Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Εγχώριοι καλοθελητές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εγχώριοι καλοθελητές

Εκτεθειμένη από τη στάση που κράτησε συνολικά στα μέτρα ανακούφισης των χαμηλοσυνταξιούχων και των νησιωτών, η Ν.Δ. προσπαθεί να μειώσει τις αρνητικές συνέπειες των επιλογών της, επιχειρώντας μάταια να ρίξει σκιές στην κυβέρνηση. Τελευταίο επεισόδιο στην απέλπιδα προσπάθειά της, η επιστολή του Ευκλ. Τσακαλώτου προς το Eurogroup. Μόνο που αν διαβάσει κανείς την επιστολή, θα καταλάβει ότι δεν υπάρχει κανένα καινούργιο στοιχείο.

Στην επιστολή γίνεται λόγος για εφάπαξ εφαρμογή των μέτρων, γεγονός που δεν απέκρυψε ποτέ η κυβέρνηση, και περιγράφονται οι αποτυπωμένες ήδη στις δανειακές συμβάσεις της δεσμεύσεις της χώρας μας και των θεσμών σε περιπτώσεις δημοσιονομικής υπεραπόδοσης ή μη των μέτρων που λαμβάνονται. Πουθενά στην επιστολή δεν περιγράφεται κάτι που δεν ξέραμε. Ούτε τυπικό, ούτε ουσιαστικό.

Το μείζον ζήτημα που προκύπτει όμως είναι ουσιαστικό και βαθιά πολιτικό για τη Ν.Δ. Πρώτον, γιατί δεν ψήφισε την οικονομική ενίσχυση δύο πολύ καίρια πληττόμενων κοινωνικών ομάδων, όπως ακριβώς ήθελαν οι γνωστοί ακραίοι κύκλοι της Ευρώπης.

Δεύτερον, όταν έγινε γνωστό το προσωρινό πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων, έβαλε μπροστά το σχέδιο “επικίνδυνη κυβέρνηση”, γιατί έθετε δήθεν σε κίνδυνο τα μέτρα για το χρέος που η ίδια η Ν.Δ. είχε χαρακτηρίσει περίπου αστεία και στην ουσία όχι μόνο δεν τα διεκδίκησε, αλλά ποτέ δεν τα έβαλε στην ατζέντα της επειδή δεν τα ήθελαν οι ίδιοι ακραίοι κύκλοι της Ε.Ε.

Και τρίτον, όταν, από τη μία τα χρήματα είχαν πιστωθεί στους λογαριασμούς των συνταξιούχων και οι νησιώτες θα μπορούν να ωφεληθούν από το πάγωμα του ΦΠΑ και από την άλλη ξεπάγωναν τα μέτρα για το χρέος, προσπάθησε επικοινωνιακά να παίξει το χαρτί της υποτέλειας. Μόνο που τα δάκρυα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν κροκοδείλια από την αρχή, αφού δεν γίνεται να μιλάς για υποτέλεια όταν δεσμεύεσαι να εφαρμόσεις όχι μόνο τα μέτρα που ζητάνε οι δανειστές αλλά και άλλα τόσα, όπως διατυμπάνισε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ.

Η ουσία είναι ποιος βάζει όλες τις προσπάθειές του να απεγκλωβιστεί η χώρα από τα Μνημόνια και ποιος μάχεται για τα δίκαια των δανειστών. Και το δεύτερο είναι αποκλειστικό προνόμιο της πολιτικής της Ν.Δ. και των πολιτικών και μιντιακών δορυφόρων της.

Για την κοινωνία σημασία έχει να βλέπει ότι κάποιοι μάχονται για μια νέα πορεία της χώρας, μακριά από αυτή που την καταδίκασαν τα δύο πάλαι ποτέ μεγάλα κόμματα της Μεταπολίτευσης. Κι αυτό επίσης το είδαν ξεκάθαρα οι πολίτες μέσα από την περιπέτεια που προσπάθησαν να στήσουν μάταια οι ακραίοι κύκλοι της Ε.Ε. από κοινού με τους εγχώριους καλοθελητές...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL