Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.6°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.6°C19.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C26.8°C
6 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 100%
Προτεραιότητα η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προτεραιότητα η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την κοινωνική ένταξη και την κοινωνική αλληλεγγύη, που μόλις ψηφίστηκε, έρχεται να αντιμετωπίσει τη φτωχοποίηση ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων και αποτελεί έκφραση του κοινωνικού προσήμου της κυβερνητικής πολιτικής. Δεν είναι ένα μεμονωμένο στοιχείο της κοινωνικής πολιτικής της, αλλά αποτελεί κρίκο μιας αλυσίδας στοχευμένων κοινωνικών παρεμβάσεων που ψηφίστηκαν επί της παρούσας διακυβέρνησης.

Η ψήφισή του δεν συνιστά μόνον συμβατική υποχρέωση της χώρας. Για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ιδεολογική, ηθική και πολιτική υποχρέωση να αντιμετωπίσει φαινόμενα ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, τα οποία οφείλονται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Και δίδεται προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού εκκινώντας από τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η τροπολογία που βασίζεται στην πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού για χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, οριζόντια και αντισυμμετρικά, στους συνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη που υπολείπεται των 850 ευρώ. Θα χορηγηθεί συνολικά ποσόν 670 εκατομμυρίων ευρώ, που συνιστά έκτακτη δαπάνη για το οικονομικό έτος 2016 και δεν πρόκειται για πλεόνασμα, όπως ανακριβώς ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, αλλά για υπεραπόδοση εσόδων.

Το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) αποτελεί επίδομα που χορηγείται στους άπορους συμπολίτες μας σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ μέχρι τώρα χορηγούνταν πιλοτικά σε ορισμένο αριθμό δήμων. Με τη χορήγηση του ΚΕΑ εξασφαλίζεται ένα στοιχειώδες εισόδημα διαβίωσης και προωθείται η επιβίωση και η στοιχειώδης κοινωνικο-οικονομική ενσωμάτωση των ωφελουμένων.

Τα Κέντρα Κοινότητας, που ιδρύονται σε 254 δήμους όλων των περιφερειών της χώρας πλην της Περιφέρειας Πελοποννήσου (!), αποτελούν τα κύτταρα σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Εθνικού Μηχανισμού Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής συνοχής. Η επιλογή της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης γίνεται λόγω της αυτονόητης εγγύτητας αυτής με τον πολίτη και συνακόλουθα της ακριβέστερης πληροφόρησης που έχει ο δήμος για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση των ωφελουμένων. Έτσι επιτυγχάνεται η αποτελεσματική πληροφόρηση, στήριξη και προώθησή τους στην αγορά εργασίας.

* Ο Γιώργος Η. Παπαηλιού είναι βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL