Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
ΕΣΡ: Ένα τσουβάλι θέματα γυρεύουν λύση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΣΡ: Ένα τσουβάλι θέματα γυρεύουν λύση

Η ορκωμοσία του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αντιμετωπίστηκε από τα πλείστα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης με πλήρη αδιαφορία. Στο απογευματινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, μάλιστα, δεν περίσσεψε ούτε μία αράδα για την ολοκλήρωση της νομιμότητας!

Ίσως διότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει άμεσα να επιληφθεί των όσων γίνονται στα «δελτία ειδήσεων» των τηλεοπτικών σταθμών, της χυδαίας παραποίησης γεγονότων που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, της αποσιώπησης πολύ ουσιαστικών πραγμάτων αλλά και της προβολής του φρικαλέου, ρατσιστικού / φασιστικού λόγου της Χρυσής Αυγής.

Αυτό βέβαια που οι πλείστοι αναμένουν είναι η διευθέτηση του προβλήματος των τηλεοπτικών αδειών. Κάτι που θα δημιουργήσει νέες εντάσεις και διαφωνίες, εκτός ΕΣΡ ελπίζω. Δεν πιστεύω ότι κάποιοι ή κάποιες θα κολλήσουν στην κομματική τους προέλευση ή την αντιΣΥΡΙΖΑ υστερία τους. Ας μην ξεχνάμε ότι στο εννεαμελές ΕΣΡ οι (θεωρητικά) προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μειοψηφία, ενώ υπερεκπροσωπούνται η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι σε σχέση με την κοινοβουλευτική τους δύναμη!

Τα νόμιμα και αυτονόητα

Θαρρώ, όμως, πως η συγκυρία είναι πολύ καλή ώστε όλα τα μέλη του νέου ΕΣΡ να υπερβούν την κομματική θέση ή εντολή και να αναγνωρίσουν την καλή διάθεση της κυβέρνησης. Βοηθά ότι συμμετέχουν ένας δικαστικός με έξωθεν καλή μαρτυρία, ένας μοναδικός άνθρωπος των μέσων και του κινηματογράφου, ένας δημοσιογράφος - υπόδειγμα και δύο πανεπιστημιακοί με πολύ καθαρό παρελθόν. Έτσι θα μπορούσε να αρχίσει με την υπενθύμιση και επιβολή των αυτονόητων:

1. Να απαντήσει στον κ. Ταγματάρχη της ΕΡΤ1 ότι για τα «δύσκολα» δεν μπορεί να προσφεύγει σ’ αυτό. Ο νόμος είναι που απαγορεύει την προβολή του ρατσιστικού λόγου και η ΕΡΤ πληρώνει μπόλικους νομικούς συμβούλους για να του το εξηγήσουν. Η υποχρέωση προβολής όλων των κομμάτων δεν σημαίνει άρση του αυτονόητου, ειδικά όταν αφορά μια φασιστική οργάνωση.

2. Να διευκρινίσει στον κ. Ταγματάρχη, που τείνει να προβιβαστεί σε... συνταγματάρχη, ότι τα δελτία ειδήσεων δεν είναι μανταλάκια να τα κρεμάς όπου σου κάνει κέφι. Το τάχα μου κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ1 έχει καταντήσει συμπλήρωμα των αθλητικών γεγονότων, με αποτέλεσμα να ανοίγεις την τηλεόραση στις 9 για να δεις ειδήσεις και να βλέπεις αγώνες μπάσκετ, ποδοσφαίρου κ.λπ., κατά σύμπτωση ερυθρού ή πράσινου χρώματος. Εσχάτως δε ακούσαμε ότι θα απολαμβάνουμε και τους αγώνες του ισπανικού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου (προφανώς είναι πιο φτηνοί από τους αγώνες του ελληνικού Κυπέλλου)! Δεν γνωρίζω πόσο ικανός μάνατζερ είναι ο κ. Ταγματάρχης, που διαθέτει τέσσερα κανάλια, αλλά στα δημοσιογραφικά θέματα (εκτός από τις φάρσες) παίρνει μηδέν. Κι αυτό ενισχύεται από την καθαίρεση του Σταύρου Καπάκου, ενός από τους λίγους ανθρώπους που η παρουσία τους στην τηλεόραση ήταν συνεχώς επιτυχής. Η εκ των υστέρων «παρέμβαση» του υπουργού Νίκου Παππά ήταν τουλάχιστον ατυχής.

3. Να καλέσει αμέσως όσα κανάλια βάζουν στο παζάρι της τηλεθέασης μικρά παιδιά να ξαναδιαβάσουν τις διατάξεις της δεοντολογίας.

Διαπίστευση ή αφομοίωση;

4. Να θυμίσει στην ΠΟΕΣΥ, την ΕΣΗΕΑ και στις λοιπές ενώσεις ότι η διαπίστευση δημοσιογράφου σε κόμμα, υπουργείο, αθλητικό σωματείο (ποδοσφαιρικό ή ό,τι άλλο) δεν σημαίνει ότι του επιτρέπει να καταντά προπαγανδιστής του κόμματος, του υπουργού, του σωματείου (ή του προέδρου του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται).

5. Να ελέγξει τους παρουσιαστές της τελευταίας «Αθλητικής Κυριακής» που έκαναν το αδιανόητο: Παρουσίασαν δήθεν σφυγμομέτρηση διαδικτυακού ιδιωτικού μέσου που, μεταξύ άλλων, είχε και ερώτηση αν πρέπει να απομακρυνθεί ο προπονητής του Παναθηναϊκού. Ποιος τους επέτρεψε να στήσουν αυτό το αντιεπιστημονικό κόλπο;

6. Να ζητήσει εξηγήσεις από τους διευθυντές ειδήσεων όλων σχεδόν των τηλεοπτικών σταθμών για τη χυδαιότητα, π.χ., να κολλούν στην είδηση του θανάτου του Κάστρο το πανηγύρι των τσατσάδων και πορνών που έφυγαν από την Κούβα το 1990 και πήγαν στο Μαϊάμι για να επαναστελεχώσουν εκεί την τρωθείσα μαφία. Άκουσα τον «αντίλογο» και την προσπάθεια αντιστοίχισης του Κάστρο με τα ενεργούμενα ανά την υφήλιο των ΗΠΑ. Είδε κανείς στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Νικαράγουα, την Αργεντινή να στήνονται πανηγύρια για τον θάνατο των δικτατόρων τους; Κι αν έγινε κάπου, αυτό μεταδόθηκε ως είδηση;

Καταπιάστηκα μόνο με κάποιες περιπτώσεις των τελευταίων ημερών. Ίσως το ΕΣΡ να αποδειχτεί πιο αποτελεσματικό απ' ό,τι η κυβέρνηση σε θέματα εξυγίανσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL