Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Το πραγματικό έρεισμα της Αριστεράς είναι η Παιδεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το πραγματικό έρεισμα της Αριστεράς είναι η Παιδεία

Πριν από λίγες μόνο μέρες οι κάτοικοι του πλανήτη είδαν με ανησυχία να εκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ ένας άνθρωπος χωρίς συγκεκριμένο ιδεολογικό υπόβαθρο, με παρωχημένες και απαράδεκτες απόψεις για τους αδυνάτους, τους φτωχούς, τους αποκλεισμένους, τους ομοφυλόφιλους, τις γυναίκες. Σοκαρισμένοι είδαμε τον Τραμπ να προσβάλλει κατάφωρα τις γυναίκες εκδηλώνοντας έναν αχαλίνωτο φαλλοκρατισμό. Και όμως αυτός ψηφίστηκε από 60 εκατομμύρια Αμερικανούς ως πρόεδρος των ΗΠΑ και οι αποφάσεις του δυστυχώς μπορεί να έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην ευημερία του πλανήτη.

Όσοι από τους ηγέτες των άλλων χωρών διατηρούν ίχνη σωφροσύνης και υπευθυνότητας περιμένουν τις διάφορες διμερείς ή πολυμερείς συναντήσεις τους με τον Τραμπ, ώστε να μπορέσουν να αντιληφθούν τι πραγματικά πρεσβεύει αυτός ο απίθανος πρόεδρος και ίσως να επιτύχουν έτσι κάποιες γέφυρες προσέγγισης και δυνατότητες κάποιας συνεργασίας. Δυστυχώς ο Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία έδειξε ότι δεν διατηρεί ούτε τα προσχήματα μιας κάποιας σοβαρότητας και κάποιου στοιχειώδους πολιτικού ήθους.

Πώς όμως είναι δυνατόν να ψηφίζονται τέτοιοι άνθρωποι; Πώς π.χ. είναι δυνατόν σε τόσες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στην ελληνική Βουλή, να βρίσκονται κόμματα προσκείμενα στον φασισμό ενώ γνωρίζουμε τι υπέφερε ο κόσμος από αυτή τη φοβερή μάστιγα;

Η δημοκρατία δίνει τη δυνατότητα στην πλειοψηφία των πολιτών να αποφασίσει ποιος θα είναι ο ηγέτης που θα τους κυβερνήσει· η μειοψηφία είναι υποχρεωμένη να αποδεχτεί τη θέληση των πολλών. Όμως, η χαμηλή πολιτική ποιότητα πολλών πολιτικών σχηματισμών και ηγετών της εποχής μας βγάζει στην επιφάνεια ένα πολύ παλιό ερώτημα: Πόσοι από μας είμαστε ικανοί να ψηφίσουμε αυτόν που θα βοηθήσει το κοινωνικό σύνολο και δεν θα το οδηγήσει στην καταστροφή;

Στις μέρες μας, δυστυχώς σε παγκόσμια κλίμακα, αναβιώνει ο φασισμός, γέννημα της μέγιστης ανισότητας μεταξύ πλουσίων και φτωχών, απόρροια νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Ενώ οι πλούσιοι ευημερούν, οι αδύνατοι οδηγούνται στην αβάσταχτη ανέχεια και τη δυστυχία και παράλληλα γίνονται τα θύματα μιας μακροχρόνιας αλλοτρίωσης από τα μίσθαρνα ΜΜΕ. Όλα αυτά τα πλήθη των ψηφοφόρων, λόγω της έλλειψης παιδείας και πνευματικής καλλιέργειας, είναι τελείως ανίκανα να αξιολογήσουν την ορθή ή τη λανθασμένη πολιτική φιλοσοφία και τη σοβαρότητα ή μη των προεκλογικών εξαγγελιών, όπως και τις ικανότητες και το ήθος των ηγετών.

Η αριστερή πολιτική σκέψη, που δίνει προτεραιότητα στο κοινό καλό (το εμείς) και όχι μόνο στο προσωπικό συμφέρον (το εγώ), για να μπορέσει επιτέλους κάποτε να διαδοθεί σε μεγάλη κλίμακα στις ευρύτερες λαϊκές μάζες του πλανήτη, χρειάζεται απαραίτητα την καλλιέργεια της γνώσης, της ενσυναίσθησης και την αναβίωση της πανανθρώπινης σοφίας. Και αυτά επιτυγχάνονται μόνο εάν η Παιδεία γίνει πρωταρχικό μας μέλημα. Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL