Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ο διεθνής ηγέτης Φιντέλ Κάστρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο διεθνής ηγέτης Φιντέλ Κάστρο

Δεν περνάει τώρα στην αιωνιότητα ο Φιντέλ Κάστρο φεύγοντας από τη ζωή στα 90 χρόνια του. Τον τίτλο του αιώνιου επαναστάτη τον είχε κερδίσει εδώ και πολλές δεκαετίας, όπως και ο σύντροφός του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Η ακτινοβολία και των δύο ηγετών της νικηφόρας κουβανικής επανάστασης δεν απλωνόταν μόνο στη Λατινική Αμερική, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Αυτό μαρτυρούν και οι δηλώσεις ηγετών του κόσμου από το περασμένο Σάββατο καθώς και τα πλούσια αφιερώματα των διεθνών ΜΜΕ.

Η Ιστορία έχει κατατάξει τον Φιντέλ στους κορυφαίους επαναστάτες του 20ού αιώνα, ως έναν από τους μεγάλους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής. Θα πρόσθετα και του Τρίτου Κόσμου, τον οποίον ο Φιντέλ εκπροσώπησε και ως πρόεδρος του Κινήματος των Αδεσμεύτων, ενώ έχουν μείνει στην ιστορία οι συγκλονιστικές ομιλίες του στα Ηνωμένα Έθνη, όπου το αμερικανικό εμπάργκο καταδικαζόταν με μεγάλη πλειοψηφία επί πολλές δεκαετίες.

Ίσως το σημαντικότερο επίτευγμα του Φιντέλ είναι ότι ηγήθηκε μιας επανάστασης η οποία κρατήθηκε όρθια παρά τις επιθέσεις που υπέστη από τις ΗΠΑ και παρά τον αποκλεισμό μισού και πλέον αιώνα. Φεύγοντας από τη ζωή ο Φιντέλ πρόλαβε να δει την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων Κούβας - ΗΠΑ και τη σημαία της Κούβας να κυματίζει στην καρδιά της Ουάσιγκτον.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να τονιστεί ότι ο Φιντέλ και η ηγεσία της Κούβας επέδειξαν ύψιστο αίσθημα ευθύνης, όταν βρέθηκαν στο κέντρο της λεγόμενης “κρίσης των πυραύλων”, το 1962. Τότε η ανθρωπότητα ήρθε αντιμέτωπη με έναν πυρηνικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ και ο Φιντέλ συνέβαλε καθοριστικά στην αποτροπή του. Οι μεγάλοι επαναστάτες της Ιστορίας ξέρουν όχι μόνο πότε να επιτίθενται, αλλά και πότε να υποχωρούν.

Xαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα λόγια του Τσε Γκεβάρα προς τον Φιντέλ το 1965: «Έζησα θαυμάσιες ημέρες και ένιωσα πλάι σου την περηφάνια να ανήκω στον λαό μας, τις λαμπρές, μα και θλιβερές ημέρες της κρίσης στην Καραϊβική. Σπάνια έλαμψε τόσο ένας πολιτικός όσο εκείνες τις ημέρες και νιώθω υπερήφανος που σε ακολούθησα δίχως δισταγμούς, που ταυτίστηκα με τον τρόπο που βλέπεις και εκτιμάς τους κινδύνους και τις αρχές».

Πρόκειται για απόσπασμα από γράμμα που παρέδωσε ο Τσε στον Φιντέλ, την 1η Απριλίου 1965, λίγο πριν αναχωρήσει για την Αφρική για να πολεμήσει στο πλευρό εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων στη μαύρη ήπειρο. Την επιστολή αυτή δημοσιοποίησε ο Φιντέλ αρκετούς μήνες μετά, στη διάρκεια πανηγυρικής συνεδρίασης της Κ.Ε. του τότε νεοσύστατου Κ.Κ. Κούβας. Δόθηκε έτσι αποστομωτική απάντηση σε όσους διέσπειραν διεθνώς φήμες ότι υπήρξε ρήξη ανάμεσα στους Κάστρο και Γκεβάρα.

Όπως είναι γνωστό, ο Φιντέλ αντιμετώπισε πολλά, αμερικανικής έμπνευσης, σχέδια δολοφονίας του. Επέζησε, όμως και, όπως έλεγε ο ίδιος, «συνεχίζω να ζω από τύχη». Με λίγα λόγια ο Φιντέλ Κάστρο υπήρξε νικητής όχι μόνο μια φορά, ηγούμενος της ιστορικής κουβανικής επανάστασης, αλλά πολλές φορές δίνοντας με επιτυχία τη μάχη για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας του και την επιβίωση της επανάστασης.

Πάνω απ' όλα ο Φιντέλ έδρασε ως ηγέτης όλης της Λατινικής Αμερικής, της οποίας η ενοποίηση αποτέλεσε ένα από τα μεγάλα οράματά του. Όραμα και του Βενεζουελάνου επαναστάτη Σιμόν Μπολιβάρ, στον οποίο ο δικός μας ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος έχει αφιερώσει ένα σπουδαίο ποίημά του.

Το 2008 ο Φιντέλ παρέδωσε τα ηνία της Κούβας και του Κ.Κ. δρομολογώντας ο ίδιος την αντικατάστασή του με θεσμικό τρόπο. Είχε ήδη διαγνωστεί ότι έπασχε από βαριά αρρώστια, αλλά, αν ήθελε, θα μπορούσε να συνεχίσει για ακόμη λίγα χρόνια. Παραιτήθηκε, όμως, ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης της Κούβας πιθανότατα γιατί είχε συνειδητοποιήσει ότι η χώρα χρειαζόταν ακόμα μια επανάσταση, ειρηνική τούτη τη φορά. Με τις ευλογίες του Φιντέλ, ο διάδοχός -και πάντοτε δεξί του χέρι- Ραούλ Κάστρο έθεσε σε κίνηση μεταρρυθμίσεις στον κρατικό μηχανισμό και την οικονομία απομακρύνοντας τον απόλυτο κρατισμό από τον σοσιαλισμό της Κούβας. Μεταρρυθμίσεις, που ήταν ώριμες και τις οποίες υποστηρίζει ο λαός παρότι εκτός της χώρας υπήρξαν επικριτές από τη σκοπιά της κομμουνιστικής ορθοδοξίας.

Ο Φιντέλ Κάστρο έτρεφε μεγάλο θαυμασμό για την Ελλάδα, τον πολιτισμό της και τους αγώνες του λαού μας. Υπήρξε σταθερός συμπαραστάτης και της Κυπριακής Δημοκρατίας υποστηρίζοντας τη βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Είχε ενθουσιαστεί και από την ιστορική εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη 2015 στέλνοντας θερμό συγχαρητήριο μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα.

Από την πλευρά μας, τόσο ως ΣΥΝ όσο και ως ΣΥΡΙΖΑ, δεν υποστείλαμε ούτε στιγμή τη σημαία της αλληλεγγύης με τον λαό της Κούβας και την κουβανική επανάσταση, υποστηρίξαμε σε όλα τα διεθνή φόρα την άρση του αμερικανικού εμπάργκο, χαιρετίσαμε την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων της Κούβας με τις ΗΠΑ θεωρώντας τη ως νίκη της διεθνούς ειρήνης. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η πολιτική δεν θα ακυρωθεί από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό απαιτεί τη συνέχιση της διεθνούς αλληλεγγύης με την Κούβα.

Πάνος Τριγάζης, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL