Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Ας σταματήσουν να κρύβονται Μέρκελ και Γκάμπριελ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ας σταματήσουν να κρύβονται Μέρκελ και Γκάμπριελ

Είπαμε και μεις ότι ο Σόιμπλε έσταξε λίγο νερό στο κρασί του για να τολμήσει το Eurogroup να ανακοινώσει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και επιπλέον να επιφυλαχθεί για τις οριστικές διευθετήσεις το 2018, δηλαδή μετά τις γερμανικές εκλογές. Όπως όμως αποκάλυψε η εφημερίδα του Μονάχου “Süddeutsche Zeitung”, η γερμανική κυβέρνηση πιέζει ακόμα (!) για παράταση των πλεονασμάτων στο 3,5% για άλλα δέκα χρόνια! Μάλιστα σημειώνει ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup έγινε μεγάλος καυγάς για τα μέτρα λιτότητας που θα έπρεπε να επιβληθούν στην Ελλάδα! Φαίνεται ότι ο κ. Σόιμπλε αισθάνεται εξαπατημένος και ενοχλημένος όχι τόσο για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, όσο για το κλίμα που ακολούθησε και άφηνε περιθώρια στην ελληνική κυβέρνηση να τα καταφέρει και να βγει στις αγορές χρήματος και επενδύσεων.

ΠΑΝΤΩΣ έτσι και αλλιώς προκύπτει μια σειρά πολύ σοβαρών, για το μέλλον της Ε.Ε., ερωτημάτων. Με ποιο δικαίωμα και βάση ποιου κανονισμού λειτουργίας της Ένωσης ο Σόιμπλε και η Γερμανία απαιτούν, παρά τις διαφωνίες, να γίνονται αποδεκτές οι διαταγές τους; Σε μια κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλιστών, γιατί ο κυβερνητικός εταίρος που διαφωνεί, με σειρά δημοσίων δηλώσεων στελεχών του, μεταξύ των οποίων και του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας Ζ. Γκάμπριελ, όχι μόνο δεν γίνεται σεβαστός, αλλά περιφρονείται προκλητικά από τη δεξιά πλειοψηφία; Επιπλέον γιατί η κ. Μέρκελ, που κρύβεται στο δημόσιο λόγο της, δεν αντιδρά έστω και στο παρασκήνιο για τη συνεχιζόμενη διαλυτική συμπεριφορά του υπουργού της; Γιατί η γερμανική κυβέρνηση συνολικά αδιαφορεί προκλητικά στις γνώμες και συστάσεις του Ομπάμα, του Ολάντ, του Ντράγκι και του Γιούνκερ του Στίγκλιτς και του Κρούγκμαν και τόσων άλλων που ανησυχούν από τα κύματα ευρωσκεπτικισμού που σαρώνουν την Ευρώπη;

ΟΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ συνεχίζονται. Είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πιστωτών της Ελλάδας να δείξουν μεγαλύτερη κατανόηση για την ελάφρυνση του χρέους, τόνισε σε άρθρο γνώμης το Bloomberg, ενώ ο γνωστός αρθρογράφος της WSJ Σάιμον Νίξον σημειώνει ότι η Ελλάδα και όχι η Ιταλία αποτελεί την πιο επείγουσα δοκιμασία της Ευρωζώνης να λαμβάνει αποφάσεις. Στου κουφού την πόρτα! Ο Σόιμπλε επιμένει, κατά παράβαση όλων των γνωστών οικονομικών θεωριών, ακόμα και των πλέον νεοφιλελεύθερων, πως το πρόβλημα δεν είναι το χρέος και τα πλεονάσματα αλλά οι μεταρρυθμίσεις.

“Ο αγώνας κατά της ανεργίας και της φτώχειας είναι καταδικασμένος σε αποτυχία, διότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει υπερβολικά φιλόδοξα μέτρα για τα πλεονάσματα των προϋπολογισμών της, τα οποία επικρίνει ακόμα και το ΔΝΤ. Ήδη σήμερα ο κίνδυνος της υπερχρέωσης παρεμποδίζει τις επενδύσεις. Η χώρα δεν θα μπορέσει έτσι να σταθεί στα πόδια της” δήλωσε ο Σβεν Γκίγκολντ, εμπειρογνώμονας των Πρασίνων για δημοσιονομικά και οικονομικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γράφει η «Welt».

«ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ πλεόνασμα στον προϋπολογισμό 3,5% του ΑΕΠ θα επιφέρει πρόσθετα μέτρα λιτότητας για τον ελληνικό λαό, κάτι που δεν επιθυμούμε». Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης συνεχίζονται καθημερινώς μέσω τηλεδιασκέψεων. Στο πλαίσιο αυτό άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναπροσαρμοστεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «συνεχίζονται οι συζητήσεις προκειμένου να αποφασιστούν όλα αυτά που απαιτούνται ώστε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα». Τρελά πράγματα. Ο Σόιμπλε θέλει απαραιτήτως τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά το ΔΝΤ διαφωνεί οριζοντίως και καθέτως με τις απόψεις του, τις οποίες θεωρεί ανεφάρμοστες και επικίνδυνες!

ΟΜΩΣ, η πλέον σκληρή κριτική στις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης προήλθε από τη βερολινέζικη εφημερίδα “Tageszeitung” που σε άρθρο της αναφέρει: “Σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια πένεται. Το εισόδημα των νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά 35%. Παρ' όλα αυτά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καμώνονται ότι δεν τρέχει τίποτα. Θέλουν να μειώσουν κι άλλο τους μισθούς παραβιάζοντας όλες τις διεθνείς συνθήκες, που προστατεύουν τα δικαιώματα των συνδικάτων. Οι υπουργοί Οικονομικών μετατρέπουν την Ελλάδα σε μια αποικία, όπου οι νόμοι δεν ισχύουν, παρά μόνο οι επιταγές. Οι Ευρωπαίοι απαιτούν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%! Ακόμη και οι φετιχιστές των μηδενικών ελλειμμάτων -όπως ο Σόιμπλε- δεν μπορούν να επιτύχουν πλεονάσματα άνω του 1% παρά το χαμηλό ποσοστό ανεργίας, παρά τους φόρους που επιβάλλονται. Πώς θα καταφέρει η Ελλάδα ένα τόσο υψηλό πλεόνασμα, που και το ΔΝΤ θεωρεί μη ρεαλιστικό;».

ΠΩΣ; Αν γίνουν δεκτές οι εξωφρενικές απαιτήσεις του Σόιμπλε, η Ελλάδα είναι αδύνατον να τα καταφέρει και θα υποχρεωθεί να εξέλθει ατάκτως από τη ζώνη του ευρώ, όπως από την αρχή της κρίσης επιθυμούσε ο Γερμανός υπουργός. Είναι δυνατόν αυτή να είναι η απάντηση της Ένωσης προς τους θυμωμένους Ευρωπαίους πολίτες; Εκτός αν όλα είναι μέρος ενός τρελού σχεδίου της κυρίαρχης σήμερα γερμανικής Δεξιάς να δημιουργηθεί μια μικρότερη Ε.Ε. απόλυτα υπάκουη στις διαταγές του Βερολίνου. Θα χρειαστεί να περιμένουμε να δούμε τις πρώτες κινήσεις της Ουάσιγκτον για να μάθουμε αν το Βερολίνο έχει το πράσινο φως να ηγηθεί μιας σφόδρα αντιρωσικής συμμαχίας στην Ευρώπη. Όπως και να έχει, ο κίνδυνος είναι μεγάλος και δεν είναι μόνον οικονομικός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL