Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Η ΕΠΟΧΗ

Βουλγαρία: Η πρόσκαιρη λύση των εκλογών

Τυπικά, η πολιτική κατάσταση στη Βουλγαρία εξελίσσεται ομαλά μετά την άρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ, την Παρασκευή το μεσημέρι, να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο δρόμος προς τις βουλευτικές εκλογές, νωρίς την άνοιξη, είναι ανοικτός και έως τότε είναι πιθανό να έχει φανεί ο άλλος δρόμος, ο ουσιαστικός, που θα ακολουθήσει η χώρα.

«Υπάρχει ηθική και αξιοπρέπεια στην πολιτική. Αν μια μέρα ο λαός αποφασίσει για νέα εντολή, θα είμαστε έτοιμοι» δήλωσε ο Μπορίσοφ, επικεφαλής του δεξιού κόμματος, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών της 13ης Νοεμβρίου. Αιτία της παραίτησης ήταν η καθαρή ήττα που υπέστη η υποψήφια την οποία υποστήριξε, η Τσέτσκα Τσάτσεβα, από τον υποψήφιο που υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, οι σοσιαλιστές, τον Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος έλαβε το 59,3% των ψήφων και θα αναλάβει καθήκοντα στα τέλη Ιανουαρίου. (...)

Οι βουλευτικές εκλογές της άνοιξης θα γίνουν ενώ θα έχει αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντα του ο Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος για να κατακτήσει αυτή τη θέση εκμεταλλεύτηκε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που επανέρχονται σε μία μετά την άλλη ευρωπαϊκή χώρα και γίνονται ορατά, ιδιαιτέρως κατά τη διάρκεια προεκλογικών περιόδων: εθνικισμός, αντιευρωπαϊσμός και αναζήτηση ισχυρού προστάτη. (...)

Όταν στη χώρα, που και μόνον η απλή αναφορά του ονόματός της φέρνει συνειρμικά στον νου την πλήρη αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης, αναφορικά με τη σχέση κόστους εργασίας και επενδύσεων, ο πρόεδρος και αυτοί που συνέβαλαν στην εκλογή του κοιτάει προς Βορράν και το πολιτικό σύστημα θέλει να λέει ότι ανήκει στη Δύση, η πρόσκαιρη λύση βρίσκεται συνήθως σε πρόωρες εκλογές.

Στην πρόσφατη ιστορία της Βουλγαρίας, κατ’ επανάληψιν οι πρόεδροι της χώρας συγκρούστηκαν με τα κόμματα που τους υποστήριξαν στην εκλογή τους. Ίσως επαναληφθεί το σενάριο στη σχέση Ράντεφ - Σοσιαλδημοκρατών. Αν όχι, και με την εμπειρία των τελευταίων ετών, η στροφή της Σόφιας προς τη Μόσχα θα πρέπει να εξεταστεί από τελείως διαφορετικό πρίσμα. Σε συνδυασμό με το ίδιο περίπου σκηνικό να διαδραματίζεται τις ημέρες αυτές και στη Μολδαβία -όπου εξελέγη «φιλορώσος» πρόεδρος με αντίπαλο «φιλοευρωπαία» υποψήφια και οι πολίτες της χώρας, μιμούμενοι τους Αμερικανούς, βγαίνουν στους δρόμους με πλακάτ «Νot My President»- το ζητούμενο δεν είναι τα αποτελέσματα των όποιων εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά το μοντέλο που έχει σχεδιαστεί για τις χώρες των Βαλκανίων και αναγκάζει πολίτες και πολιτικούς να αναζητούν άλλες λύσεις.

Από κείμενο του Ρένου Γεωργίου, 4.11.2016

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL