Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Επικίνδυνα σενάρια για το Κυπριακό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Επικίνδυνα σενάρια για το Κυπριακό

Στο κλαρί έχουν βγει οι “απορριπτικοί” στην Κύπρο και στην Ελλάδα μετά την ανακοίνωση ότι τον Ιανουάριο θα δοθεί νέα ευκαιρία στις διακοινοτικές συνομιλίες για το Κυπριακό. Αλήθεια, περίμεναν το πλήρες ναυάγιο των συνομιλιών; Η προφανής απάντηση είναι θετική, αφού οι εν λόγω δυνάμεις δεν θέλουν τον διακοινοτικό διάλογο. Δεν εμπιστεύονται ούτε τον δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ούτε τον Μουσταφά Ακιντζί, τον οποίον θεωρούν «υπάλληλο της Τουρκίας», παρότι εξελέγη ηγέτης των Τουρκοκυπρίων κόντρα στις επιθυμίες της Άγκυρας.

Ωστόσο άλλος δρόμος δεν υπάρχει για την επίλυση του προβλήματος, εκτός αν κάποιοι δεν επιθυμούν λύση αλλά την οριστική διχοτόμηση του νησιού. Ποιο όμως θα είναι το επόμενο βήμα; Πιθανότατα η προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία και τότε κάποιοι θα ζητήσουν την ένωση της μέχρι σήμερα ελεύθερης και ανεξάρτητης Κύπρου με την Ελλάδα. Αν αυτό συμβεί, θα έχουμε νέα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, πολύ κοντά στη γείτονα, που σημαίνει πρόσθετες δαπάνες για την οχύρωσή τους. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί και οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ θα προκύψουν και άλλα δυσεπίλυτα προβλήματα. Το δε θέμα των βρετανικών βάσεων θα «επιλυθεί» διά της μετατροπής τους σε βάσεις του ΝΑΤΟ.

Ενώ, αν εξευρεθεί λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, που θα είναι συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας ως υποκείμενο του Διεθνούς Δικαίου, τα προαναφερθέντα σενάρια θα αποφευχθούν. Θέλουν να μοιράσουμε την Κύπρο και τον πλούτο της με την Τουρκία; Στην καλύτερη περίπτωση θέλουν δύο κράτη στην Κύπρο, δηλαδή να γίνει πράξη το όραμα του Ντενκτάς και του πρωθυπουργού της εισβολής Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος δήλωνε ότι «το Κυπριακό λύθηκε το 1974».

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL