Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Και αν η Συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας καταρρεύσει;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Και αν η Συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας καταρρεύσει;

Το τελευταίο διάστημα με λόγους και έργα αυξάνεται η δαιμονοποίηση του προσφυγικού. Η συλλογιστική είναι ακραία απλουστευτική: Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου διαθέτουν 5-6.000 θέσεις φιλοξενίας, αλλά οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι σήμερα σ’ αυτά περίπου 15.000. Τα νησιά «στενάζουν» κάτω από το βάρος αυτού του «υπερπληθυσμού». Τα νησιά (προσοχή, όχι τα κέντρα υποδοχής) χρειάζονται άμεση «αποσυμφόρηση». Ευθύνεται αποκλειστικά και μόνον η κυβέρνηση που δεν την πραγματοποιεί, λένε. Αν επιστρέφαμε στην προ του 2014 ευτυχισμένη εποχή, θα κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς την τάξη, την ανάπτυξη και την ελληνικότητα ακόμα των νησιών μας...

Κατόπιν τούτου, διαλέγετε και παίρνετε: Νεοφασίστες στη Χίο μπορούν να βομβαρδίζουν τον εκεί καταυλισμό με μολότοφ και τσιμεντόλιθους. Δημοτικά Συμβούλια αρνούνται τη χωροθέτηση οποιασδήποτε νέας δομής, ούτε καν χώρων κράτησης παραβατικών και προς απέλαση προσώπων. Παλληκαράδες «αγανακτισμένοι» μετανάστες διαπράττουν εμπρησμούς, βανδαλισμούς, καταστροφές ακόμα και των υπηρεσιών ασύλου. Φορείς της Σάμου συλλαλούν αξιώνοντας μεταξύ άλλων τον πλήρη εγκλεισμό προσφύγων και μεταναστών. Στη Λέσβο θρηνούν άπαντες για τα αθώα θύματα της πυρκαγιάς και διά του δημάρχου, από τους ψυχραιμότερους και υπευθυνότερους έως τώρα, υποδεικνύουν τον παροπλισμό του «αδιάλλακτου» Μουζάλα και τον ορισμό του Τσίπρα αυτοπροσώπως ως εγγυητή της τήρησης του ανώτατου πλαφόν (;) των 4.000 θέσεων.

Μ’ αυτά και άλλα, τα πραγματικά στοιχεία και η λογική εξαφανίζονται. Προσωπικότητες των τοπικών κοινωνιών διολισθαίνουν στον ανορθολογισμό, στην απουσία αισθήματος πολιτικής ευθύνης, στην αγνόηση του πραγματικού δημόσιου συμφέροντος.

Με κραυγαλέο τρόπο αγνοούνται: α) Ότι η έρμη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, με όλα της τα τρωτά, έχει περιορίσει τις αφίξεις στο ελάχιστο. β) Ότι οι πρόνοιες του νόμου για το άσυλο μαζί και οι διορίες πρέπει να εξαντλούνται. γ) Ότι οι διαδικασίες πράγματι καθυστερούν, και μάλιστα υπερβολικά, γιατί η Ε.Ε. έχει αποστείλει περί τους 40 ειδικούς αντί για 400. δ) Ότι η επανεισδοχή στην Τουρκία όσων απορρίπτεται η αίτηση μπορεί να γίνει μόνο από τα νησιά του αν. Αιγαίου παρουσία Τούρκων παρατηρητών και όχι π.χ. από την Κρήτη. ε) Ότι οι διμερείς συμφωνίες επαναπροώθησης αφορούν πρόσωπα που δεν αιτούνται άσυλο. στ) Ότι η κυβέρνηση παλεύει με νύχια και με δόντια για να τηρηθεί η συμφωνία και ταυτόχρονα ζητά να έχει το δικαίωμα να μεταφέρει προς την ηπειρωτική Ελλάδα, πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ευάλωτες ομάδες και άτομα που κατά τεκμήριο θα λάβουν άσυλο. ζ) Ότι η αύξηση των θέσεων φιλοξενίας εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια των προσφύγων, τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια των κέντρων, αλλά και την τάξη, την κοινωνική γαλήνη και την ομαλότητα. Εν όψει μάλιστα της προσεχούς τουριστικής περιόδου τα νησιά οφείλουν να εκπέμπουν από τώρα, όχι μηνύματα ανωμαλίας, χάους, βαρβαρότητας, αλλά ευπρέπειας, ηρεμίας και ετοιμότητας να υποδεχτούν με αρτιότητα τους εν δυνάμει επισκέπτες τους, χωρίς να τους καλλιεργούν υποσυνείδητα αισθήματα αποφυγής τόπων όπου συνάνθρωποί τους πάσχουν, καίγονται, υποφέρουν.

Το όνειδος της Μόριας κι άλλων κέντρων πρέπει να εξαλειφθεί. Η «ζητιανιά» για νέους χώρους να τελειώσει. Παράλληλα με την επίσπευση της διαδικασίας παροχής ασύλου, οφείλει η κυβέρνηση να προχωρήσει αποφασιστικά, πάντα και αυστηρά στο πλαίσιο της νομιμότητας, στην ίδρυση νέων δομών, κλείνοντας όσες είναι ακατάλληλες, προσθέτοντας τις αναγκαίες. Ίσως να είναι χρήσιμο να προσκαλέσει ο πρωθυπουργός τους αρχηγούς μετά το πέρας της αξιολόγησης για να ακούσει τις προτάσεις τους κι αυτοί με τη σειρά τους ν’ αναλάβουν την αναλογούσα ευθύνη. Όλοι οφείλουν ν’ αποσύρουν το προσφυγικό απ’ την κομματική αντιπαράθεση. Να μπει τελεία στη παροχή πεδίου ελευθερίας δράσης σε ξενόφοβους, σε ρατσιστές και σε φασίστες. Οι ατελέσφορες βολές περί ανικανότητας ν’ αντικατασταθούν με λόγο θετικό. Να εγκαταλειφθούν οι τσάμπα υποδείξεις να «αδειάσουν» τα νησιά και να μπορούν οι μετανάστες - πρόσφυγες να ταξιδέψουν «όπου θέλουν». Να ενισχυθούν τα κυβερνητικά αντανακλαστικά. Να αξιοποιείται η κριτική για υστερήσεις, παραλείψεις και παλινωδίες.

Κι αν καταρρεύσει η συμφωνία; Αν πραγματοποιήσει ο Ερντογάν την «ηπιότερη» από τις απειλές που εκτοξεύει κατ’ εξακολούθηση; Σίγουρα δεν θ’ αρκέσει η επίκληση Μουζάλα προς την Παναγιά. Η πολιτεία επιβάλλεται να είναι προετοιμασμένη. Να είναι έτοιμη να λειτουργήσει με ενότητα. Να υπερασπιστεί τη συνοχή της κοινωνίας. Να υπάρχουν διαθέσιμες εφεδρικές δομές κι εξοπλισμός. Να εξασφαλιστεί η ακτοπλοϊκή μεταφορά, αφού θα πάψει να υφίσταται η υποχρέωση παραμονής για διαδικασίες παροχής ασύλου. Παράλληλα, με μία δεύτερη πανστρατιά αλληλεγγύης, όλα να κατατείνουν στο να μην ξαναβιώσουμε εικόνες ανθρωπιστικής καταστροφής, κατασκηνώσεις σε χωράφια, πάρκα και λιμάνια. Και ν’ αντέξουμε. Άνθρωποι, κοινωνία, χώρα.

* Ο Στρατής Πάλλης είναι πρώην δήμαρχος Μυτιλήνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL