια σταθερή αναπτυξιακή τροχιά. Για να υλοποιηθεί αυτό μέσω κυρίως της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα χρειαστεί να επιβεβαιώσει η Ε.Ε. τις δεσμεύσεις της και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Θα σταθεί η Ε.Ε. στο ύψος της; Θα στηρίξουν έμπρακτα και αποτελεσματικά οι σύμμαχοι που με μεγάλο κόπο απέκτησε η χώρα μας μέσα από δύσκολες και επίπονες προσπάθειες;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL