Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
Περιβαλλοντική εκπαίδευση και υποκρισία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περιβαλλοντική εκπαίδευση και υποκρισία

Τα μεγαλύτερα εγκλήματα εις βάρος της ανθρωπότητας έγιναν στο όνομα της σωτηρίας της. Τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα στο όνομα της σωτηρίας του περιβάλλοντος. Οι μαθητές κι οι μαθήτριές μας, όμως, γιατί, άθελά τους, συμμετέχουν;

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση και οι δραστηριότητες είναι απλά χαρτιά σε φόρμες κόπι πέιστ, ξεκομμένα από την τοπική πραγματικότητα ή ουσιαστική συμμετοχική διαδικασία με στόχο τη διαμόρφωση χαρακτήρων με οικολογικές ευαισθησίες και αντίστοιχη πρακτική, αρμονική με τη φύση και το οικοσύστημα κάθε περιοχής;

Πώς μπορεί να παρευρίσκονται οι αρμόδιοι υπεύθυνοι/ες Εκπαίδευσης και εκπρόσωποι ΚΠΕ σε εκδηλώσεις δημάρχων συμβάλλοντας έτσι στο στήσιμο φιέστας ή/και δικτύωσης ψηφοφόρων;

Η διοίκηση του Δήμου Παύλου Μελά, με δήμαρχο τον κ. Δεμουρτζίδη και αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης, πρώτη φορά συμφώνησε και υλοποιεί κατά γράμμα όσα η προηγούμενη συνυπέγραφε με την κυβέρνηση, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία φυσικά κατήγγελλε ως αντιπολίτευση.

Η διοίκηση του Δήμου Παύλου Μελά έχει σοβαρότατες ευθύνες για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της δυτικής Θεσσαλονίκης, στην οποία τελευταία τα φουγάρα των ΕΛΠΕ μαυρίζουν τον ουρανό και δένουν ρυπαρά με τα ζουμιά που εξακολουθούν να ζέουν από την παλιά χωματερή στο Δερβένι. (Θα γινόταν περιβαλλοντικό πάρκο, υποτίθεται).

Επίσης έφερε στον γιγαντιαίο ΣΜΑ Ευκαρπίας τα σκουπίδια σχεδόν όλου του νομού, που θα συμπιέζονται σύμμεικτα χωρίς καμιά διαλογή, χωρίς καμιά ανακύκλωση, σε χώρο που δημιουργήθηκε με τη συνδρομή των ΜΑΤ, ισοπεδώνοντας ένα βουνό, δίπλα στα νταμάρια του ΤΙΤΑΝ!

Έχει ευθύνες για την περίπτωση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά με αντάλλαγμα τα ψίχουλα που η προηγούμενη διοίκηση απέσπασε, δηλαδή 260 στρέμματα περίπου «κατά χρήση» κι όχι κατά κυριότητα, για τα οποία έχει μόνο υποχρεώσεις ευθύς αμέσως, τις οποίες ΘΑ μπορέσει να εκπληρώνει σε ένα ακαθόριστο μέλλον με κάποια προγράμματα ΕΣΠΑ, τα οποία ΘΑ αναζητήσει. Την ίδια στιγμή που στο άλλο πρώην στρατόπεδο του Καρατάσιου η καλλιέργεια των Περιαστικών Καλλιεργειών (ΠΕΡΚΑ) δίνει άλλοθι.

Όταν, λοιπόν, τα παιδιά στο σχολείο ζουν μια άλλη πραγματικότητα από την ίδια τους τη ζωή στη συνοικία, τη γειτονιά και τον Δήμο, όταν ακούνε τους μεγαλύτερους να μιλάνε για τις στατιστικές αιτίων θανάτου δυτικά της Θεσσαλονίκης, γιατί να μην χλευάσουν, γιατί να μην απορρίπτουν την κάθε είδους «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»; Όταν μάλιστα τους ζητάμε να γίνουν «φόντο» σε φωτογραφίες πρωτοπόρων εμπόρων περιβαλλοντικής σωτηρίας, γιατί να μην απορρίψουν το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα;

Και μην επικαλεστεί κάποιος / κάποια άγνοια των τοπικών ζητημάτων, γιατί εμείς εφοδιάζουμε τα παιδιά με τη Γνώση και την Αλήθεια. Δεν διεκπεραιώνουμε προγράμματα στα χαρτιά. Προβάλλουμε το «είναι» κι όχι το «φαίνεσθαι».

Κώστας Μπακατσήςδιευθυντής στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης, μέλος των συντονιστικών: «ΔΙΚΤΥΟ 50 φορέων ενάντια στην καύση και το ΣΜΑ στην Ευκαρπία» και «Πρωτοβουλία για τα πρώην στρατόπεδα Θεσσαλονίκης»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL